Skip to main content

Talk of the market: 5ετές, αποτελέσματα και σήμα αυξήσεων από τη μεταποίηση

Στην έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, που ανέθεσε την έκδοση σε Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale. Για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης συνεργάζεται με τα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen&Overy LLP και τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Είναι η τρίτη έξοδος της οικονομίας στις αγορές φέτος. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα οριστεί το ποσό της έκδοσης, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης των ομολόγων, όπως αυτά θα προκύψουν από το βιβλίο προσφορών. 

Σύμφωνα με την Markito ελληνικός δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε σε 54,4 μονάδες τον Απρίλιο από 51,8 στις 21 Μαρτίου, καταδεικνύοντας τη σταθερή βελτίωση της κατάστασης στον μεταποιητικό κλάδο. Πάντως οι ελλείψεις πρώτων υλών οδήγησαν στην αύξηση των επιβαρύνσεων κόστους, με βάση ιστορικά στοιχεία από τον Μάιο του 1999.

Εντωμεταξύ, η απροσδόκητη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P δεν άνοιξε απλώς το δρόμο για έξοδο της οικονομίας στις αγορές βοήθησε και την χρηματιστηριακή αγορά να αυξήσει τα κέρδη της την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σήμερα επαναλειτουργεί η αγορά μετά τις αργίες που μεσολάβησαν από την περασμένη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω του Πάσχα των Ορθοδόξων. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2% σε εβδομαδιαία βάση με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα, στα 89 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που προηγήθηκε. 

Η Mytilineos ανοίγει τον κύκλο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου για την οικονομική χρήση 2021.

Με κύκλο εργασιών 524 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 81 εκατ. ευρώ έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2021 για τον όμιλο Mytilineos, που εμφάνισε επιδόσεις αντίστοιχες του α’ τριμήνου του προηγούμενου έτους αλλά και του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, με καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 37 εκατ. ευρώ, δηλαδή, στα περσινά επίπεδα και με σημαντική αύξηση 37% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020. Οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos στο α’ τρίμηνο προοιωνίζονται περαιτέρω ενίσχυση στα επόμενα τρίμηνα καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το περιβάλλον τιμών και η ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά ενώ η ωρίμανση και εκτέλεση των έργων των τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ, σε ΒΒΒ με σταθερό outlook προχώρησε η S&P, σε συνέχεια της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη τα επόμενα δυο χρόνια. 

Η Ελληνικός Χρυσός πήρε «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και αποκτά έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσει την προηγμένη και διεθνώς κορυφαία μέθοδο της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής. 

Στα 276,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,2%, διαμορφώθηκαν το 2020 τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της Forthnet. Επηρεάστηκαν θετικά κυρίως από κέρδη που προέκυψαν από συμφωνίες με προμηθευτές για ρύθμιση υποχρεώσεων προηγουμένων περιόδων. Για τον ίδιο λόγο το EBITDA του 2020 ανήλθε σε 55,6 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ του 2019. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 οι συνολικές συνδρομές ήταν 869 χιλ., οι μοναδικοί πελάτες 653 χιλ. ενώ οι συνδρομητές σταθερής ήταν 550 χιλ., εκ των οποίων οι 109 χιλ. αφορούν συνδρομητές NGA. Η συνδρομητική βάση Pay TV διαμορφώθηκε στους 463 χιλ. συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Prodea, όπως έκανε γνωστό στις οικονομικές της καταστάσεις, υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με διεθνές επενδυτικό όχημα για συνεργασία στην ιταλική αγορά ακινήτων. Προχώρησε στην σύσταση της Picasso Lux S.a.r.l. με έδρα το Λουξεμβούργο με εισφορά σε είδος του συνόλου των εταιρικών μεριδίων του Picasso Fund και εισφορά σε μετρητά. Εν συνεχεία προχώρησε σε πώληση του 20% των μετοχών της Picasso Lux και απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο 80% των μετοχών της λουξεμβουργιανής CI Global RE S.a.r.l. στην οποία ανήκουν τα εταιρικά μερίδια του Tarvos Fund, ιδιοκτήτη 11 εμπορικών ακινήτων υψηλής απόδοσης στην Ιταλία. Σκοπός της συνεργασίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των ακινήτων που κατέχουν το Picasso Fund και το Tarvos Fund και των αποδόσεων για την Prodea και τους μετόχους της, μέσω της συγχώνευσης αφενός των Picasso Lux και CI Global στο Λουξεμβούργο και αφετέρου των Picasso Fund και Tarvos Fund στην Ιταλία.

Kατόπιν αλλαγών στην αλυσίδα οντοτήτων που ελέγχονται από την Oaktree Capital Group Holdings GP, LLC, στην Ιασώ, ο άμεσος μέτοχος, ήτοι η εταιρεία OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a.r.l, κατέχει άμεσα 103.800.028 μετοχές ή το 84,97% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Στο λιανεμπόριο, αύριο Πέμπτη η δανέζικη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Jysk ανοίγει νέο κατάστημα στην Ελλάδα, στο Πικέρμι. Έχει δημιουργήσει δίκτυο 44 καταστημάτων από το 2015 που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά.

naftemporiki.gr