Την εκτίμηση ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν θα γίνει αποδεκτή ως έχει καθώς όλο το βάρος πέφτει στους νέους συνταξιούχους ενώ οι παλιοί διατηρούν τα προνόμιά τους εκφράζει η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, ενώ καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm χαρακτήρισε άδικη την πρόταση για το ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους και έφερε ως παράδειγμα τους συνταξιούχους της ΔΕΗ που είναι μεταξύ εκείνων που διατηρούν τα προνόμιά τους και για τους οποίους οι φορολογούμενοι καταβάλουν 600 εκατομμύρια το χρόνο. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει επιτέλους αλλά με την πρόταση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να σταματήσει, θα συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε».
Για τον ρόλο του ΔΝΤ
Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει ότι έχει ανοίξει η κυβέρνηση θέμα για το αν θα φύγει ή θα μείνει το ΔΝΤ σχολίασε ότι στον κ. Τσίπρα, κρίνοντας από το παρελθόν, δεν αρέσουν τα νούμερα και οι αξιολογήσεις, προτιμάει τις πολιτικές λύσεις.
Ωστόσο, ανέφερε ότι το Ταμείο όμως δίνει αξιοπιστία, αποτελείται από τεχνοκράτες οι οποίοι λένε πάντα την ειλικρινή τους γνώμη ενώ η Κομισιόν είναι πιο πολύ πολιτικάντηδες που προσπαθούν να συμβιβάσουν τα πράγματα για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ευρωζώνη.
Εκτίμησε δε πως αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί της ευρωζώνης επιμένουν να παραμείνει το Ταμείο.
«Δεν μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση να προετοιμάζεται ή να ρωτάει πριν κάνει δηλώσεις. Μόνο από το γεγονός ότι βγαίνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης σε τηλε-παράθυρα και προτείνουν από εκεί διάφορα ισοδύναμα δείχνουν την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζουν τα θέματα» σχολίασε η ίδια.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι το Ταμείο είναι ο «σκληρός» της υπόθεσης.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους υπογράμμισε ότι δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα κουρευτεί ή δεν θα κουρευτεί ή θα μετατεθεί στο μέλλον ή όχι. «Όσο δημιουργούνται νέα ελλείμματα τόσο το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο ακόμα και αν διαγραφεί εξ ολοκλήρου» σημείωσε.
Κατά την κ. Ξαφά αυτός είναι και ο λόγος που απασχολεί το ΔΝΤ το ασφαλιστικό καθώς είναι «η βόμβα στα θεμέλια του δημοσιονομικού οικοδομήματος» ωστόσο ούτε και αυτό αρκεί για τη βιωσιμότητα. «Αν η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αν δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις πάλι δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος» ανέφερε.
Για την αξιολόγηση
Εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα καθώς για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση δεν αρκεί το ασφαλιστικό, χρειάζεται ακόμα ο προϋπολογισμός του 2016 όπου θεωρεί οι θεσμοί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπου πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει και να νομοθετήσει από σήμερα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 2017 και 2018.
«Ακόμα και αν δεν ληφθούν άμεσα τα μέτρα αυτά πρέπει να νομοθετηθούν τώρα σαν τμήμα της αξιολόγησης» σημειώνει.
Επισης, «παραμένουν τα ζητήματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια και το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και βέβαια ο νέος φορέας ιδιωτικοποιήσεων».
Όλα αυτά όπως σημείωσε είναι πολύ δύσκολο να τελειώσουν μέσα σε λίγες μέρες και εβδομάδες συμφωνώντας με την εκτίμηση των θεσμών ότι πριν από το Μάρτιο, το νωρίτερο, δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση.