Skip to main content

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ισχυρές πιέσεις σε Ιταλία

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Μιλάνου να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω νέας έντασης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τα δημόσια οικονομικά. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,22%.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι θα αφιερώσει όλη του την ενέργεια στον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων, όπως τους χαρακτήρισε, δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., παρά τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζει πρόστιμο 3,5 δισ. ευρώ σε βάρος της Ιταλίας για το υψηλό έλλειμμα και χρέος. 

Ο γενικός δείκτης FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 0,50% και έχοντας ως βαρίδι τις ιταλικές τράπεζες, με απώλειες πάνω από 1%. Απώλειες και για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, εξαιτίας του νέου μπα ντε φερ μεταξύ της Ε.Ε. και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο  0,64%, αφότου η Fiat επιβεβαίωσε ότι πρότεινε συγχώνευση με τη Renault, σε μια συμφωνία που θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. 

Αρνητικά πρόσημα και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX της Φραγκφούρτης να υποχωρεί 0,37%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην οικονομία. Απώλειες και για τον FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με πτώση 0,44%.