Σταθεροποιητικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Κίνας, όσο και των σημαντικών κερδών στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 6.149 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 4.311 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 334,68 μονάδες.
Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία θα μείνουν «κλειστά» σήμερα, λόγω δημόσιας αργίας.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Anglo American ενισχύθηκε κατά 5,41% και της BHP Billiton κατά 2,09% μετά την αναβάθμιση της τιμής – στόχου από την Credit Suisse. Αντίθετα, η H&M παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, παρά την αύξηση των πωλήσεων σε υψηλό πέντε ετών.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά, λόγω τόσο της μειωμένης παραγωγής σε Νιγηρία και Βενεζουέλα, όσο και των αισιόδοξων εκτιμήσεων της Goldman Sachs. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 2,75% στα 47,48 δολάρια και τα συμβόλαια Brent 2,49% στα 49,02 δολάρια ανά βαρέλι.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 16.460 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε σταθεροποιητικά στο +0,02% και τις 1.967 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,48% στις 5.354 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε κέρδη κατά 0,45% στις 2.839 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,84% στις 481 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 19.976 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, προειδοποιεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται μία σειρά κινδύνων για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, «Το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ» επισημαίνει ενδεικτικά.
Εκτός των προαναφερθέντων χωρών, ο Fitch τονίζει ότι αρνητικές, μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, λόγω της υψηλής τραπεζικής σύνδεσης με τη Βρετανία. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιόχρεων αρκετών κρατών – μελών της Ε.Ε., διευκρινίζοντας βέβαια, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ηπιότερος στην Ε.Ε., παρά στη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, στην απόλυση 850 εργαζομένων, στον τομέα της πληροφορικής, προχωράει σήμερα η HSBC, υλοποιώντας το πρώτο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των ανθρώπινου δυναμικού κατά 8.000 άτομα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η HSBC διέθετε 47.000 εργαζόμενους στη Βρετανία. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 1/6 έως τα τέλη του επόμενου έτους.
«Η υπερπροσφορά πετρελαίου βαίνει προς το τέλος της» εκτιμούν από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι «βλέπουν» αύξηση της τιμής του βαρελιού άνω των 50 δολαρίων στο β’ εξάμηνο του έτους. Όπως εξηγούν αναλυτικά, η ισχυρή ζήτηση και η μείωση της παραγωγής «οδηγούν» την αγορά προς μία κατάσταση, όπου η ζήτηση για αργό θα υπερτερεί της προσφοράς. Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να προκύψει εντός του Μαΐου, μετά και την ανεπάντεχη αύξηση της ζήτησης στο α’ τρίμηνο του 2016.
Στην Κίνα, στο 6% επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγή στην Κίνα, καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2015, είχε διαμορφωθεί στο 6,8%. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,6%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αύξηση κατά 0,47% έναντι αύξησης 0,64% τον Φεβρουάριο του 2016. Οι λιανικές πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 10,1% τον Απρίλιο, έναντι 10,5% τον Μάρτιο και 10,6% των εκτιμήσεων.
Παράλληλα, περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισαν στο α’ τετράμηνο του 2016 οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Κίνα, αντικατοπτρίζοντας τις μείζονας σημασίας προκλήσεις της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 5,2% έναντι 5,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Το μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων στον συνολικό αριθμό των επενδύσεων, υποχώρησε στο 62,1% έναντι 65,3% το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών τέλος, ενισχύθηκαν κατά 19% έναντι 19,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
naftemporiki.gr