Skip to main content

Talk of the market: Ενεργειακά project και στο φόντο αξιολόγηση από S&P

Κρίσιμης σημασίας γεγονότα που αναμένεται να δώσουν την τάση στην χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι η αποτίμηση των αποφάσεων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς, αλλά και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τον οίκο S&P στο τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί ένα σερί συνολικά εννέα ανοδικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο. Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0,78% ενώ η μέση αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε στα 92 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε σχετικά με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος αυτής, που θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ με την καταβολή μετρητών, αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και έκδοση μέχρι 1,2 εκατ. νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία. Επίσης το εύρος τιμών διάθεσης θα είναι από 1,0 μέχρι 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Τουλάχιστον το 15% των νέων μετοχών που θα εκδοθούν, ήτοι 180 εκατ. μετοχές, θα διατεθούν στην ελληνική προσφορά και τουλάχιστον το 85% θα διατεθεί στη διεθνή προσφορά. Οι ιδιώτες επενδυτές και ειδικοί επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής επί των νέων μετοχών.

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκακαι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της MytilineosΕυάγγελου Μυτιληναίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και παρουσίαση του βασικού εξοπλισμού της νέας μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, που θέτει την αναβαθμισμένη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε νέα ισχυρή τροχιά. Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της που αναμένεται στο τέλος του 2021, η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθιστά τη μονάδα ως τη μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η σημαντική δωρεά της Τέρνα Ενεργειακής (ύψους 3,5 εκατ. ευρώ) προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφορά στην μετατροπή του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Σούδα σε «πράσινη» εγκατάσταση, δηλαδή σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions Airport) με παράλληλη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Net Zero Energy Airport).

Στον διαδικτυακό τζόγο μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον όσο πρακτορεία, καζίνο και λέσχες ήταν κλειστά το 2020 λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ο τζίρος στα παίγνια που διεξάγονται διαδικτυακά ξεπέρασε τα 11,5 δισ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση 35,85% συγκριτικά με το 2019 ενώ τα ακαθάριστα έσοδα ξεπέρασαν 588 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ο κύκλος του ομίλου Παυλίδη, με πάνω από 50 εκατ. ευρώ EBITDA το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, οι ενδείξεις από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση  των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.

naftemporiki.gr