Του Κώστα Ιωαννίδη
Χωρίς τις τράπεζες υπέρβαση των 800 μονάδων δεν έρχεται, είπε το ταμπλό και για εκείνους που ασχολούνται με τις τράπεζες, ο δείκτης τους απέδειξε χθες ότι οι 1080 μονάδες αποτελούν σκληρή οροφή. Ίσως να χάθηκε πάλι η ευκαιρία να περάσει η αγορά στην επόμενη ζώνη. Για λόγους που δεν σχετίζονται με τις προσδοκίες που αφορούν στο εσωτερικό, αλλά στην πιθανή μεγάλη διόρθωση που ίσως άρχισε στη Wall Street τον φάρο των χρηματιστηρίων.
Η θέση μας για το είδος της ανόδου είναι γνωστή και αφορά στο χαρακτηρισμό της ως melt-up. Δηλαδή μια κίνηση που την προκαλεί η στάση των επενδυτών που φαίνεται να αγωνιούν περισσότερο μήπως και μείνουν έξω από την ανοδική κίνηση, όσο αυτή διαρκεί. Χθες λοιπόν, αρχικά φάνηκε στο πρώτο μέρος ότι στο ταμπλό θα αποτυπώνανε μια δυναμική συσσώρευσης με καλούς ρυθμούς συναλλαγών. Η υπέρβαση της οροφής για το πρώτο μέρος (ήταν οι 794 μονάδες) έδωσε ώθηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον, που μεγάλωσε όταν φάνηκε ότι ήταν πιθανό να δοκιμάσει η αγορά νεότερα υψηλά εν μέσω πτώσης στις αγορές της Ευρώπης.
Η αυτοτροφοδοτούμενης μορφής άνοδος, κοντοστάθηκε στις 800 μονάδες, και λίγο αργότερα έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι θεσμικοί του δολαρίου των οποίων η διάθεση για ξεπούλημα ήταν εντονότατη. Καθώς, στα μάτια τους, βούλιαζε η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να εκτινάξει, με το οικονομικό της πρόγραμμα, την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Αφού η ροή των ειδήσεων έριξε στη λάσπη της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης το άρμα των αλλαγών που προεξοφλούσαν επί μήνες. Ενώ λοιπόν η αγορά της Αθήνας έμοιαζε να έχει ανοσία στο αρνητικό διεθνές κλίμα που σχημάτισε η εικόνα των futures της Wall Street, το άνοιγμα εκεί, ενίσχυσε τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών. Ξέσπασαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων για να μην εγκλωβιστούν σε πτωτικό σπιράλ, αν η αστάθεια στην Ουάσιγκτον πάρει απροσδόκητα μεγάλες διαστάσεις.
Η στατιστική προϊστορία και οι εξελίξεις στο εσωτερικό, με τη Βουλή έτοιμη να περάσει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ δεν ήταν αρνητική. Αν και η δυναμική ως τις 15:50 ξεπερνούσε τις προσδοκίες των αισιόδοξων επενδυτών, που τα κίνητρά τους περιγράψαμε πρόσφατα. Αλλά το βάρος των εξελίξεων στο εξωτερικό και ειδικά στη Νέα Υόρκη, αναίρεσε τη διάθεση για ανεξάρτητη τακτική στην αγορά της Αθήνας εκ μέρους των ξένων θεσμικών που άρχισαν να ρευστοποιούν. Τα melt-up ακολουθούνται από meltdown αλλά, είναι πρόωρη η πρόβλεψη για έλευση μιας γρήγορης καθόδου.
Σήμερα λοιπόν θα φανεί πιο καθαρά αν η διόρθωση στο ημίωρο, από τις 16:36 ως το τέλος, ήταν αποτέλεσμα της πρόσκρουσης στην οροφή των 800 μονάδων ή αποτελεί την αρχή μιας υπολογίσιμων διαστάσεων καθόδου. Λόγω του θανάτου των animal spirits στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που είχαν επικρατήσει από το Νοέμβριο του 2016 με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Είναι η αρνητική προκατάληψη που σφράγισε το μούδιασμα των εγχώριων παραγόντων ή καλύτερα μιας μερίδας τους. Γιατί αν παρατηρήσουμε τη σταθεροποίηση του τζίρου των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε επίπεδα 200% ψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου, αντιλαμβανόμαστε ότι το αγοραστικό και άρα το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξήθηκε για μετοχές εκτός 25άρη. Οι εγχώριοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έχουν σημαντική συμμετοχή στην αλλαγή αυτή. Υποψιαζόμαστε όμως πως και ορισμένοι ξένοι επαγγελματίες διαχειριστές, χωρίς περιορισμούς για το σχηματισμό του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου, καλοβλέπουν τις λιγοστές ελληνικές εταιρίες που έδειξαν αντοχή σε ύφεση που διαρκεί χρόνια.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Έντονα πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 17/5 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,78% στις 20.606 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,82% στις 2.357 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 2,57% στις 6.011 μονάδες.
Οι υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τόσο τον πρώην διευθυντή του FBI όσο και τις αποκαλύψεις στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, έχουν θορυβήσει εντόνως τους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
«Εάν αυτές οι υποθέσεις συνεχίσουν να απασχολούν τον Λευκό Οίκο, τότε τα σχέδια περί φορολογικών ελαφρύνσεων και δημοσιονομικής τόνωσης, θα πάνε “περίπατο”» σχολίασε ο Άντι Μπρένερ, αναλυτής της National Alliance Securities.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,64% έναντι του ευρώ (1,1153 δολάρια), κατά 0,31% έναντι της στερλίνας (1,2956 δολάρια) και κατά 0,87% έναντι του γεν (111,00 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,89% στα 49,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,08% στα 52,21 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 1,84% στα 1.259,20 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,20% στις 391,14 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,35% στις 12.631 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε μείωση κατά 0,25% στις 7.503 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,63% στις 5.317 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 2,31% στις 21.283 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,79% στις 10.786 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε κοντά στο -5% εν μέσω των δημοσιευμάτων περί έρευνας της Κομισιόν στις ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάμψη κατά 3,5% σημείωσε και η μετοχή της Ubisoft Entertainment, εξαιτίας των αδύναμων εκτιμήσεων για το τρέχον έτος.
Οι τελευταίες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον πρώην διευθυντή του FBI αλλά και τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, έχουν θορυβήσει εντόνως τους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ιδίως, τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 η μηνιαία κατασκευαστική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., καθώς υποχώρησε κατά 1,1% και 0,8% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, στο 1,9% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι πληθωρισμού 1,5% τον Μάρτιο του 2017 και αποπληθωρισμού 0,2% τον Απρίλιο του 2016.
Όσον αφορά τα εταιρικά μεγέθη, κατά 30% αυξήθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της ABN AMRO Group NV, καθώς ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ έναντι 463 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τέλος, σε ιδιωτικά χέρια περιήλθε το 100% των μετοχών της Lloyds Banking Group, καθώς το βρετανικό δημόσιο προχώρησε χθες, στην πώληση και των τελευταίων 638,4 εκατομμυρίων μετοχών (0,89%), ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.
ΧΑ
Στην τρίτη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου, η διόρθωση των ημερών αναιρέθηκε πλήρως, με τον ΓΔ να χτυπά στις 800 μονάδες στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αλλά μετά από το +1,4%, έκλεισε στο +0,04%, χάνοντας ένδεκα μονάδες σε μισή ώρα. Από την έναρξη φάνηκε ότι η αγορά δεν είχε διάθεση να ορίσει ισορροπία και συσσώρευση, αν και αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Κυριάρχησε η νευρική ανοδική και κύρια πλάγια κίνηση που ως τις 14:40 όρισε μέγιστο για τον ΓΔ στις 793 μονάδες (+0,55%) και μετά με έντονη ζήτηση που απλά κάποια διαστήματα αδυνάτιζε στις 15:50 σημειώθηκε το πραγματικό μέγιστο μέρας στις 800,08 (+1,43%). Αλλά μετά την εγγραφή του στο τελευταίο ημίωρο των ελεύθερων συναλλαγών, η προσφορά εκτινάχθηκε και σε 25 λεπτά από τις 16:35 ο ΓΔ βρέθηκε οριακά πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης. Οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις και στις δημοπρασίες για ρευστοποίηση θέσεων και εμφανίστηκε το κλείσιμο για τον ΓΔ στα επίπεδα του ελάχιστου του πρώτου μέρους. Ο ΓΔ έδειξε διάθεση να σταθεροποιηθεί στη εβδομάδα με εγκατάλειψη σήμερα των χαμηλών επιπέδων του τζίρου σε σχέση με την περασμένη βδομάδα.
Μετά από κίνηση εντελώς διαφορετική από της Δευτέρας η δυναμική για τις Τράπεζες οδήγησε το δείκτη τους όπως και τον μέσο όρο αφού εκείνες αποτέλεσαν την βάση της τάσης που επικράτησε. Η αναζήτηση του ελάχιστου έφερε τιμές κάτω από τις 1044 μονάδες αλλά μετά τις 14:40 εντάθηκε η ζήτηση και ο δείκτης τους βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 1080,00 μονάδων. Ο ΓΔ έπεσε σήμερα ενδοσυνεδριακά ως το +0,05% και χτύπησε στις 15:50 κατέληξε στο +1,43% αναιρώντας το ψαλίδισμα των πτωτικών συνεδριάσεων και έκλεισε κοντά στο ελάχιστο. Ήταν μια υπολογίσιμη ανατροπή, των πτωτικών συνόδων που κατέληξε άδοξα αφού το μέγιστο ορίστηκε πριν ξεκινήσουν οι δημοπρασίες αλλά το τελευταίο ημίωρο ανέτρεψε την ανατροπη. Πάλι ήταν σαφής η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από +2,25% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +1,89% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από +2,81% και η ΠΕΙΡ +0,87% από +1,32% στις 15/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να αναγνωρίσει ως οροφή τις τιμές γύρω από τις 800 μονάδες.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 3) με τέσσερις ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ και ΕΥΡΩΒ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 19 από 26 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 10 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 121,668 από 64,481 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 51,99 από 29,38 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα εξόχως υψηλά επίπεδα των προηγούμενων συνόδων και οι τράπεζες αποτελούν το 42,73% από 45,56% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική που μεταμορφώθηκε σε σημαντική βουτιά λόγω της έναρξης στις ΗΠΑ που ήταν σταθερή και άγρια κάθοδος τρομάζοντας για τη συνέχεια. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ χωρίς αλλαγές πρόσημου έχανε -1,12%, ο CAC είχε μεταβολή -1,38%, με τον FTSE100 στο -0,37%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό άνοιγμα και συνέχισαν με έντονη καθοδική κίνηση στο ημίωρο και ο Dow Jones έχανε -1,12% και ο S&P500 -1,03%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,04% και έφθασε στις 789,08 από 788,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2094,74 από 2095,67 με μεταβολή -0,04%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,5 μονάδες χαμηλότερα και κατά 0,1 ψηλότερα στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +9,09% από -4,35%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,40% από +2,67%, ο FTSEΜ +1,33% από +0,18%, Πετρελαίου Αερίου +1,02% από -1,34%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,81% από +0,38%, Ακίνητης Περιουσίας +0,71% από +1,16%, Τραπεζών +0,63% από +1,69%, Τροφίμων Ποτών +0,32% από -0,00% και ο ΓΔ +0,04% από +0,83%. Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες Κοινής Ωφέλειας -1,63% από +0,97%, Ταξίδια Αναψυχή -1,14% από +0,21%, Πρώτων Υλών -0,92% από +0,79%, Εμπορίου -0,80% από +3,50%, Τηλεπικοινωνιών -0,80% από +1,11%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,68% από +0,05%, Κατασκευές Υλικά -0,68% από +1,07%, Τεχνολογίας -0,14% από +0,55% και ο 25άρης -0,04% από +0,86%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121,668 από 64,481 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 26,624 από 3,810 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 88,888 από 57,447 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,254 από 2,225 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 53,187 από 53,153 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 135,911 από 75,317 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 68 από 71 των καθοδικών σε 41 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 21.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Η στατιστική ήταν και είναι η οδός της σωτηρίας αναφορικά με την εκπλήρωση της ανάγκης να προβλέψουν την τάση οι συναλλασσόμενοι. Το υπογράμμισε το φαινόμενο της πτώσης του ΓΔ, κατακόρυφης σχεδόν κλίσης, μετά τη διαπίστωση ότι για δεύτερη φορά η προσέγγιση των 800 μονάδων έγινε αφορμή για να ξεπηδήσει η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων, από όσους είναι υπέρ των βραχυχρόνιων κινήσεων. Η εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος του δεύτερου μέρους μέτρησε πολύ η συμμετοχή των διαχειριστών από τις ΗΠΑ. Άλλωστε το ίδιο έγινε και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Γιατί η αστάθεια που προκαλούν οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο στην Ουάσιγκτον προκαλεί τρόμο στους κλασικούς λάτρεις της σταθερότητας επενδυτές σε αγορές υψηλού ρίσκου.
Στην σύνοδο της Τετάρτης 17/5, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μικτή δυναμική που έφερε το χαμηλό ημέρας, στις 11:22 και στις δημοπρασίες, στις 2093,62 και άνω όριο είχε τις 2121,97 μονάδες που ήρθε στις 15:50. Το κλείσιμο έγινε στις 2094,74 με μεταβολή -0,04%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 38,113 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο.
Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 2836 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2126,00 μονάδες και κατώτερο στις 2093,25 με μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα 4134 και εκκαθάριση στις 2103,75 μονάδες. Στα ΣΜΕ Ιουνίου ο όγκος ανέβηκε στα 3288 συμβόλαια. Το ανώτερο για αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 2124,50 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 2092,25 με 5177 ανοιχτές θέσεις και εκκαθάριση στις 2108,25 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 66 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια για να δημιουργηθούν 152 ανοικτά συμβόλαια. Οι traders αυξήσανε την προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της της Nuntius Sec.
Κοντά στα επίπεδα που ‘έκλεισε’ πριν την ανακοίνωση των ‘capital controls’ κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την Αγορά να προεξοφλεί ‘λευκό καπνό’ στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, κλείσιμο της αξιολόγησης, συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, θετικές εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του Χρέους και συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός των επόμενων μηνών.
Φυσικά θα χρειαστούν απτά αποτελέσματα στα παραπάνω μέτωπα, με το ρίσκο του “αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση” να είναι υπαρκτό, με δεδομένες τις υπεραποδόσεις των Ελληνικών τίτλων σε επίπεδο διμήνου και πλέον. Ψύχραιμη σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά της Αγοράς μετά το ανοδικό “δεκατριάρι” που έφτασε στο τέλος του πριν μερικές συνεδριάσεις.
Θετική εξέλιξη η ενδοσυνεδριακή παραμονή του Τραπεζικού δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ενώ το δεκαετές Κρατικό στα πολυετή υψηλά του, έχει βελτιώσει την αποτίμηση Θεσμικών χαρτοφυλακίων με έκθεση στο Ελληνικό Χρέος.
Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση του Ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύει ότι η πραγματική Οικονομία δεν έχει διαφύγει από το πτωτικό “σπιράλ” της τελευταίας οκταετίας, μέρος του οποίου οφείλεται στον φαύλο κύκλο επιδείνωσης των συνθηκών στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, το οποίο με τη σειρά του πλήττεται από τα υψηλά επίπεδα “κόκκινων” δανείων, τις εκροές καταθέσεων και το υψηλό risk.
Η “συνταγή” των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, οπωσδήποτε επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της Αγοράς και τις προβλέψεις κερδοφορίας των εσωστρεφών Επιχειρήσεων της Χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα επενδυτικά projects.
Η παραβολική εκτίναξη των τιμών, το τελευταίο διάστημα, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση αξιόπιστων κοντινών επιπέδων στήριξης για το Γενικό Δείκτη. Ο δείκτης τάσης “Parabolic SAR” αναμένεται να δώσει σύντομα σήμα “εξόδου” από αγοραστικές θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανοδική τάση θα ανατραπεί άμεσα. Προφανώς οι επενδυτές χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ο δείκτης “σχετικής ισχύος” (RSI) βρίσκεται σε επίπεδα “χρυσών” εποχών που μας γυρνάνε δύο δεκαετίες πίσω. Ενδιαφέρον για τους αγοραστές, έχει ο ανοδικός στόχος των 800 – 805 μονάδων.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 18/5 και το δολάριο ήταν κολλημένο κοντά σε χαμηλά εξαμήνου απέναντι από ένα καλάθι νομισμάτων, καθώς επικράτησε η αβεβαιότητα για το μέλλον του προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από αναφορές ότι προσπάθησε να παρέμβει σε μια ομοσπονδιακή έρευνα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 1,5%, οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 1,2% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 0,5%.
Οι μετοχές στην Ασία έλαβαν τα μηνύματα από τη Wall Street, όπου οι Dow και S&P 500 κατέρρευσαν περίπου 1,8% τη νύχτα, μετά από αναφορές ότι ο Trump προσπάθησε να επηρεάσει μια ομοσπονδιακή έρευνα. «Οι ισχυρισμοί δεν αμφισβήτησαν μόνο το μέλλον των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης που υποσχέθηκε ο Trump, αλλά έθεσαν το ενδεχόμενο να καταλήξουν με αποχώρηση από την προεδρία». Σχολίαζαν στο Reuters
Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός τέως υποστηρικτών του Trump στο ρεπουμπλικανό κόμμα, ζήτησε την Τετάρτη μια ανεξάρτητη έρευνα γύρω από πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας του το 2016 και της Ρωσίας.
Το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,25% στα 111.080 γιέν μετά από ένα χαμηλό τριών εβδομάδων στα 110.530. Ήταν ακόμα κάτω κατά ένα σημαντικό -2% στην εβδομάδα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Έναν ακόμη σκληρό γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο οποίος και θα καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των θετικών και των αρνητικών μέτρων που ψηφίζει η Βουλή, «προαναγγέλλει» το πολυνομοσχέδιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -υπό την προϋπόθεση ότι θα «κλειδώσει» η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα-, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπόλοιποι «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) θα καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το καλοκαίρι του 2018 με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το να… μαντέψουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 οκτώ ολόκληρους μήνες προτού αποφανθούν η αρμόδια Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat.
Γενναία ρύθμιση του χρέους ζήτησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο για την ελληνική κρίση που διοργανώνει στη Βιέννη το Πανεπιστήμιο Webster.
«Η Ελλάδα έκανε από την πλευρά της αυτό που έπρεπε να κάνει, είναι η σειρά των εταίρων, των δανειστών, να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και για το οποίο είχαν δεσμευτεί από τοEurogroup του Μαΐου του 2016», τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζητούν από το Eurogroup εν όψει της συνδρίασης της 22ας Μαΐου οι πρόεδροι τριών πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. Με κοινή δήλωσή τους οι, Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος των Σοσιαλιστών (S&D), Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL), Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδροι των Πρασίνων (Greens), καλούν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».
Τις προσπάθειες του πρώην πλέον υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, «για τη σωτηρία της Ελλάδας» εξήρε ο νέος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ, κατά την τελευτή παράδοσης – παραλαβής την Τετάρτη. O κ. Λεμέρ ανέφερε ότι διατηρεί άριστη σχέση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά εντός της ημέρας. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Βερολίνο, πριν μεταβούν μαζί με τον κ. Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.
Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ο γερμανικός Τύπος. Αναφερόμενη στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή η TAZ κάνει λόγο για «λιτότητα δίχως τέλος» στην Ελλάδα.
Η συνεχιζόμενη διένεξη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, σημειώνει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Εντυπωσιακές επιδόσεις σημείωσε ο Όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» στο α’ τρίμηνο του έτους. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν περιγράφονται από Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €229 εκατ., αυξημένα κατά 35% και Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €126 εκατ., αυξημένα κατά 80%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2016. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €124 εκατ., έναντι €32 εκατ. το α’ τρίμηνο 2016, αυξημένα κατά 287,5%, καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017, είχε περιορισμένη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων.
Για τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, μετατέθηκε η συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Μαθιός Πυρίμαχα Α.Ε., αντί της Πέμπτης, 15 Ιουνίου.
Την 1η Ιουνίου θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Euroxx AΧΕΠΕΥ, με την ημερήσια ατζέντα να διαμορφώνεται μεταξύ άλλων και με τα εξής: Υποβολή και έγκριση των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων για την Εταιρική Χρήση 01.01.2016 – 31.12.2016, μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Υποβολή και έγκριση των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων που συντάχθηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Δ.Π.Χ.Π.) για την Εταιρική Χρήση 01.01.2016 – 31.12.2016. Απόφαση σχετικά με την διανομή των κερδών της Εταιρικής Χρήσης 01.01.2016 – 31.12.2016.
Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική ΑΒΕΕ, εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 21 Ιουλίου.
Για τις 8 Ιουνίου ορίστηκε η συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Δούρος ΒΕΕΕ Α.Ε.
Με την επικράτηση της Τράπεζας Πειραιώς και των μικρομετόχων που συντάσσονται μαζί της έληξε μία ακόμη μάχη του «πολέμου» που διεξάγεται εδώ και ένα σχεδόν χρόνο για τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways. Την Τρίτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Hellenic Seaways, μετά την αναβολή της 20ής Απριλίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είχε ζητηθεί από τις Μινωικές Γραμμές, ΜΙΝΟΑ θυγατρική του Ομίλου Grimaldi, η οποία ελέγχει το 48,5% των μετοχών της εταιρείας και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο Μεξικό θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, προκειμένου να συζητήσει την επαναδιαπράγματευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA). O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία χρειάζεται δραστικές αλλαγές.
Στο 1,9% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι πληθωρισμού 1,5% τον Μάρτιο του 2017 και αποπληθωρισμού 0,2% τον Απρίλιο του 2016. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες της Ε.Ε., ο ετήσιος δείκτης τιμών ανήλθε στο 2% έναντι 1,6% τον Μάρτιο και -0,2% τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους. Μεταξύ των κρατών – μελών, η χαμηλότερη επίδοση κατεγράφη στη Ρουμανία (0,6%) και την Ιρλανδία (0,7%), ενώ η υψηλότερη στην Εσθονία (3,6%) και τη Λιθουανία (3,5%). Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,6% έναντι 1,7% τον Μάρτιο.
Απαλλάσσονται από τον εκ τον προτέρων έλεγχο της Κομισιόν ορισμένα δημόσια μέτρα στήριξης για τους λιμένες, τους αερολιμένες, τον πολιτισμό και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές όπως προβλέπεται στους νέους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με την Επίτροπο αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ οι κανόνες της Ε.Ε. με τις σημερινές αλλαγές τα κράτη μέλη θα εξοικονομούν χρόνο και κόπο όταν επενδύουν στους λιμένες και αερολιμένες, στον πολιτισμό και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ε.Ε., με ταυτόχρονη διαφύλαξη του ανταγωνισμού.
Νομική δράση εναντίον της Ιταλίας αναλαμβάνει η Κομισιόν, λόγω της μη διερεύνησης των καταγγελιών για την παραποίηση των τεστ ελέγχων της Fiat Chrysler. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τις ιταλικές αρχές για τον μη έλεγχο των μηχανισμών μέτρησης των εκπομπών ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Ρώμη διαθέτει περιθώριο δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν καταστούν επαρκείς, τότε κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Την απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τζενς Σπαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο. «Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις παράπλευρες επιπτώσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει η απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων» τόνισε, μεταξύ άλλων. Σε διαφορετική περίπτωση, έσπευσε να προσθέσει, «οι αρνητικές επιπτώσεις θα αρχίσουν να βλάπτουν την οικονομία».
Στο επίκεντρο των δικαστικών αρχών της Γερμανίας ετέθη η Porsche SE, η οποία ερευνάται για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των αγορών, στο πλαίσιο του σκανδάλου εκπομπής ρύπων της Volkswagen. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της σχετικής έρευνας, η οποία εστιάζει στον Ματίας Μιούλερ, μέλος του δ.σ. της Porsche και εκτελεστικού διευθυντή της Volkswagen, και στον Χανς Ντιέτερ Πετς, διευθύνοντα σύμβουλο της Porsche.
Συρρίκνωση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 η μηνιαία κατασκευαστική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., καθώς υποχώρησε κατά 1,1% και 0,8% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η παραγωγή στον κλάδο των κατασκευών είχε αυξηθεί κατά 5,5% στην Ευρωζώνη και κατά 3,9% στην Ε.Ε. Σε ετήσιο επίπεδο, αντίθετα, τον Μάρτιο, ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε κατά 3,6% και κατά 3,7% αντίστοιχα.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 42 ετών υποχώρησε στο α’ τρίμηνο του 2017 ο δείκτης ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,6%. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 122.000 άτομα, με το συνολικό ποσοστό των απασχολούμενων να ανέρχεται στο 74,8%. Στον αντίποδα, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 53.000 άτομα στα 1,54 εκατ. άτομα.
Όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, οι αποδοχές των εργαζομένων, εξαιρουμένων των μπόνους, ενισχύθηκαν κατά 2,1% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 2,2%