Skip to main content

Nokia: Απροσδόκητα μεγάλες ζημίες το πρώτο τρίμηνο

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλλασσαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Nokia. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού επέστρεψε απροσδόκητα στο κόκκινο εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές για δίκτυα 5G. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, που αφορούν την Huawei, εντείνουν στην ίδια την πίεση να αυξήσει τις επενδύσεις της. 

Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 έναντι κερδών 46 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις της σε εξοπλισμό 5G δεν έχουν ακόμη αποφέρει κέρδη. Προειδοποίησε δε για αδύναμες επιδόσεις συνολικά το πρώτο εξάμηνο, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι πιέσεις θα περιοριστούν αισθητά το δεύτερο. 

Οι βασικοί ανταγωνιστές της Nokia είναι η σουηδική Ericsson και η κινεζική Huawei, με αρκετούς αναλυτές να σχολιάζουν το τελεύταιο διάστημα ότι μπορεί να επωφεληθεί από την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία από τα δίκτυα 5G. Στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στη Huawei, αλλά ακολουθούν μία μέση λύση, μπλοκάροντας την πρόβαση στα πιο ευαίσθητα κομμάτια των δικτύων 5G ή θέτοντας πιο αυστηρούς όρους στους σχετικούς διαγωνισμούς. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η Nokia είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά 10% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. 

naftemporiki.gr