Skip to main content

Τalk of the market: Τα μεγέθη και το στοίχημα της επανεκκίνησης

Στοίχημα για την Ελλάδα η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν κεφάλαια 57 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις, από πολεοδομικά σχέδια και θαλάσσια χωροταξικά μέχρι προγράμματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συνολικά, δράσεις προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκαινιάσουν το πρόγραμμα, με έργα εθνικής προτεραιότητας και δάνεια που θα υποστηρίξουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Διευκρινίσεις αναμένονται σήμερα για το μοντέλο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. 

Το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Δημοπρατήθηκε το ποσό των 625 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν 1,336 δισ. ευρώ, ήτοι υπερκάλυψη 2,14 φορές έναντι υπερκάλυψης 2,43 φορές στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία, με επιτόκιο -0,24% έναντι -0,28% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι λιανικές πωλήσεις (εξαιρουμένων των καυσίμων αυτοκινήτων) αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημειώνεται μείωση 5%. Ο κύκλος εργασιών του τομέα τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,3%, λόγω του υψηλότερου όγκου πωλήσεων (+4,2%), ενώ ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής στον τομέα των μη τροφίμων (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) αυξήθηκε κατά 1,8% με αύξηση του όγκου κατά 3,7%. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 57% σε ετήσια βάση.

Στο χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών, οδηγώντας τις τιμές σε διόρθωση. Ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,98%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 78 εκατ. ευρώ.

Κέρδη προ φόρων 85,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2020 η Εθνική Ασφαλιστική από 81,7 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, ανήλθαν σε 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 57,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, βελτιωμένα κατά 16,6%. 

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε έσοδα (GGR) 1,13 δισ. ευρώ (-30%) το 2020, με EBITDA 260 εκατ. ευρώ (-37%) και καθαρά κέρδη 205 εκατ. ευρώ (+ 1,4%). Η εταιρεία πρότεινε μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Το Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 12 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, από τα οποία 11 συνολικής ισχύος 220 MW είναι σε πλήρη λειτουργία και ένα 20 MW είναι υπό κατασκευή. Η αξία της συναλλαγής, η οποία υπόκειται στην έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτιμάται σε 123,5 εκατ. ευρώ. Η Motor Oil αναμένεται να λειτουργήσει έργα ΑΠΕ περίπου 360 MW έως το τέλος του 2022.

H Costa Navarino ανακοίνωσε συνεργασία της με τον προπονητή τένις Πάτρικ Μουράτογλου για τη δημιουργία του Mouratoglou Tennis Center Costa Navarino, την πρώτη ευρωπαϊκή τοποθεσία που θα φιλοξενήσει ένα Mouratoglou Tennis Center, το οποίο θα λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι η Mouratoglou Academy γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια και είναι η πιο γνωστή ακαδημία τένις στον κόσμο. 

Η Profile παραμένει πιστή στην στρατηγική εξωστρέφειας μετά από την εξαγορά της σουηδικής εταιρείας Euronext Centevo, η οποία, πέρα από την τεχνογνωσία που συνεισφέρει, θα οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 35%. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση σε διαδικτυακή παρουσίαση, η εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται σε τελικό στάδιο για μια νέα επένδυση. 

Το 96,598% ελέγχει πλέον στην Paperpack η Orlando-Equity Holding Limited, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Orlando-Equity Holding Limited για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένη έναντι 6,70 ευρώ ανά μετοχή.

Ο όμιλος Inform Π. Λύκος έκλεισε το 2020 με πωλήσεις μειωμένες κατά 2,7 εκατ. ευρώ ή 3,7% σε σύγκριση με το 2019 στα 69,8 εκατ. ευρώ. Λόγω αναστολής λειτουργίας πελατών της η εταιρεία έχασε έσοδα 6 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) του 2020, ανήλθαν σε 4,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ ή +29%, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων και ειδικότερα της ενσωμάτωσης του κύκλου εργασιών των εταιρειών Next Docs.

Πτώση τζίρου 50% εμφάνισε στην Ελλάδα η H&M στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, που περιλαμβάνει το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Σε επίπεδο ομίλου η πτώση είναι 21%.

Μειωμένες πωλήσεις κατά 17% εμφάνισε η Μοτοδυναμική το 2020 με 78,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 42,9%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημία 2,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δικύκλων & προϊόντων θάλασσας (Yamaha) και οι πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche) επέδειξαν ισχυρή ανθεκτικότητα παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση 2% στα 64,4 εκ. ευρώ.

naftemporiki.gr