Skip to main content

Νέοι τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. για τις κυρώσεις στην Κούβα

Μία μεγάλη στροφή στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα, εν μέρει για να πιέσει την Αβάνα στον απόηχο της στήριξής της στον Βενεζουελάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη νήσο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέους τριγμούς με την Ε.Ε.  

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα σε ομιλία του στο Μαϊάμι «την εφαρμογή του κεφαλαίου ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton», του 1996, ενός νόμου που έχει παγώσει από την Ουάσιγκτον για να μην θιγούν οι σύμμαχοί της.

Ο νόμος επιτρέπει θεωρητικά, κυρίως στους Κουβανούς εξόριστους, να προσφύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά των εταιρειών που απέκτησαν κέρδη χάρις σε εθνικοποιημένες επιχειρήσεις μετά την επανάσταση του 1959 στο νησί της Καραϊβικής.

Η σημερινή ημερομηνία δεν επιλέχθηκε από τον Λευκό Οίκο τυχαία, καθώς είναι η επέτειος της επίθεσης στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961, της αποτυχημένης απόπειρας αμερικανική εισβολής.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στην Κούβα οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσή της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με πολλά εμπόδια και αγκάθια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, προειδοποιούν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ στην επιστολή που φέρει την ημερομηνία της 10ης Απριλίου.

«Κάθε προσφυγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων θα ακολουθήσει πιθανότατα προσφυγή εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιούν οι δύο αξιωματούχοι της Ένωσης.

«Για παράδειγμα, εάν μία αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων προσφύγει κατά μία ξενοδοχειακής αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, η ευρωπαϊκή αλυσίδα θα μπορεί να προσφύγει σε δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει αποζημίωση», προειδοποιούν.

«Η αποζημίωση αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της κατάσχεσης και της πώλησης τίτλων της αμερικανικής αλυσίδας εντός της Ε.Ε., περιλαμβανομένων τίτλων που διατηρεί σε εταιρείες της Ε.Ε.», αναφέρεται στην επιστολή.

Η κυβέρνηση του Τραμπ, που χαρακτηρίζει την Κούβα μέρος της «τρόικας της τυραννίας» της Λατινικής Αμερικής – οι άλλες δύο χώρες τις οποίες εντάσσει σε αυτή την τριάδα είναι η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα – είχε ήδη αφήσει να πλανάται αυτή η απειλή τον Ιανουάριο, προτρέποντας τότε «όποιον δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κούβα να εξετάσει εάν επιδίδεται σε εμπορία αγαθών που έχουν κατασχεθεί» και άρα είναι «συνεργός της δικτατορίας» της νήσου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε υπόψη του τις «ανησυχίες» των συμμάχων της Ουάσιγκτον, υπαναχώρησε τελικά στις αρχές του Μαρτίου.

Σε μία ιστορική κίνηση, ο Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, το 2015, πολιτική την οποία ωστόσο ανέτρεψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters