Skip to main content

«Ή εμείς ή αυτοί» – Η Σ. Αραβία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και μια πόλη επιτήρησης

Η Σαουδική Αραβία αναζητά επενδύσεις για το έργο Neom megacity από το Πεκίνο, όχι χωρίς αντιδράσεις από τους Αμερικανούς

Είναι πολλά τα λεφτά. Περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Και το βασίλειο αναγκάζεται να στραφεί προς την Κίνα. Προς δυσαρέσκεια- κυρίως- των ΗΠΑ, αλλά και συνολικά της Δύσης που ανησυχεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο, το «Όραμα 2030» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Και το φαραωνικό του σχέδιο για τη Neom, την φουτουριστική πόλη στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, που θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινότητα.

Πρόκειται για μια τεράστια οικιστική δομή που αποτελείται από δύο ουρανοξύστες που αρχικά προορίζονταν να στεγάσουν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης σχέδια για ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ που οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν και ένα θέρετρο σκι.

Αλλά η τεράστια κλίμακα και το κόστος του έργου, δημιουργεί δυσκολίες ακόμη και για τη Σαουδική Αραβία, παρά τα αποθέματα πετρελαϊκού πλούτου που διαθέτει, και το όραμα ξεθωριάζει.

Η χώρα πήρε μέρος σε πρόσφατη έκθεση στο Χονγκ Κονγκ, προς άγραν ενδιαφερόμενων επενδυτών, αλλά η απήχηση ήταν φτωχή.

Μια αυξανόμενη συμμαχία

Ωστόσο, στο βασίλειο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες ότι η Κίνα θα επενδύσει δισεκατομμύρια στο έργο.

Ένας από τους κύριους τομείς της πρόσφατης συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβία και Κίνας, είναι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και επιτήρησης.

Ο Robert Mogielnicki, αναλυτής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Business Insider ότι οι Κινέζοι επενδυτές πιθανότατα βλέπουν ευκαιρίες στο Neom σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με έξυπνες πόλεις.

Πρόκειται όμως για μια συμμαχία που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στον κύριο γεωπολιτικό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τις ΗΠΑ.

Κοινή αυταρχική αντίληψη

Ένα από τα κύρια εργαλεία που αξιοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ για να συνάψει συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως με έθνη που έρχονται αντιμέτωπα με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Δύση, είναι η προοπτική πρόσβασης στην εξελιγμένη τεχνολογία επιτήρησης της Κίνας.

Η Κίνα έχει αναπτύξει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει στους αξιωματούχους να παρακολουθούν τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σχετικά με πτυχές της ιδιωτικής τους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της απασχόλησης και του οικονομικού ιστορικού τους.

Πρόκειται για ένα εργαλείο με προφανή απήχηση στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, ο οποίος κατηγορείται για βάναυση δίωξη αντιφρονούντων και επικριτών.

Αυτόν τον Απρίλιο, η θυγατρική εταιρεία Alat του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με την Dahua Technology, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας επιτήρησης της Κίνας εναντιον της οποίας οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η δημιουργία πόλεων επιτήρησης

Σχεδιάζεται ως μια «έξυπνη πόλη», οι υπηρεσίες της οποίας θα ρυθμίζονται από τα δεδομένα που συλλέγονται από τους κατοίκους μέσω έξυπνων τηλεφώνων ή καμερών παρακολούθησης. Πέρυσι, αναλυτές δήλωσαν στο BI ότι τα δεδομένα που συλλέγονται για τους κατοίκους της Neom μέσω της κινεζικής τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός προγράμματος μαζικής παρακολούθησης.

Σε αντίθεση με τις δυτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές για την προστασία των δεδομένων, οι κινεζικές εταιρείες έχουν λιγότερους ενδοιασμούς όσον αφορά την κοινοποίηση των πληροφοριών που συλλέγουν, δήλωσε

«Οι χώρες του Κόλπου είναι σημαντικοί πελάτες των κινεζικών τεχνολογιών επιτήρησης», δήλωσε στο BI ο Καμίλ Λόνς, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Πωλούνται ως “οικολογικές πόλεις” ή “έξυπνες πόλεις”, εμείς τις αποκαλούμε πόλεις επιτήρησης», δήλωσε η Μαρουά Φατάφτα, αναλύτρια της οργάνωσης ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, για πόλεις όπως η Neom, η υποδομή των οποίων χρησιμοποιεί κινεζικές υπηρεσίες δεδομένων και τεχνολογία επιτήρησης.

 ΗΠΑ: Ή εμείς ή αυτοί

Οι ολοένα και στενότεροι δεσμοί της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να μεσολαβήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και προσφέρει στους Σαουδάραβες πιθανή πρόσβαση σε πολύτιμη πυρηνική τεχνολογία.  Μια συμφωνία, θα προσέφερε στους Σαουδάραβες διευρυμένες αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Όμως, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία, οι ΗΠΑ απαιτούν από τους Σαουδάραβες να περιορίσουν τη νέα τους τεχνολογική συμμαχία με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία για να κλέψει αμερικανικά τεχνολογικά μυστικά, με τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να συγκαταλέγονται στους τομείς ανησυχίας, ανέφεραν οι New York Times.

«Οι αμερικανικές εταιρείες ξεκαθαρίζουν τώρα ότι αν η Σαουδική Αραβία θέλει να έχει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες των ΗΠΑ, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή και να αποδείξει ότι δεν θα χρησιμεύσει ως κερκόπορτα στην Κίνα για την πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καμίλ Λονς, αναλύτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

naftemporiki.gr