Skip to main content

«Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Είναι σχέδιο της Δύσης για να μας κρατήσει στη φτώχεια»: Ο 29χρονος αρνητής – σταρ της Αφρικής

Ένας Κενυάτης αγρότης υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας για την κλιματική αλλαγή και αποκτά οπαδούς ανά την Αφρική, αλλά και στη Δύση

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν βρει ένα νέο είδωλο στο πρόσωπο του Κενυάτη αγρότη, Τζάσπερ Ματσόγκου. Στα social media ο ίδιος έγινε γνωστός ως σημαιοφόρος των ορυκτών καυσίμων στην Αφρική.

Με την πρώτη ματιά, ο 29χρονος είναι απλώς ένας νεαρός αγρότης με ταλέντο στα social media. Στο X, πρώην Twitter, δημοσιεύει τακτικά βίντεο με τον εαυτό του να σκάβει τη γη του, να φυτεύει σκόρδο ή να μαζεύει αβοκάντο – προσφέροντας στους θεατές ένα παράθυρο στη ζωή της αγροτικής πόλης Κισίι, στη νοτιοδυτική Κένυα.

Πώς έγινε viral και προσέλκυσε χορηγίες

Αν και το περιεχόμενο των αγροτικών εργασιών μπορεί να του φέρει likes και retweet, είναι η άρνησή του για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που έχει βοηθήσει να εκτιναχθεί το διαδικτυακό του προφίλ. Από τότε που άρχισε να δημοσιεύει θεωρίες συνωμοσίας για την αλλαγή του κλίματος, έχει λάβει χιλιάδες δολάρια σε δωρεές – μερικές από τις οποίες προήλθαν από άτομα σε δυτικές χώρες που συνδέονται με συμφέροντα ορυκτών καυσίμων.

Ο Ματσόγκου επιμένει ότι αυτό δεν επηρέασε τις απόψεις του, λέγοντας ότι οι θέσεις που εκφράζει είναι ειλικρινείς.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η Γη θερμαίνεται εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όταν καίμε ορυκτά καύσιμα – όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακα. Αλλά εκείνος διαφωνεί.

«Η κλιματική αλλαγή είναι κυρίως φυσική. Ένα πιο θερμό κλίμα είναι καλό για τη ζωή», υποστήριξε σε ανάρτησή του τον Φεβρουάριο. Συνόδευε το κείμενο με το hashtag #ClimateScam. Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή λέει ότι η Αφρική είναι ένας από τους μικρότερους ρυπαντές. Ωστόσο είναι μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς πλήττεται από συχνούς και έντονους καύσωνες, παρατεταμένες ξηρασίες και καταστροφικές πλημμύρες. «Δεν υπάρχει κλιματική κρίση» διακηρύσσει παρόλα αυτά ο Ματσόγκου.

Ορυκτά καύσιμα για την Αφρική

Στα social media έχει επανειλημμένα  ποστάρει ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μία απάτη ή ένα hoax, αλλά ένα σχέδιο της Δύσης για να κρατήσει την Αφρική παγιδευμένη στη φτώχεια. Οι αναρτήσεις του άρχισαν στα τέλη του 2021, ύστερα από «δική του έρευνα» για το ζήτημα.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει και την εκστρατεία “Fossil Fuels for Africa” – υποστηρίζοντας ότι η ήπειρος πρέπει να στηριχθεί στα ορυκτά καύσιμα για να ευημερήσει. Αυτή είναι βεβαίως μία άποψη που συμμερίζονται και οι ίδιες οι αφρικανικές κυβερνήσεις, που έχουν ανάψει το πράσινο φως σε νέα project  πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Απήχηση και στη Δύση

Ο 29χρονος Κενυάτης έχει αναμφίβολα τραβήξει τα βλέμματα πολλών στη Δύση που συμμερίζονται τη θέση του για την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων και την κλιματική αλλαγή.

Ο Καναδός συγγραφέας Τζόρνταν Πίτερσον έκανε retweet μια από τις αναρτήσεις του σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό Αφρικανό», σε αντίθεση με αυτό που αποκάλεσε τον «φτωχό, καταπιεσμένο, ανίκανο Αφρικανό» που έχουν στερεοτυπικά στο μυαλό τους οι «παγκοσμιοποιοί ουτοπιστές».

Ένας Αμερικανός συνήγορος των ορυκτών καυσίμων κάλυψε τα έξοδα προκειμένου ο Ματσόγκου να ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για ένα συνέδριο για την προώθηση του αφρικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους.

Και, λίγους μήνες πριν, ένα κινηματογραφικό συνεργείο από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψε στην Κισίι για να του πάρει συνέντευξη για ένα νέο ντοκιμαντέρ που περιέγραφε την κλιματική αλλαγή ως «εκκεντρικό περιβαλλοντικό τρόμο».