Skip to main content

Ποιοι επικεφαλής γερμανικών εταιρειών έχουν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Πέντε πρών διευθυντικά στελέχη της VW διώκονται για σοβαρή απάτη στη Γερμανία για το ρόλο τους στο πολύκροτο σκάνδαλο Dieselgate, που κλώνισε την εικόνα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της στοίχισε περί τα 29 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Μάρτιν Βίντερκορν. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που επικεφαλής επιχειρηματικού κολοσσού καλείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορημένου στη Γερμανία.

Ο 71χρονος Βίντερκορν και τέσσερα ακόμη πρώην στελέχη κατηγορούνται για απάτη, που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών, ενώ οι εισαγγελικές αρχές θέλουν να αποσπάσουν και τα μπόνους τους, που κινούνται από 300.000 ευρώ έως και 11 εκατ. ευρώ στην περίπτωση του Βίντερκορν. Ο τελευταίος κατηγορείται και κατάχρηση εμπιστοσύνης, επειδή απέφυγε να ενημερώσει εγκαίρως τις ρυθμιστικές αρχές για στοιχεία που είχε στην κατοχή του περί παραποίησης των μετρήσεων για εκπομπές ρύπων.

Ο Βίντερκορν εντάσσσεται έτσι στο «κλαμπ» μίας σειράς κορυφαίων στελεχών, που έχουν υποστεί δίωξη στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος ενώ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank το 2004 δικάστηκε για το ρόλο του στην εξαγορά της Mannesmann από τη Vodafone. Η υπόθεση έκλεισε με διακανονισμό, αφότου η αρχική αθώωσή του ανετράπη στο εφετείο.

Περίπου μία δεκαετία αργότερα ο Άκερμαν βρέθηκε και πάλι στο εδώλιο μαζί με τον έτερο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, για την κατάρρευση του μιντιακού συγκροτήματος Kirch. Και οι δύο αθωώθηκαν.

Ο Βέντελιν Βίντεκινγκ, πρώην επικεφαλής της Porsche, πέρασε επίσης από δίκη, για χειραγώγηση της αγοράς όταν η εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει την VW και τελικά βρέθηκε να περνάει εκείνη στον έλεγχο της τελευταίας. Και αυτός βγήκε νικητής από τη δικαστική περιπέτεια.

Να θυμίσουμε ότι μαζί με τον Βίντερκορν ενδέχεται να δικαστεί και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi, Ρούπερτ Στάντλερ, για τον οποίο έχουν ανοίξει έρευνα οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου. Μάλιστα είχε παραμείνει υπό κράτηση για τέσσερις μήνες.

Πηγή: Bloomberg