Skip to main content

Talk of the market: Παίρνουν θέσεις οι επενδυτές, ανοίγουν δραστηριότητες

Στίγμα για τον τρόπο επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων του λιανεμπορίου αναμένονται σήμερα. Προκρίνεται το σενάριο ανοίγματος κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν άλλες δραστηριότητες. 

Εν τω μεταξύ, χωρίς φορολογική ενημερότητα θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση των 3.000 ευρώ όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μέτρο του ΕΣΠΑ που αφορά επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν σε “αυστηρό” lockdown κατά την περίοδο των εορτών και δεν λειτούργησαν ούτε με click away, όπως σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Κοζάνη κ.ο.κ..

Σήμερα, 19 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού Covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Θα ακολουθήσει επόμενη φάση για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού ατόμων ηλικίας 65-69 ετών. 

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ αξίας 3,3 δισ. ευρώ μειώνοντας τον κίνδυνο επιτοκίου και συναλλάγματος και βελτιώνοντας τους βασικούς δείκτες βιωσιμότητας του χρέους.

Στο Χρηματιστήριο, τα πακέτα σε Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα εκτόξευσαν χθες το τζίρο στα 233 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές στις τράπεζες προκάλεσαν πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 1,47%. Στο κόκκινο άνοιξε σήμερα.

ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή θα προστεθούν στον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap, ενώ η Viohalco θα συμπεριληφθεί σε 4 δείκτες STOXX (STOXX Developed and Emerging Markets Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Eastern Europe Total Market, STOXX All Europe Total Market). Oι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά για το 7ετες ομόλογο της Motor Oil, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον να καταγράφεται κατά την τριήμερη διαδικασία.

Μείωση πωλήσεων κατά 34,9% στο δ’ τρίμηνο του 2020 και 30,9% σε επίπεδο έτους (στα 333,23 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως των χαμηλότερων επενδύσεων των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία εν μέσω πανδημίας, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ισχυρή συγκριτική βάση εμφάνισε η Frigoglass το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη το 2020 ανήλθαν σε 20,9 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ το 2019 και το καθαρό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ήτοι 15,79 εκατ. ευρώ από κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία προσβλέπει σε ανάκαμψη το δ’ τρίμηνο.

Στα 3,85 δισ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viochalco για το 2020 μειωμένος κατά 8,3% έναντι του προηγούμενου έτους κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου ανήλθαν σε 32,9 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το 2019, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων του τομέα ενεργειακών έργων του κλάδου καλωδίων, καθώς και της αύξησης της εμπορικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων οδηγώντας στον αντιλογισμό παλαιότερα αναγνωρισμένων ζημιών απομείωσης. Το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 Μαϊου μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή. 

Η Avax παίρνει θέση στη διεκδίκηση των έργων κατασκευών, υποδομών και παραχωρήσεων της επόμενης πενταετίας δίνοντας έμφαση σε αυτά του Ελληνικού και της ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο ψηφιακής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Avax, Χρήστος Ιωάννου και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μιτζάλης αναφέρθηκαν επίσης στην διεκδίκηση, σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία, της κατασκευής και διαχείρισης του πύργου του Ελληνικού στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Με πρότυπο τη συμμαχία με τη Mytilineos και τη Vinci για τη διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού, ο όμιλος δηλώνει επίσης ανοικτός σε αντίστοιχες συνεργασίες και θεωρεί ανυπόστατες τις φήμες περί μετοχικών αλλαγών στον όμιλο.

Με αυξημένες πωλήσεις κατά 0,26% στα 117,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 για τον όμιλο Π.Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ΕΒΙTDA 6,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 5,9%. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 13% στα 4,8 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν μείωση 5,1% στα 3,3 εκατ. ευρώ. Αύξηση σημείωσε ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός, που διαμορφώθηκε σε 24,7 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το 2019 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 13,7 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

naftemporiki.gr