Skip to main content

Talk of the market: Άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και το χρηματιστήριο

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκε με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, έκδοση που προσέλκυσε προσφορά 26 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώνεται σε 1,956%.

Πάνω από τις 850 μονάδες έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, έπειτα από ήπια διόρθωση με τη αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 69 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης.

Η Τράπεζα Πειραιώς δημοσίευσε πρόσκληση για επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση στις 7 Απριλίου η οποία θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με reverse split και ανταλλαγή 16,5 παλαιών για κάθε μία νέα μετοχή, κάτι που θα αυξήσει την ονομαστική αξία των μετοχών σε 99 ευρώ από 6 ευρώ ανα μετοχή με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά το placement για 4,8 εκατ. Μετοχές της Jumbo από τον βασικό μέτοχο Απόστολο Βακάκη μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας Tanocerian Maritime, που κατέχει το 23,22% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας. Επιπλέον 11,6% κατέχει η FMR LLC και 5,0514% η Capital Group Companies, Inc. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσω της Citi το ποσοστό του κ. Βακάκη θα μειωθεί σε 19,7%.

Σε τηλεδιάσκεψη της Ελλάκτωρ για την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που καλείται να την εγκρίνει 2 Απριλίου, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την εμπιστοσύνη της για τις προοπτικές της στρατηγικής και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας. 

Εντός χρονοδιαγράμματος ενεργοποιήθηκε έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Σκοτία από τη Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD). Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του έργου αποθήκευσης ενέργειας Byers Brae της Gresham House μετά από περίοδο κατασκευής 4 μηνών. Το συγκεκριμένο έργο Battery Energy Storage System – BESS είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία που θα παρέχει περίπου 30 MWh στο δίκτυο. Είναι το 3ο έργο BESS που ολοκληρώνει ο Τομέας RSD κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Η Cenergy Holdings S.A. ανακοίνωσε ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, για το 2020 με αναπροσαρμοσμένο EBITDA πάνω από 100 εκατ. ευρώ με αύξηση 13% σε ετήσια βάση, σταθερό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 500 εκατ. ευρώ, μείωση καθαρού δανεισμού κατά 83 εκατ. ευρώ στα 331 εκατ. ευρώ, ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 24,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 23% και με ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το 2020 στα 908 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 5,2%.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκριναν την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο (SMGC). Σε συνέχεια των ανωτέρω και δεδομένου ότι δεν εκκρεμεί πλέον η λήψη οποιασδήποτε άλλης έγκρισης, η OPAP Investment Ltd,100% θυγατρική εταιρεία της ΟΠΑΠ, θα προχωρήσει στην υλοποίηση του αποκλειστικού ελέγχου επί της SMGC.

Η πανδημία δεν θα έχει επιπτώσεις στη δραστηριότητα της EpsilonNet, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2020 ο όμιλος διαθέτει πολύ ισχυρό πελατολόγιο, που μετά και τις εξαγορές Data Communication AE και SingularLogic A.E. αριθμεί πάνω από 70.000 ενεργούς πελάτες. Επίσης το πελατολόγιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της εγχώριας οικονομίας, δεν εξαρτάται από μεγάλης αξίας συμβόλαια ενώ τα λογισμικά και οι υπηρεσίες του είναι απαραίτητα εν μέσω πανδημίας, όπως φαίνεται από την αύξηση της ζήτησης.

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε την κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση, σε συνέχεια της υπογραφής της στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής, αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ενεργού μεταλλείου της Ολυμπιάδας, αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου και περαιτέρω επενδύσεις στην έρευνα.

naftemporiki.gr