Skip to main content

Talk of the market: Στα αποτελέσματα των τραπεζών το ενδιαφέρον

Το Eurogroup δεσμεύτηκε για ενιαία προσέγγιση στις παρενέργειες της κρίσης μέχρι το τέλος της πανδημίας, με συνεχείς προσπάθειες δημοσιονομικής ευελιξίας στη ζώνη του ευρώ το 2021 και το 2022. Σε δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση της υγειονομικής κρίσης και διευκολυνθούν οι περιορισμοί, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Σταθερό το ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο μετά από μια κερδοφόρα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3% σε εβδομαδιαία βάση, με εβδομαδιαία κέρδη 3,1% για τον δείκτη μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 88 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας, ως αποτέλεσμα και της μεταβίβασης την Παρασκευή του πακέτου μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα ύψους 88 εκατ. ευρώ. Μικτή ήταν η εικόνα στις τράπεζες ενώ έντονη κινητικότητα επικράτησε στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στις μετοχές μεγάλων λιανεμπόρων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση 2020 σήμερα, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», υπέβαλε προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή, 12 Μαρτίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, με στόχο τη δραστική μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών.

Οι προοπτικές πίσω από την έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ στη Motor Oil έδωσαν ώθηση στη μετοχή της την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει εβδομαδιαία άνοδο 5,3%. Σήμερα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση στο επενδυτικό κοινό για τη δημόσια προσφορά με διάρκεια από 17 έως 19 Μαρτίου και με εύρος απόδοσης 1,90% – 2,30%.

Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ η Aegean Airlines, που πήρε το πράσινο φως από τη γενική της συνέλευση την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το ελληνικό Δημόσιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο κλάδος των αερομεταφορών εν καιρώ ειρήνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έκλεισε το 2020 με απώλειες προ φόρων 300 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 230 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση προσβλέπει σε ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας του κλάδου αερομεταφορών το 2022.

Στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό του στο Καμάρι Βοιωτίας επενδύει ο όμιλος Τιτάν, με το έργο να αφορά στην εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Πρόκειται για επένδυση που εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του ομίλου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.

Άλλη μια ναυτιλιακή εταιρεία, η Corado Management Ltd., έλαβε το πράσινο φως για την εισαγωγή των μετοχών της στη Ν.Ε.Α. Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Χ.Α.Κ.) με σύμβουλο εισαγωγής την Capital Markets Experts A.E.. Η Corado Management Plc ξεκίνησε δραστηριότητα στη διαμεσολάβηση στο χώρο των ναυλοσυμφώνων εντός του 2020 ενώ από το 2024 σχεδιάζει να επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων και μη εταιρειών στον κλάδο της ναυτιλίας.

naftemporiki.gr