Skip to main content

Talk of the market: Eλκυστικά logistic και ενέργεια, αβεβαιότητες για λιανεμπόριο

Με τις προβλέψεις να αναφέρουν μείωση των κρουσμάτων και αποκλιμάκωση της φόρτισης των νοσοκομείων από την άλλη εβδομάδα αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν στο τραπέζι σενάρια για την επανεκκίνηση της αγοράς. Το κρίσιμο στοιχείο που ενισχύει αυτές τις προβλέψεις έναντι προηγούμενων είναι η αύξηση των πολιτών που ολοκληρώνουν τις δύο φάσεις εμβολιασμού και η σταδιακή ανάπτυξη του τοίχους ανοσίας. Επισήμως, το λιανεμπόριο θα ανοίξει μέχρι το τέλος του Μαρτίου και με βάση το αισιόδοξο σενάριο αυτό το ορόσημο τοποθετείται στις 22 Μαρτίου.

Μικτή εικόνα σήμερα στις αγορές, με τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα να ανοίγει με θετικό πρόσημο σε συνέχεια της χθεσινής ανόδου κατά 0,25%, σε μια συνεδρίαση με αξία συναλλαγών λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. 

Αφετηρία για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της ΔΕΗ αποτελεί το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που δρομολογεί. Στοχεύει σε μείωση εκπομπών CO2 κατά 40%, δηλαδή με όρους όγκου αυτό ισοδυναμεί με μείωση σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022 από 23,1 εκατ. τόνους το 2019. Σημαντική θα είναι η συνεισφορά της απολιγνητοποίησης μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα το μερίδιο της λιανικής αγοράς της ΔΕΗ υποχώρησε τον Φεβρουάριο μετά από άνοδο για τρεις συνεχείς μήνες. Τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 65,80% από 67,15% τον προηγούμενο μήνα. Η Μυτιληναίος διατήρησε το προβάδισμα με μερίδιο αγοράς 7,97% (έναντι 7,66%) και ακολουθούθηκε η Ήρων της ΓΕΚ Τέρνα (6,38% έναντι 6,03%), η Elpedison (4,79% έναντι 4,64% ), η NRG της Motor Oil (3,89% έναντι 3,46%) και η Watt & Volt (2,73% έναντι 2,81%)

Με ομάδα κρούσης, ειδικά επανδρωμένη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδιάζει να εντείνει τους ελέγχους στις αλυσίδες supermarket και στους προμηθευτές αποτυπώνοντας την κατάσταση του ανταγωνισμού στον κλάδο του λιανεμπορίου με συγκεκριμένες μετρήσεις και ποιοτικά στοιχεία  σε έκθεση που θα υποβάλλεται στην Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής.

Η Premia ανακοίνωσε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής 27,6 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 46,2 εκατ. ευρώ για το 2019. Στα αποτελέσματα έχει ενσωματωθεί η επίδραση της συμφωνίας εξυγίανσης με κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,2 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία, που προετοιμάζει και νέα ΑΜΚ, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στον τομέα των logistics με την ένταξη 2 ακινήτων της ΝΟΕ συνολικής αξίας 65,9 εκατ. ευρώ ενώ είναι σε εξέλιξη η απόκτηση ενός ακόμη ακινήτου. Επίσης, τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αγορά εμπορικού ακινήτου τύπου big-box (supermarket) έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.

Η Trastor ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο των Logistics με την απόκτηση επαγγελματικής αποθήκης στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή “Δύο Πεύκα”. Η αποθήκη είναι συνολικής επιφάνειας 11.634 τ.μ και πλήρως μισθωμένη και το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ανήλθε σε 6,9 εκατ. ευρώ ενώ χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και από ταμειακά διαθέσιμα. 

H Forthnet ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος θα αναλάβει από την 1η Απριλίου 2021 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της. Ο κ. Γεωργιόπουλος προέρχεται από τη WIND Ελλάς, όπου κατείχε ως τώρα τη θέση του Business Segment Executive Director. Ο κ. Γεωργιόπουλος αναλαμβάνει τον ρόλο από τον Δημήτρη Τζελέπη, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Forthnet στον όμιλο United τους τελευταίους μήνες ως interim CEO και πλέον επιστρέφει στα καθήκοντα του ως Chief Financial Officer (CFO) την 1η Απριλίου.

Με θετικές επιδόσεις έκλεισε ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ το 2020, καταγράφοντας αύξηση σε έσοδα και EBITDA. Εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 7,4%, η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών (+7,5%) όσο και στην αύξηση των πωλήσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών logistics (+7,3%). Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,0 εκατ. ευρώ το 2019 και αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA χωρίς την επίδραση από το Δ.Π.Χ.Α. 16) ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση λειτουργικών κερδών σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ το 2019 (+16,7%). Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2019, καταγράφηκαν ζημίες, προ και μετά φόρων, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr