Skip to main content

Market Beat: Η ευεργεσία της Fed στις μετοχικές αξίες διεθνώς κόντρα την εσωτερική θολούρα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Παρατηρώντας τις χθεσινές μεταβολές των επιμέρους κλάδων, διαπιστώνεται πως οι θεσμικοί στόχευσαν στην επιστροφή της κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα της Παρασκευής. Θα λέγαμε, ότι μόνοι τους τα δώσανε και μόνοι τους πήρανε πίσω, τα μισά, από τα κέρδη της Τρίτης. Αν η Fed με την Πρόεδρό της κατευνάσει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, που τελευταία έχει χάσει την αμέριστη εμπιστοσύνη της προς τις Κεντρικές Τράπεζες, τότε η χθεσινή βουτιά θα αποτελέσει μία ανάσα στην ανοιξιάτικη ανοδική τάση του ΧΑ. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου και η πολιτική σκηνή υπόσχονται, αναταράξεων συνέχεια.   

Για την ώρα η αναμενόμενη συσσώρευση για αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε με άνοδο συνεχίστηκε με πτώση και σήμερα μέρα που στην Ευρώπη συζητείται πάλι το προσφυγικό υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση. Ωστόσο η κίνηση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της και να αναφερθεί στους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη των ΗΠΑ από όσα συμβαίνουν εκτός της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ήταν η πραγματική έκπληξη. Η επιτροπή δήλωσε ότι, αν και αναμένει η οικονομική δραστηριότητα να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό, και η αγοράς εργασίας θα συνεχίσει να ενισχύεται, “οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις παγκόσμια εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους.” Κατά την άποψη της Barclays, αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θεωρεί πως οι κίνδυνοι από τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης υποεκτιμήθηκαν το Δεκέμβριο. Αυτή η θέση είναι περισσότερο υπέρ χαλάρωσης από την προσδοκία των αναλυτών, αφού περίμεναν η επιτροπή να θεωρήσει τους κίνδυνους για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ ως «σχεδόν ισορροπημένους».

Η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα του κόσμου αν και ήθελε να εμφανίζει τη θέση πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν εξαρτάται από τα δεδομένα της ανάπτυξης άλλων χωρών αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί ότι θα εξαρτά τις αποφάσεις της και από όσα συμβαίνουν στην ΕΕ την Κίνα και την Ιαπωνία. Το πώς θα εκλάβει αυτή την διαφοροποίηση η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, θα επηρεάσει τη στάση των ξένων θεσμικών έναντι των τραπεζών και αυτές στο ΧΑ δίνουν στις 4 από τις πέντε συνόδους κάθε βδομάδας τον τόνο.

Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας αυτή την κρίσιμη για τη χώρα εβδομάδα θα διαμορφώσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου από τη ροή των ειδήσεων γύρω από τις εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο. Ωστόσο η ανεξαρτησία της τάσης έναντι αυτής που επικρατεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για τις μετοχές στις τελευταίες συνόδους τονίζει πως το αφεντικό στις συναλλαγές είναι οι ξένοι θεσμικοί και οι υπολογισμοί τους αναφορικά με τις εισροές κεφαλαίων λόγω υποβάθμισης του ΧΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά τερμάτισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τη σημερινή απόφαση της Federal Reserve, αλλά και να χαιρετίζουν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 17.326,04 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,75% στις 4.763,97 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 2.027,22 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve (15-16 Μαρτίου), το βασικό επιτόκιο παραμένει στο εύρος 0,25% – 0,50%. Σημειώνεται ότι από το 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2015, το επιτόκιο βρισκόταν στο 0% – 0,25%.

Η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θεωρούταν αναμενόμενη από τους διεθνείς επενδυτές καθώς η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, εντός του 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η Fed επιδιώκει να έχει διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,9% έως το τέλος του έτους. Για το 2017, ο στόχος είναι το 1,9% και για το 2018 το 3%.

Σχετικά με το αμερικανικό ΑΕΠ, η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 2,2% για φέτος έναντι 2,4% της προηγούμενης εκτίμησης. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,6% προηγουμένως. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήταν σχεδόν ομόφωνη, καθώς μόλις ένας αξιωματούχος ζήτησε την άμεση αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,50% – 0,75%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε εκρηκτική άνοδο, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 5,83% στα 38,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,95% στα 40,27 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,5% υποχώρησε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν πτώση κατά 0,6%, η συρρίκνωση της παραγωγής οφείλεται στους κλάδους των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ορυχείων. Τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Παράλληλα, κατά 0,2% υποχώρησαν τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης κατά 6% στον ενεργειακό κλάδο. Από την πλευρά τους, οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ήπια κατά 1% έναντι 1,4% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και 2,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Τέλος, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων κατασκευών ενισχύθηκε κατά 5,2% στα 1,18 εκατ., έναντι 1,15 εκατ. των εκτιμήσεων. Οι άδειες οικοδομήσεως παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 1,17 εκατ.

ΕΥΡΩΠΗ

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν όψει της αποψινής απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 6.171 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,50% στις 9.984 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,24% στις 4.462 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 340,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε κατά 4,9% ενώ αντίθετα, η μετοχή Volkswagen ενισχύθηκε κατά 1,40% λόγω της βελτίωσης των πωλήσεων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Deutsche Boerse σημείωσε κέρδη κατά 1% ενώ του London Stock Exchange Group (LSE) διολίσθησε κατά 1% στον απόηχο της απόφασης των δύο εταιρειών να προχωρήσουν σε συγχώνευση «μεταξύ ίσων».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, μέσω της συγκρότησης μίας νέας, κοινής εταιρείας, η οποία θα απαρτίζεται κατά 54,4% από τους μετόχους του Deutsche Boerse και κατά 45,6% από τους μετόχους του LSE.

Εφόσον οι προσπάθειες ευοδωθούν, τότε θα συγκροτηθεί ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός πάροχος, ανταγωνιζόμενος τόσο τους αμερικανικούς CME Group και Intercontinental Exchange, όσο και τον κινεζικό Hong Kong Exchanges and Clearing.

Βάσει της κεφαλαιοποίησης των LSE και Deutsche Boerse, η αξία της νέας εταιρείας θα ανέρχεται στα 30,5 δισ. δολάρια. Xρέη εκτελεστικού διευθυντή στη νέα, κοινή εταιρεία αναμένεται να διατελέσει ο Carsten Kengeter.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια συγχώνευσης των δύο ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πάντως, η ολοκλήρωση της συμφωνίας – εκτός των αντικειμενικών δυσκολιών – εναπόκειται και στην κρίση των εποπτικών, ανταγωνιστικών αρχών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σημαντική άνοδο, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 4,24% στα 37,88 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,64% στα 40,15 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 14% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους διαμορφώθηκε στα 1,06 εκατ. οχήματα έναντι 924.534 οχημάτων τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστικών Οχημάτων (ACEA), πρόκειται για τον καλύτερο Φεβρουάριο από το 2008. Οι ταξινομήσεις της Volkswagen, η οποία επλήγη από το πρόσφατο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων, αυξήθηκαν κατά 8% λόγω κυρίως, της Audi και της Skoda.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εμφάνισης ζημιών για το σύνολο του 2016 άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Tζον Κράιαν. «Νομίζω ότι αυτό το έτος δεν θα είναι κερδοφόρο» δήλωσε ο Κράιαν. «Ίσως έχουμε μικρά κέρδη ή μικρές ζημιές, δεν γνωρίζουμε ακριβώς» συνέχισε, σχετικά.

Τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας αποδίδονται κυρίως, στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της Deutsche Bank. «Πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα φέτος, έτσι δεν πρόκειται να εμφανίσουμε κέρδη» κατέληξε ο Κράιαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο Λονδίνο.

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο ο κατασκευαστικός κλάδος στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat,  ο δείκτης παραγωγής στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 3,6% έναντι του Δεκεμβρίου και κατά 6% έναντι του Ιανουαρίου του 2015.

Στις χώρες της Ε.Ε., η κατασκευαστική παραγωγή κατέγραψε άνοδο κατά 1,6% και κατά 4,4% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος σημειώθηκε στην  Ισπανία  (20,3%), στη Σουηδία (18%) και στη Σλοβακία (16,4%), ενώ η υψηλότερη πτώση στη Σλοβενία (23,4%), στην Ουγγαρία (20,2%) και στη Βουλγαρία (10,7%).

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν χθες, με τους μέτριους ρυθμούς συναλλαγών έναντι  της περασμένης συνόδου, και κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς χαμηλότερα. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με μικρό πτωτικό χάσμα και όρισαν στα πρώτα λεπτά το  μέγιστο μέρας κάτω από εκείνο  της προηγούμενης συνόδου. Ήταν για τον 25άρη οι 159,68 μονάδες στο πρώτο οκτάλεπτο και οι 580,75 για τον ΓΔ. Ακολούθησαν πέντε κύματα ρευστοποιήσεων που όρισαν μετά το πρώτο δεκάλεπτο πτωτική δυναμική και αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας, συνεπώς επίπεδα στήριξης, που εμφανίστηκαν στις 15:41 και ήταν στις 154,27 μονάδες για τον 25άρη και οι 564,65 μονάδες για τον ΓΔ.

Αντιστοιχούσαν σε μεταβολές κοντά στο -2,93% για τον 25άρη και στο -2,53% για τον ΓΔ. Μετά ξεκίνησε μια μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που οδήγησε σε άνοδο την τιμή των βασικών δεικτών σε μια ζώνη τιμών κοντά και κάτω από το μέσο της διακύμανσης της μέρας. Η κίνηση που εμφάνισαν οι τιμές από τις 10:39 ως τις 15:41 ήταν πτωτική  σταθερής κλίσης και μεγάλωνε τις απώλειες του ΓΔ. Ενώ η αντίδραση από το ελάχιστο ως το πέρας τις ελεύθερης διαπραγμάτευσης, φέρνοντας τον στις 570 μονάδες και τον 25άρη στις 157, έκλεισε με μεταβολή -1,32%. Τιμή που έπιασε στις δημοπρασίες όπου και ενισχύθηκε κατά περίπου μια μονάδα. Το ταμπλό στο κλείσιμο μοιάζει με την εικόνα που έχει όταν οι τράπεζες βρίσκονται στο τιμόνι της καθόδου δηλαδή παρασύροντας σε απώλειες την πλειονότητα των κλάδων.  Ήτοι είναι αντίθετη από της Τρίτης αλλά δεν ηγήθηκαν της πτώσης αυτές.

Διεθνώς επικρατεί μεικτή ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε πτώση αλλά κατόπιν τους οδήγησαν σε κέρδη καθώς στις ΗΠΑ οι δείκτες άνοιξαν με απώλειες και γύρισαν σε κέρδη γρήγορα, επηρεάζοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην Ευρώπη. Ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε πάλι.

Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν ανοδική εικόνα το ΧΑ εμφάνισε προσφορά που δεν ήταν ικανή να απορροφήσει η ζήτηση και οι θεσμικοί παρουσίασαν μόνιμα διάθεση για άδειασμα θέσεων στις εταιρίες του Τραπεζικού κλάδου κατόπιν της μεγάλης ανοδικής μεταβολής τους την Τρίτη.

Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα πτωτικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν πτώση μικρών διαστάσεων.  Σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου επηρέασε θετικά (ενισχυτικά)  το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (22 από 4) έναντι των ανοδικών (3 από 21) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 4 είχαν άνοδο  και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 79,062 από 100,190 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 49,1 από 68,8 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,58%, ο CAC είχε μεταβολή -0,13%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,67%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια άλλαξε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,13% και +0,12%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,31% και έφθασε στις 571,73 από 579,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 156,91 από 159,01 με μεταβολή -1,32%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 2,2 μονάδες στον ΓΔ και κατά 0,9 της μονάδας στον 25άρη που έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Ασφαλειών +4,48% από +3,88% και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,04% από +1,89%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά -3,75% από -1,07%, Υγείας -3,30% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας -2,95% από +3,42%, Εμπορίου -2,65% από -1,44%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,01% από +0,65%, Τηλεπικοινωνιών -1,85% από +0,75%, Πετρελαίου Αερίου -1,57% από +2,53%, Χημικών -1,44% από +1,46%, Τραπεζών -1,40% από +6,00%, ο 25άρης -1,32% από +2,85%, Ταξίδια Αναψυχή -1,31% από +3,55%, ο ΓΔ -1,31% από +2,31%, Πρώτων Υλών -1,07% από +0,72%, ο FTSEM -0,85% από +0,80%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,81% από +2,60%, Ακίνητης Περιουσίας -0,60% από -0,72%, Τεχνολογίας -0,50% από +0,72% και Τροφίμων Ποτών -0,33% από +0,95%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,062 από 100,190 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,681 από 2,238 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 74,113 από 94,676 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,715 από 1,094 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,304 από 42,813 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 123,582 από 148,394 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 30 από 70 των καθοδικών σε 70 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη νευρική σχεδόν μόνιμα πτωτική πορεία. Το άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα τιμών και ακολούθησε η εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 159,68 στις 10:38.  Κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, στις 154,27 μονάδες. Μετά τις 15:41 εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον πάνω από την προσφορά που τον οδήγησε σε κλείσιμο λίγο κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 18,027 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 3418 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου που έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 158,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3226 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Άλλαξαν χέρια 8 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο -1,32% και κλείσιμο στις 156,91 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου και Απριλίου ορίστηκε στις 156,00. Οι  ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς έπεσαν στις 5.468, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν 7.788.

Από την προηγούμενη εβδομάδα σημειώναμε: «Από την πλευρά της στατιστικής στην περίπτωση του 25άρη οι πιέσεις πιθανά να επανέλθουν. Τότε, ο δείκτης των παραγώγων θα συναντήσει μια ικανή στήριξη στη ζώνη από τις 144 ως 146 μονάδες, με βάση το ελάχιστο (146,29) στην τελευταία σύνοδο της περασμένη βδομάδας που αποτέλεσε εφαλτήριο για τις ανοδικές συνεδριάσεις στην τρέχουσα. Αλλά η πλέον ισχυρή στήριξη σε πιθανή κατηφόρα για τον 25άρη αποτελεί το επίπεδο που όρισε το χαμηλό της συνόδου στις 21/1 όταν σταμάτησε η πτώση από την πρώτη συνεδρία του Ιανουαρίου. Αναφερόμαστε στις 140,99 μονάδες τιμή από την οποία ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση στον Ιανουάριο που τερματίστηκε με την πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου που έφερε τον 25άρη ως τις 155 μονάδες».

Τώρα λοιπόν οι 155 αποτελούν στήριξη ενώ οι 146 και οι 140 δεν θεωρούμε ότι θα πλησιαστούν. Καθώς είναι πιθανότερο να αντιδράσουν οι τιμές πλησιάζοντας τις 155 μονάδες, μετά από την ευεργετική παρέμβαση της Fed που αδυνάτισε το δολάριο και ευνόησε τις μετοχικές αξίες και τις τιμές των πρώτων υλών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας μπορεί να ξεκινήσει η περίοδος ‘νηστείας’ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς έως το τέλος της τρέχουσας υπάρχει η μετάθεση του Χ.Α. στις Προηγμένες Αναπτυσσόμενες Αγορές, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό και βεβαίως η πρόοδος, ή μη, στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Θεσμών.

Όσον αφορά το πρώτο, οι προσδοκίες είναι θετικές σχετικά με τις εισροές νέων κεφαλαίων μέρος των οποίων συντηρούν την τελευταία ανοδική κίνηση, όταν στα υπόλοιπα προαναφερθέντα θέματα κυριαρχεί η αβεβαιότητα, καθώς στο Μεταναστευτικό οι “άσπονδοι” Γείτονές μας συνεχίζουν να προωθούν τις θέσεις τους, ενώ οι Θεσμοί συνεχίζουν να διαφωνούν με την Ελληνική Κυβέρνηση στις επιλογές και το ύψος των νέων μέτρων.

Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη μια υποχώρηση της Αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις, με την άνοδο της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 2017 από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό 7,27% στις 15/3 να παραπέμπει στο ανάλογο (το 2ετές υπερέβη σήμερα σε απόδοση αυτή του 5ετούς, η οποία ενδοσυνεδριακά ανήλθε σε 10,25%).

Άλλωστε και η πρώτη σημαντική Ενδοκυβερνητική κρίση του υφιστάμενου Συνασπισμού, δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένα ατυχές και ασήμαντο γεγονός, εφόσον βέβαια ξεπεραστεί, από τη στιγμή που οι επικείμενες δύσκολες Μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά το Προσφυγικό, το οποίο έχει μετατραπεί σε μείζον θέμα για Ελλάδα και Ευρώπη, οι προσπάθειες άμβλυνσής του, έχουν περισσότερο να κάνουν με το “Brexit” και λιγότερο με την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι να σταματήσει η αθρόα προσέλευση μεταναστών στα σύνορα της Χώρας.

“Στο εξωτερικό, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, προσπαθώντας να ανατάξουν τις κατά τόπου Οικονομίες τους, με την FED να συνεδριάζει σήμερα και τις ΒΟΕ και SNB αύριο (CBR στις 18/03)” επισημαίνει ο αναλυτής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ισχυροποιήθηκαν σε όλους τους τομείς σήμερα Πέμπτη, καθώς αναβίωσε η διάθεση ανάληψης κινδύνου μετά από την Federal Reserve που χθες μείωσε τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων που αναμένονται φέτος, ενώ το δολάριο εμφάνισε σημαντικές απώλειες.

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στην ασιατική κεφαλαιαγορά για το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, προβλέπουν άνοιγμα με ανοδική ώθηση στις μετοχές των FTSE της Βρετανίας, DAX της Γερμανίας και CAC της Γαλλίας.

Η πιθανότητα ροής περισσότερων κεφαλαίων σε εμπορεύματα και μετοχές, αφού οι κεφαλαιούχοι δεν θα δελεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, ενίσχυσε το αργό πετρέλαιο και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών και ήταν τελευταία πάνω από 2% ψηλότερα.

Οι Αυστραλιανές  μετοχές ανέβηκαν +0,98%, ο Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 0,66% και στη Σαγκάη  ο SSEC ήταν 1,20% ψηλότερα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εγκατέλειψε τα κέρδη που εμφάνιζε νωρίτερα και υποχώρησε 0,6%, αφού το δολάριο γλίστρησε έναντι του γιεν και στο τέλος έχανε -0,22%.

Οι Ασιατικές μετοχές πήραν το σύνθημα από τη Wall Street, όπου ο S & P 500 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους μετά από το προσεκτικό μήνυμα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης του δολαρίου DXY κινήθηκε κοντά σε ένα χαμηλό μήνα των 95,539 μονάδων που χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας, μετά τη Fed που μείωσε τις προσδοκίες της για αύξηση των επιτοκίων στο 2016 σε δύο από τις τέσσερις.

Το ευρώ ήταν κοντά στο 1,1244, τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο 15. Το δολάριο κατέβηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του γιεν αγοράζοντας 112.

Τα νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα αυξήθηκαν σημαντικά αφού προϊόντα όπως το πετρέλαιο και τα σιδηρομεταλλεύματα αυξήθηκαν μετά την απόφαση της Fed.

Ξένοι αναλυτές

Barclays  Δήλωση της FOMC μετά την σύνοδο του Μαρτίου: Αναγνώριση του κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

Κατά την άποψή μας, η δήλωση της FOMC Μαρτίου ήταν υπέρ της χαλάρωσης, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Η επιτροπή αναβάθμισε την αξιολόγηση της επί της οικονομικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι η δραστηριότητα έχει επεκταθεί με μέτριο ρυθμό, καθώς οδηγείται από τις μέτριες δαπάνες των νοικοκυριών, από την βελτίωση του τομέα της στέγασης, και από την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Τα μόνα αδύναμα σημεία ήταν οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου των επιχειρήσεων και του τομέα των εξαγωγών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «μαλακές». Τέλος, η επιτροπή περίγραψε τη μέτρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που βασίζεται στα αγοραία δεδομένα, ως διατηρούμενο σε χαμηλά επίπεδα. Η έκπληξη κατά την εκτίμησή μας ήρθε στο δεύτερο εδάφιο, όπου η επιτροπή δήλωσε ότι, αν και αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό, και η αγοράς εργασίας θα συνεχίσει να ενισχύεται, “οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις παγκόσμια εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους.” Κατά την άποψη μας, αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θεωρεί πως οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης υποεκτιμήθηκαν το Δεκέμβριο, θέση η οποία είναι υπέρ χαλάρωσης περισσότερο από την προσδοκία μας, αφού αναμέναμε η επιτροπή να αντιληφθεί τους κίνδυνους για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης ως «σχεδόν ισορροπημένους». Η παρουσία του κινδύνου υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης οδήγησε σε μείωση του μέσου όρου των επιτοκίων της Fed στο τέλος του 2016, κατά 50 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι η επιτροπή αναμένει τώρα μόνο δύο αυξήσεις το 2016, αντί των τεσσάρων που είχε δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το αφορολόγητο ποσό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, ανέφερε μετά το τέλος της συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν το κλείσαμε» αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή. Αρμόδιες πηγές μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης ανέφεραν ότι έγιναν «τζαρτζαρίσματα», ενώ καταλόγιζαν στην πλευρά των δανειστών απαιτήσεις για δραστική μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

Στη 1 μ.μ. την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι συνομιλίες κυβέρνησης – θεσμών με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Οι συνομιλίες για την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Εξάλλου, κυβερνητικά κλιμάκια θα έχουν από το μεσημέρι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και για ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη, στα Δημοσιονομικά, αλλά και σε Χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Ταμειακό πλεόνασμα 429 εκατ. ευρώ εμφάνισε η κεντρική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,585 δισ. ευρώ, έναντι 6,735 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σημειώνεται ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ΤτΕ.

Οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά -0,2% προβλέπει για το 2016 το τμήμα οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς,ΠΕΙΡ-2,75% αξιολογώντας τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.

Οπως εξηγεί, στις 29 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου και η αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων. Το δ’ τρίμηνο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση (αρχική εκτιμ.: -0,6%) και μειώθηκε κατά -0,8% σε ετήσια βάση (αρχική εκτιμ.: -1,9%).

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα, υπό την επωνυμία Kunshan Kleemann Lifts Trading Co Ltd, ανακοίνωσε ο Όμιλος Kleemann.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής ανέρχεται σε 100.000 δολάρια, με μοναδικό μέτοχο τη Hong Kong Elevator Systems Limited, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον ελληνικό όμιλο.

Την έκδοση ομολογιακού δανείου 930.000 ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Γ.Ε. Δημητρίου ΑΕΕ.

Κατά την γ.σ., αποφασίστηκε και η παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να καθορίσει τους όρους του ομολογιακού δανείου.

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, υπέβαλε την Τετάρτη ο Δημήτρης Γιαννακίδης, διαφωνώντας με το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρείας που προωθείται. «Διαφωνώ κάθετα με βασικές πτυχές του επιχειρησιακού πλάνου και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ ΕΒΖ και κυρίως με την εκποίηση των δύο θυγατρικών που διατηρεί στη Σερβία», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννακίδης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ η κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve), αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve (15-16 Μαρτίου), το βασικό επιτόκιο παραμένει στο εύρος 0,25% – 0,50%. Σημειώνεται ότι από το 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2015, το επιτόκιο βρισκόταν στο 0% – 0,25%

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, συμφωνώντας να αρχίσει μια διαδικασία ανάκλησης των μέτρων λιτότητας αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, έπειτα από μήνες προστριβών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. ζητούσε μεγαλύτερη μείωση του λεγόμενου δομικού ελλείμματος της χώρας της Ιβηρικής. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 122 ψήφους υπέρ και 107 κατά.

Κατά 1,3 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,7 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης παράλληλα, υποχώρησαν κατά 700.000 βαρέλια. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, τα συμβόλαια WTI στη Νέα Υόρκη ενισχύονται κατά 3,5% στα 37,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Κατά 0,5% υποχώρησε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν πτώση κατά 0,6% , η συρρίκνωση της παραγωγής οφείλεται στους κλάδους των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ορυχείων. Τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις οικονομικές εκτιμήσεις για τη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν.

Από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε ότι η εγχώρια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2016 έναντι 2,4% της πρότερης εκτίμησης. Για το 2017, αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο Όσμπορν επισήμανε ότι θα διαμορφωθεί στο 82,6% φέτος, στο 81,3% το 2017, στο 79,9% το 2018, στο 77,2% το 2019 και στο 74,7% το 2010. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,9% φέτος, στο 1,9% το 2017 και στο 1% το 2018.

Κατά 0,2% υποχώρησαν τον Φεβρουάριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης κατά 6% στον ενεργειακό κλάδο.

Από την πλευρά τους, οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ήπια κατά 1% έναντι 1,4% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και 2,3% σε ετήσιο επίπεδο.