Skip to main content

Πυρά ΕΚΤ κατά κυβερνήσεων για την εποπτεία των οίκων εκκαθάρισης

Επίθεση κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποτυχία τους να την δώσουν την εξουσία της εποπτείας επί συναλλαγών πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, που περνούν από τους οίκους εκκαθάρισης. Πρόκειται για μία σπάνια αντίδραση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει όλα αυτά τα χρόνια κρατήσει χαμηλούς τόνους, ακόμη και όταν έβλεπε την πολιτική της να αμφισβητείται από το Βερολίνο. Ωστόσο η απόφαση να δοθούν εξουσίες, που θεωρούσε πως δικαιωματικά της ανήκουν σε μία άλλη αρχή, την ESMA, πυροδότησε έντονη αντίδραση. 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εκκαθάριση συναλλαγών είναι ένας χώρος στον οποίο κυριαρχεί σήμερα το Λονδίνο, με έναν πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών σε ευρώ να περνούν για επεξεργασία από τον οίκο εκκαθάρισης του LSE. Aποτέλεσε λοιπόν πεδίο και πολιτικής διαμάχης από τότε, που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κοινότητα. Οι ρυθμιστικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα έδιναν μάχη για το ποια θα αποκτήσει την εποπτεία του. 

Βάσει της προτακαταρκτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο, τον τελευταίο λόγο στην εποπτεία αντισυμβαλλόμενων κεντρικής εκκαθάρισης (CCPs) δεν θα τον έχει η EKT, αλλά η ESMA με έδρα το Παρίσι, σε συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. 

Σε επιστολή της η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η απόφαση υπονομεύει την ικανότητά της να ελέγχει και να αποτιμά τους κινδύνους, που πηγάζουν από τις κινήσεις των CCPs και διαμηνύει ότι θα επιδιώξει να μπλοκάρει την αλλαγή στους κανόνες τους, η οποία θα την υποχρεώνει να ακολουθεί τις αποφάσεις της ESMA στο θέμα. 

«Βάσει των τροποποιήσεων αυτών, η ΕΚΤ δεν θα έχει πια ρυθμιστικές εξουσίες επί των αντισυμβαλλόμενων κεντρικής εκκαθάρισης, που είναι εγκατεστημένοι στην Ε.Ε» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην επιστολή. 

Εάν η ΕΚΤ πετύχει να μπλοκάρει τις τροποιήσεις στους κανόνες της, η ESMA πιθανότατα θα κερδίσει και πάλι την εποπτεία των εκκαθαρίσεων, αλλά οι αποφάσεις της δεν θα είναι δεσμευτικές για την ΕΚΤ. Ο ρόλος της συγκεκριμένης αρχής όπως και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) ενισχύονται ευρύτερα βάσει του νέου πλαισίου χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που προωθείται στην Ε.Ε.  

O πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επέρριψε πάντως την ευθύνη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν για την αποτυχία τους να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της ΕΚΤ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters