Skip to main content

Talk of the market: Επενδύσεις ακίνητα, αιολικά και e-commerce

Προσδοκίες καλλιεργεί το δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας στο χρηματιστήριο σε συνέχεια και της αποκατάστασης της ηρεμίας στις αγορές ομολόγων. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,29%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 73 εκατ. ευρώ από τα 85 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τον Φεβρουάριο, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 58,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Markit, o δείκτης PMI για την μεταποίηση στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς σε 49,4 μονάδες το Φεβρουάριο του 2021 από 50 τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας οριακή επιδείνωση των συνθηκών. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω αδύναμης ζήτησης και περιοριστικών μέτρων.

Ο Όμιλος Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά η υλοποίηση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρει την επωνυμία “Vega”, η οποία περιλαμβάνει κυρίως δάνεια σε οριστική καθυστέρηση με εξασφαλίσεις επί οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο Vega αποτελείται από τρία οχήματα ειδικού σκοπού, με τις ονομασίες Vega I NPL Finance DAC, Vega II NPL Finance DAC & Vega III NPL Finance DAC, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 4,9 δισ. ευρώ.

Με στόχο την ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5GW η Ocean Winds (OW) (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) και η Τέρνα Ενεργειακή υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Η ελληνική fintech εταιρεία Flexfin χρηματοδότησε τιμολόγια πελατών της αξίας 10 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την εγχώρια οικονομία σε πείσμα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Mε ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα του factoring, ως η μόνη ανεξάρτητη εταιρεία του κλάδου που είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος, στήριξε με ρευστότητα και υπηρεσίες διαχείρισης και είσπραξης τιμολογίων και επιταγών κυρίως μικρές αλλά και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Η Entersoft προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Wedia Υπηρεσίες Διαδικτύου και Επικοινωνίας ενδυναμώνοντας τη θέση της στην αγορά του e-commerce.

Σε 843,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρήση 2020, ενώ τα συνολικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 181,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν σε 661,7 εκατ. ευρώ, έναντι 842,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 180,6 εκατ. ευρώ. Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τη μεταφορά στα κέρδη προς διάθεση του υπολοίπου του ειδικού αποθεματικού από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, συνολικού ύψους 284,9 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προς διάθεση ανέρχονται σε 946,6 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, όπως και στην προηγούμενη χρήση.

Με την παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες τελικά η επιμήκυνση της εκπτωτικής περιόδου μέχρι το τέλος Μαρτίου καθίσταται ουσιαστικά άκυρη, ενώ ήδη έχει χαθεί το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν για τους επαγγελματίες του εμπορίου, αφού ο τζίρος τους δεν ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τις πρώτες εβδομάδες, σε σύνολο εκπτωτικού τζίρου περί τα 5,5 δισ. ευρώ.

Με νέο προϊόν στην κατηγορία cola zero ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η Βίκος, στοχεύοντας σε ενίσχυση μεριδίου αγοράς στον κλάδο αναψυκτικού όπου αναπτύσσεται με ρυθμό 333% από το 2016.

Επένδυση στην startup εταιρεία Stoferno.gr, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του online delivery και των ταχυμεταφορών υλοποίησε η Lamda Development. Επένδυσε 300.000 ευρώ αποκτώντας το 27,27% της πλατφόρμας που ίδρυσαν το 2020 οι Δημήτρης Λυκούρης (CEO), Νίκος Κουσαθανάς (CTO) και Γιώργος Μούλτος (CFO).

naftemporiki.gr