Skip to main content

Talk of the market: Επενδυτικό ενδιαφέρον, νέα funds και πτωχευτικό

Θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, τουλάχιστον στις πρώτες ώρες συναλλαγών, καλλιεργεί προσδοκίες για το άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στο ΧΑ. Προηγήθηκε μια εβδομάδα με κέρδη 1,4% για τον Γενικό Δείκτη, με τη μέση αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 67 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πρεμιέρα σήμερα για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που έρχεται να αντικαταστήσει όσα ξέραμε για τα άρθρα 99-106, κομίζοντας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προ της πτώχευσης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους υπό την προϋπόθεση σύνταξης σχεδίου εξυγίανσης και συμφωνίας με τους πιστωτές, όσους έχουν ειδικό προνόμιο – όπως οι τράπεζες – και τους υπόλοιπους ανέγγυους πιστωτές. Το νέο πλαίσιο απαιτεί συναίνεση του οφειλέτη και των πιστωτών του που εκπροσωπούν πάνω από το 50% των απαιτήσεων όσων έχουν ειδικό προνόμιο και πάνω από το 50% των άλλων πιστωτών.

Μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, γνωστοποιήθηκε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι στην τελική ευθεία η συμφωνία για μεταβίβαση του 90% της ασφαλιστικής εταιρείας στην CVC Capital. 

Η Deca Investments προωθεί διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη δημιουργία νέου private equity fund που θα επενδύει σε εταιρείες που διαθέτουν προοπτικές να μετεξελιχθούν σε περιφερειακούς παίκτες. Το αρχικό σχέδιο, που ενεργοποιείται στην παρούσα φάση λόγω και των προσδοκιών που καλλιεργούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, προέβλεπε ότι το νέο fund θα ξεκινήσει σε κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ και σε αυτό το επίπεδο τοποθετείται ο πήχης.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί στο Ελληνικό για τους πύργους (6 συνολικά), τα ψηλά κτήρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα είναι μέχρι 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε 15 ανέρχονται οι μη δεσμευτικές προσφορές στους διπλούς διαγωνισμούς που διενεργεί ο όμιλος Lamda Development.

Η Eλλάκτωρ γνωστοποίησε ότι έχει λάβει αίτημα από την Greenhill Investments LTD (που ελέγχεται από τον Δημήτριο Μπάκο και τον Ιωάννη Καϊμανάκη), που κατέχει το 16,95% των μετοχών της εταιρείας και ελέγχει το 25,58% των δικαιωμάτων ψήφου, για έκτακτη γενική συνέλευση για εκλογή νέου Δ.Σ., εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου και διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας (των 10 τελευταίων χρήσεων).

Η γενική συνέλευση της MIG ενέκρινε την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στην Vivartia, ήτοι 92,08% του μετοχικού της κεφαλαίου, προς την Venetiko Holdings S.A.R.L., εταιρεία ελεγχόμενη από την CVC Capital Partners, έναντι τιμήματος 161.135.640,74 ευρώ. Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης το σύνολο των σχετικών αποφάσεων και ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων για το διορισμό συμβούλων, την αξιολόγηση και την έγκριση της προσφοράς της Venetiko Holdings S.A.R.L. και την υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Πώλησης Μετοχών.

Tην ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της παραγωγικής μονάδας με σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση της Mediterra στις 24 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI) σημείωσε πτώση κατά 5,4% ετησίως τον Ιανουάριο, λόγω της μείωσης των τιμών παραγωγού σε ενεργειακά αγαθά (-11,5% ετησίως). 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνδεδεμένο σύστημα), η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 9,5%, κυρίως λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και σε κάποιο βαθμό του περιορισμού κάποιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η ζήτηση καλύφθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (36%) και ΑΠΕ (35%). Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, η παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη μειώθηκε κατά 43,5% και το φυσικό αέριο κατά 1,7%, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ αυξήθηκε 221% και 43% αντίστοιχα. 

Δύσκολες συνθήκες για τις εταιρείες του λιανεμπορίου. Yπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα έπρεπε να επαναλειτουργήσει η αγορά. Η παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα αυξάνει την πίεση για τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) προσθέτει ότι η παράταση ισχύος των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τους Έλληνες φορολογουμένους. Τονίζει πάντως σε ανακοίνωσή του ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή και την Δευτέρα 8/3 ή αγορά να επαναλειτουργήσει με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο, που δεν θα διακινδυνεύσει την δημόσια υγεία και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επισκέπτονται όλα τα καταστήματα. Εξάλλου, το Πάσχα πλησιάζει…

naftemporiki.gr