Skip to main content

Talk of the market: Εν αναμονή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και deals

Εν αναμονή νέων ικανών να κινητοποιήσουν πιο ουσιαστικό ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίστηκε χθες η “αργή” άνοδος, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,17% και με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται ελαφρώς στα 55 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 69 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. Σήμερα παρατηρείται εντονότερη κινητικότητα στις πρώτες ώρες συναλλαγών.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2020 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη. Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΟΤΕ.

Κλείνει – αν όχι έκλεισε – το deal Εθνικής Τράπεζας – CVC για τη μεταβίβαση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής με τίμημα πάνω από 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που συνδυάζονται με την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Εξαιρετική υποδοχή επιφύλασσαν τα διεθνή ΜΜΕ στις ανακοινώσεις της Alpha Bank για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και το 80% της Cepal Holdings.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο υλοποιώντας ορισμένες από τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις ενώ εμφανίζει καλές προοπτικές προώθησης του μεγάλου έργου στο Ελληνικό τους επόμενους μήνες. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, που κάνει επίσης αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Αναφορικά με τις τράπεζες ενσωματώνει προειδοποίηση για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο από τη λήξη των moratorium στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους. 

Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας τον λόγο κάλυψης σε 2,43 φορές έναντι 2 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία, με επιτόκιο -0,28%, όπως και στην προηγούμενη δημοπρασία. Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.

Μείωση ενοικίου 100% στα καταστήματα λιανικής ανεξαρτήτως κύριου ΚΑΔ επιχείρησης ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Mε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης, παρατείνεται η εκπτωτική περίοδος μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. 

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών παρατείνεται η προθεσμία για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ νέα αναστολή δίνεται για τις επιταγές των πληττόμενων επιχειρήσεων καλύπτοντας και τον μήνα Μάρτιο για διάστημα 75 ημερών. Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα τουριστικά λεωφορεία και την παράταση του χρόνου έναρξης ισχύος της φορολόγησης ανά δελτίο στα τυχερά παίγνια.

Η Enterprise Greece, αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, και η eBay, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανακοίνωσαν στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου χθες ότι επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία τους, με δεύτερο κύκλο, που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Intralot, σε συνέχεια προηγούμενης γνωστοποίησης (της 8.2.2021) ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την ολοκλήρωση της πώλησης του συνολικού ποσοστού συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru στον όμιλο Nexus, με το καθαρό τίμημα, μετά από φόρους και σχετικά έξοδα συναλλαγής, να ανέρχεται σε 16,2 εκατ. δολ..

Δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο ανοίγει η H&M Hennes & Mauritz AB (H&M). Το νέο κατάστημα θα εγκαινιαστεί στη Λεμεσό το καλοκαίρι του 2021 ενώ στην τοπική αγορά η εταιρεία, που ελέγχεται από την ελληνική θυγατρική του σουηδικού ομίλου, έκανε την είσοδο της το 2016 με τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματός της στη Λευκωσία. 

naftemporiki.gr