Skip to main content

Talk of the market: Στα μακροοικονομικά μεγέθη το ενδιαφέρον

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία – ειδικά της Αττικής – και διασωληνωμένος ασθενείς απομακρύνουν το σενάριο για επανεκκίνηση της αγοράς τη Δευτέρα 1η Μαρτίου. Οι σχεδιασμοί αυτή την ώρα εστιάζονται στη 8η Μαρτίου και …βλέπουμε. Αποφάσεις αναμένονται μετά τη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για τα τεκταινόμενα στον καλλιτεχνικό κόσμο αφού η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για “την ποιότητα της δημοκρατίας και τον δημόσιο διάλογο” θα διεξαχθεί στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη.

Η παράταση του lockdown έχει δημοσιονομικό κόστος, γεγονός που επιδρά στις επενδυτικές αποφάσεις βραχυπρόθεσμα, αν και σε δυνητική άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι κόντρα και το διεθνές περιβάλλον, αν και σήμερα παρατηρούμε άτολμη αντίδραση. O Γενικός Δείκτης χθες μειώθηκε κατά 1,1%, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 69 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 57 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης, με μικτή κλαδική εικόνα.

Οι πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να δημοσιεύει σήμερα την 9η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα. Πέρα από τα εύσημα αναμένεται να περιλαμβάνει σταθερές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ήτοι αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος και 5% το 2022, όπως αναφέρουν οι χειμερινές προβλέψεις, χωρίς την επίδραση από τα 5 δισ. ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκτησης για το τρέχον έτος. Η ΕΕ θα ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων εκφράζοντας παράλληλα ενστάσεις αναφορικά με το μοντέλο πληρωμών φόρων και άλλων υποχρεώσεων σε δόσεις λόγω της επίδρασής του στην κουλτούρα πληρωμών. Αναμένονται επίσης συστάσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει σήμερα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ. Μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού θα γίνουν δεκτές την επομένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ την στιγμή που την προηγούμενη χρονιά, είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019. 

Η Σαράντης χθες, 23.2.2021 προέβη σε αγορά 8.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 9,03 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 72.205 ευρώ. Συνολικά, η εταιρεία κατέχει 2.867.255 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,10% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σήμερα έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για την τροποποίηση του καταστατικού και της πολιτικής αποδοχών, καθώς και τη δωρεάν διάθεση μετοχών στο προσωπικό και την τροποποίηση του κανονισμού διαθέσεως μετοχών (stock option).

Αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2020 ανακοινώνουν Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. 

Με γνώμονα τη διαρκή προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις των καταναλωτών σε σχέση με το τσιγάρο, η Παπαστράτος ανακοίνωσε τη νέα της εμπορική δομή, στα πρότυπα της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI), καλωσορίζοντας τρεις νέους επικεφαλής.

Η Callista Crafts, ελληνική εταιρεία που έγινε γνωστή από τις αυθεντικές δερμάτινες τσάντες Tote, που φιγουράρουν στα πολυκαταστήματα μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων δίπλα σε μάρκες όπως Loewe, Balenciaga και Louis Vuitton επεκτείνεται στην αγορά του ρούχου ενώ παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε το 2020 με πωλήσεις αντίστοιχες του 2019.

naftemporiki.gr