Skip to main content

Ομόλογα: «Σφυροκόπημα» στην περιφέρεια – στο 1,48% το 10ετές

Σε νέα χαμηλά εξαμήνου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, νέο ιστορικό ναδίρ για την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου, καθώς ο κορωνοϊός κλονίζει τις διεθνείς αγορές και σπέρνει τον πανικό στους επενδυτές. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στο 1,45% σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Η επιδημία εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε 4 πολιτείες, ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα και οι θάνατοι. Η προοπτική μιας παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις από τις αγορές μετοχών, οδηγώντας για μία ακόμη φορά τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του κρατικού χρέους υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου(Bund) υποχώρησε στο -0,72%, απέχοντας μόλις δύο μονάδες βάσης από το ιστορικό ναδίρ που είχε αγγίξει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στη διάρκεια του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Σε ναδίρ εξαμήνου και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στη διετία στο -0,90%, σε μια ένδειξη απαισιοδοξίας των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε νέο χαμηλό, κάτω από το όριο του 0,8%.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την απόδοση της Ιταλίας στη δεκαετία να διευρύνεται έως και 7 μονάδες βάσης, στο 1,7%. Οι πιέσεις που δέχεται η Ιταλία επηρεάζουν και το ελληνικό χρέος, με το κόστος δανεισμού να διευρύνεται πάνω από δέκα μονάδες βάσης, στο 1,48%.

naftemporiki.gr