Skip to main content

Market beat: Το διεθνές ράλι ίσως φέρει μια σχεδόν απροσδόκητη συνέχεια στην άνοδο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η αγορά τη Δευτέρα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών μετοχών και έπιασε το ρεκόρ των τριών διαδοχικά ανοδικών κλεισιμάτων. Χθες συνέχισε ανοδικά συμμετέχοντας λαχανιασμένα την παγκόσμια αναστύλωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Σήμερα το διεθνές κλίμα διαμόρφωσαν τα ράλι των ασιατικών χρηματιστηρίων και η άνοδος του πετρελαίου μετά από εκτίναξη πάνω από 2% στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Wall Street. Συνεπώς για να συνεχίσει την άνοδό της η αγορά δεν χρειάζεται παρά ο συντονισμός με τα διεθνή χρηματιστήρια κάτι που δεν αποκλείεται αφού οι ξένοι θεσμικοί κυριαρχούν.  

Η αγορά χθες κινήθηκε με τρόπο που δικαίωσε την παρατήρηση για τις προκλήσεις που είχε από την πλευρά της στατιστικής και έκανε το ρεκόρ των τεσσάρων στα τέσσερα ανοδικά διαδοχικά κλεισίματα για το 2016. Οι διεθνείς αγορές δε, εμφανίζουν ράλι ανακούφισης από την υποχώρηση των φόβων για επερχόμενη ύφεση λόγω στιβαρών οικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία. Παράλληλα συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Επιμένουμε ως προς τη δεύτερη πρόκληση και υπενθυμίζουμε:

«Η πρώτη στατιστική πρόκληση είναι να μεγαλώσει η αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων και η δεύτερη αφορά στο ότι χθες ο ΓΔ έκλεισε στις 516,71 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 518,04 δηλαδή μια μονάδα πάνω από τον πυθμένα του Ιανουαρίου. Συνεπώς αν στην προς τα άνω κίνηση του μέσου όρου εμφανιστεί η στατιστική μνήμη της αγοράς, τότε η στήριξη του Ιανουαρίου θα γίνει αντίσταση για τον ΓΔ. Αν παρά ταύτα συνεχίσουν να γίνονται οι συναλλαγές στο πνεύμα της Δευτέρας, τότε η προσέγγιση της ζώνης συσσώρευσης για τον ΓΔ που σχηματίστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη  μεταξύ 535 και 545 μονάδων περιμένει. Ενώ αν υπερισχύσουν οι πιέσεις ο ΓΔ θα βρεθεί άνετα μεταξύ 495 και 500 μονάδων αρχικά».

Οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν να δηλώνουν πως δεν ερμηνεύεται αυτή η ανοδική δυναμική ακόμα και με τον τρόπο που κατοχυρώνονται τα ημερήσια κέρδη των δεικτών. Παρουσιάζονται ως ενδείξεις η συνεχής πίεση στην ΕΕΕ τη Δευτέρα και η υπεροχή της ζήτησης σταθερά την Τρίτη με ακριβώς αντίθετη στάση των θεσμικών για την ΔΕΗ που τη Δευτέρα έκλεισε στο +9,4% και χθες δεν πέρασε σε θετικό πεδίο ούτε λεπτό.

Καλά και άγια τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα για να ξεχνιέται ο επενδυτής από την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Ήδη με την υποψία της επόμενης φοροκαταιγίδας οι καταναλωτές έσφιξαν το ζωνάρι και μείωσαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Η ευρωζώνη παλεύει με το προσφυγικό, με τους πολιτικούς ηγέτες να επιχειρούν να δείξουν την θετική πλευρά αυτής της εξέλιξης στους λαούς τους. Ενώ  μερικοί, ταυτίστηκαν με το φόβο της μετακίνησης διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπων στη γηραιά ήπειρο, που μπορεί να… ξανανιώσει. Στο οικονομικό πεδίο η ζώνη του τρομάζει με την επιστροφή του τέρατος που λέγεται στασιμοπληθωρισμός και κατ’ άλλους αποπληθωρισμός. Το μόνο θετικό μοιάζει να είναι η σταθεροποίηση της κίνησης της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα αρκετά ψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά.

Με τον Ντράγκι στο τιμόνι η ΕΚΤ θα κινηθεί χαλαρωτικά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αποδυνάμωση του ευρώ. Ο Σόϊμπλε ωστόσο ειδοποίησε πως για σταθερή ανάπτυξη δεν υπάρχουν shortcuts, κονταρίδες που λένε στην Κρήτη. Υπάρχουν μόνο σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με το δεξί μπήκαν στον Μάρτιο οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι κατέγραψαν κέρδη άνω του 2% , δεχόμενοι ώθηση από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,11% στις 16.864,29 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 2,89% στις 4.689,65 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,39% στις 1.978,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Apple, Microsoft και Amazon εμφάνισαν κέρδη έως 5% ενώ η μετοχή της iShares Nasdaq Biotechnology ETF κατέγραψε άνοδο άνω του 3%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI σημείωσαν κέρδη κατά 1,87% στα 34,48 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,77% στα 36,86 δολάρια.

Νωρίτερα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στις 49,5 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 48,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1,5% , σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 51,3 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μερική αποχώρησή της από την Αφρική προανήγγειλε η Barclays, θέτοντας ως στόχο την πώληση του 62% της Barclays Africa, σε βάθος δύο – τριών ετών. Η απόφαση της βρετανικής τράπεζας εντάσσεται στην ανακοίνωση ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, στον απόηχο των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015.

Παράλληλα, κατά 12% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της Fiat Chrysler στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διάθεσε προς πώληση 182.879 οχήματα έναντι 163.586 οχημάτων τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 71η συνεχόμενη μηνιαία άνοδο. Οι πωλήσεις των τζιπ εκτινάχθηκαν κατά 23% με τα μοντέλα Cherokee, Wrangler, Patriot και Compass να καταγράφουν τον καλύτερο Φεβρουάριο όλων των εποχών.

Από την πλευρά της, το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange Group) εξετάζει η Intercontinental Exchange Inc. (ICE), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Προς το παρόν βέβαια, δεν έχει ληφθεί καμία τελεσίδικη απόφαση, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία προσέγγιση μεταξύ των δύο χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ας σημειωθεί ότι στις 23 Φεβρουαρίου, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Boerse) ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ICE, ιδιοκτήτρια του New York Stock Exchange (NYSE), έχει προθεσμία έως τις 29 Μαρτίου είτε να υποβάλει επίσημη πρόταση, είτε να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

ΕΥΡΩΠΗ

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αγνοώντας τις ανησυχητικές ενδείξεις για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 6.151 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 2,18% στις 9.703 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,13% στις 4.403 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 1,44% στις 338,74 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Barclays υποχώρησε σημαντικά κατά 9% λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015. Πτώση κατά 4,3% εμφάνισε και η Glencore, η οποία επλήγη το προηγούμενο έτος από την κατάρρευση της αγοράς των commodities.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν κέρδη κατά 0,68% στα 33,98 δολάρια ενώ τα συμβόλαια Brent υποχωρούν κατά 0,11% στα 36,53 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μερική αποχώρησή της από την Αφρική προανήγγειλε η Barclays, θέτοντας ως στόχο την πώληση του 62% της Barclays Africa, σε βάθος δύο – τριών ετών. Η απόφαση της βρετανικής τράπεζας εντάσσεται στην ανακοίνωση ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, στον απόηχο των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015.
Η Barclays εμφάνισε ζημιές 394 εκατ. στερλινών, με τα προ-φόρου κέρδη να υποχωρούν κατά 2% στις 5,403 δισ. στερλίνες. Μεταξύ των μέτρων, συγκαταλέγεται και η μείωση των bonus κατά 10% στις 1,67 δισ. στερλίνες.

«Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε την έκθεσή μας. Προσφάτως αποχωρήσαμε από εννέα χώρες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζεμπ Στάλεϊ. Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (commodities), εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Με τον χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,2 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παραγωγή, νέες παραγγελίες, εξαγωγές και απασχόληση. Μάλιστα, σε Γαλλία και Γερμανία ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος (48,4).

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησε παράλληλα, η ανεργία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε στο 10,3% τον Ιανουάριο έναντι 10,4% τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 10,4%.

Σύμφωνα με την Eurostat, εκτός εργασίας βρίσκονται 16,6 εκατ. πολίτες της Ευρωζώνης και 21,7 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι μειωμένοι κατά 105.000 και 163.000 αντίστοιχα, έναντι του Δεκεμβρίου του 2015 και κατά 1,4 εκατ. και 2 εκατ. αντίστοιχα, έναντι του Ιανουαρίου του 2015.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Glencore κατά τη διάρκεια του 2015. Η ελβετική εταιρεία εμφάνισε ζημιές 5 δισ. δολαρίων, πληττόμενη από την κατάρρευση της τιμής των μετάλλων. Το 2014, η Glencore είχε σημειώσει κέρδη 2,3 δισ. δολαρίων.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων 3 έως 5 δισ. δολαρίων εντός του 2016. Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Glencore υποχώρησαν το 2015 κατά 15% στα 25,9 δισ. δολάρια.

Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε τέλος, τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 49 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα μείωσης του σχετικού δείκτη. Ας σημειωθεί ότι η υποχώρηση του δείκτη κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει τη συρρίκνωση της παραγωγής.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ την δεύτερη μέρα της εβδομάδας και πρώτη του Μαρτίου, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους από της προηγούμενης μέρας, και κατάφεραν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ακόμα ψηλότερα από την οροφή για την περασμένη σύνοδο αλλά με εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής.

Διεθνώς επικρατεί ανοδική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε θετικό πεδίο. Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν ανοδική εικόνα το ΧΑ εμφάνιζε μεταβλητότητα στην τάση και εναλλαγές στη διάθεση για αγορές τις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου. Δε θα λέγαμε ότι  διαχωρίστηκε από την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών αλλά διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία. 

Σήμερα τα υψηλά ημέρας κατακτήθηκαν αμέσως μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης και αφού επί 40 λεπτά η κίνηση των δεικτών γινόταν σε αρνητικό πεδίο. Στο πρώτο εξάλεπτο  σημειώθηκαν τα ελάχιστα μέρας που ήταν για τον ΓΔ οι 508,76 από 501,47 μονάδες με μεταβολή -1,50% και για τον FTSE25 οι  137,47 από 133,91 με απώλειες -1,84%. Κατόπιν ακολούθησε από τις 10:34 ως τις 11:34 άνοδος σταθερής κλίσης και η εγγραφή του μέγιστου που αντιστοιχούσε σε μεταβολή του ΓΔ +1,21% στις 522,98 από 518,04 μονάδες και του 25άρη ως +2,02% στις 142,93 από 140,68. Πριν τις 13:30 οι πιέσεις έφεραν τους δείκτες ξανά σε αρνητικό πεδίο αλλά με μικρότερες απώλειες και ακολούθησε γλυκιά άνοδος που  από τις 15:0 και μετά  ψαλίδισε τα κέρδη στα μισά από αυτά που αντιστοιχούσαν στο μέγιστο.

Το ενδοσυνεδριακό μέγιστο του ΓΔ στο δεύτερο μέρος ήταν οι 522,2 μονάδες που αντιστοιχούσε σε άνοδο +1,05% και του 25άρη οι 142 που αντιστοιχούσε σε άνοδο +1,30% ενώ τα ελάχιστα στο δεύτερο μέρος σημειώθηκαν στις 16:39 για τον 25άρη στις 139,5 μονάδες και οι 515,5 για τον ΓΔ. Συνεπώς σήμερα πέρασαν για αρκετό χρονικό διάστημα σε αρνητικό πεδίο οι δείκτες με πλάγια κίνηση κατ’ ουσία μετά από τις 12:00.

Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα ανοδικό που δεν επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν άνοδο μεγαλύτερη από την πτώση της προηγούμενης συνόδου.  Σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου μείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε αρκετά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (9 από 7) έναντι των ανοδικών (14 από 16) με δυο (ΑΛΦΑ και ΜΟΗ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 16 είχαν πτώση  και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 67,705 από 93,099 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 32,58 από 48 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,81%, ο CAC είχε μεταβολή +0,79%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,42%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα επίπεδη τάση που στη συνέχεια δεν άλλαξε ριζικά, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +1,09% και +1,21%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,65% και έφθασε στις 520,08 από 516,71 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 141,25 από 140,06 με μεταβολή +0,85%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω του ΓΔ κατά 2,4 μονάδες και του 25άρη κατά 0,8 της μονάδας που έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ασφαλειών +6,87% από +0,77%,  Ταξίδια Αναψυχή  +3,46% από -1,71%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +2,80% από +2,18%, Τροφίμων Ποτών +2,41% από -1,53%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,91% από -4,59%, Τηλεπικοινωνιών +1,84% από -2,30%, Πρώτων Υλών +1,82% από +4,98%, ο 25άρης +0,85% από +1,11%, Χημικών +0,72% από 0,00%, Κατασκευές Υλικά +0,71% από +0,03%, ο ΓΔ +0,65% από +1,89%, Εμπορίου +0,33% από +0,68%, Πετρελαίου Αερίου  +0,28% από +0,22%, και ο FTSEM +0,17% από -0,37%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -3,13% από +3,23%, Υγείας -2,66% από +3,68%, Κοινής Ωφέλειας -1,48% από +6,07%, Τραπεζών -1,11% από +10,32%, Τεχνολογίας -0,63% από -0,12% και Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,24% από +0,58%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,705 από 93,099 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,795 από 5,263 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 62,161 από 86,088 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,190 από 1,105 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,199 από 38,953 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 111,821 από 154,643 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 49 των καθοδικών σε 39 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 27.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σχολιάσει τα βήματα των blue chip στο πρώτο δίμηνο διαχωρίζοντάς τα με βάση τη σχέση που έχουν οι μεταβολές τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Καθώς για μερικές η πτώση του πρώτου μήνα μειώθηκε τον δεύτερο για άλλες επιταχύνθηκε ενώ σε ορισμένες υπήρξε ανατροπή κατεύθυνσης.

Φρένο στην πτωτική ορμή εμφάνισαν αλφαβητικά οι:

ΑΛΦΑ -26,5% το Γενάρη και -14,2% για Φλεβάρη,

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -10,5% το Γενάρη και -7,35% για Φλεβάρη,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -18,6% το Γενάρη και -1,69% για Φλεβάρη,

ΕΤΕ -27,4% το Γενάρη και -19,7% για Φλεβάρη,

ΕΥΡΩΒ -27,8% το Γενάρη και -24,6% για Φλεβάρη,

ΛΑΜΔΑ -6,4% το Γενάρη και -4,2% για Φλεβάρη,

ΟΠΑΠ -16,3% το Γενάρη και -10% για Φλεβάρη,

ΟΤΕ -13,6% το Γενάρη και -4,4% για Φλεβάρη,

ΠΕΙΡ -34,9% το Γενάρη και -13,8% για Φλεβάρη,

ΤΕΝΕΡΓ -12,6% το Γενάρη και -2,8% για Φλεβάρη.

Είναι φανερή η διαφορά του φρένου που έπιασε κάθε blue chip με διατηρούμενη την πτωτική του ορμή στο 2016.

Υπάρχουν επίσης μετοχές με διαφορετικό πρόσημο μεταβολής στο δίμηνο όπως

ΑΡΑΙΓ +8,9% το Γενάρη και -9,95% για Φλεβάρη,

ΓΡΙΒ -3,7% το Γενάρη και +6,9% για Φλεβάρη,

ΕΧΑΕ -15,3% το Γενάρη και +0,7% για Φλεβάρη,

ΜΥΤΙΛ -12,8% το Γενάρη και +3,12% για Φλεβάρη,

ΤΙΤΚ +0,51% το Γενάρη και -9,6% για Φλεβάρη και

ΦΦΓΚΡΠ -16,5% το Γενάρη και +3,81% για Φλεβάρη.

Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ποιες έχουν φρέσκο ανοδικό momentum.

Ενώ πτωτικό και επιταχυνόμενο momentum είναι των

ΒΙΟ -11,9% το Γενάρη και -26,95% για Φλεβάρη,

ΕΛΠΕ -4,5% το Γενάρη και -6,7% για Φλεβάρη,

ΕΥΔΑΠ -7% το Γενάρη και -9% για Φλεβάρη,

ΜΕΤΚ -3% το Γενάρη και -6,3% για Φλεβάρη,

ΜΟΗ -0,5% το Γενάρη και -6,1% για Φλεβάρη,

ΟΛΠ -2,7% το Γενάρη και -14,9% για Φλεβάρη.

Σταθερή πτώση ανά μήνα είχαν ΕΕΕ -6% και ΔΕΗ -10% όταν σταθερή άνοδο εμφάνισε μόνο η ΜΠΕΛΑ με +0,41% και +14,99% τον Φεβρουάριο

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 500 μονάδες, παράλληλα όμως έχει αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Και τούτο γιατί ο “από μηχανής Θεός” που μετέδωσε αισιοδοξία και ενδυνάμωσε τη ψυχολογία των αγοραστών, οδηγώντας στην επικράτησή τους έναντι των πωλητών, δεν συνάδει με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς αυτές οδηγούν σε αύξηση της αβεβαιότητας για την έκβαση των καίριων ανοικτών θεμάτων που επηρεάζουν την Ελληνική Οικονομία, τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό.

Χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο “κάποιοι να έχουν πληρέστερη γνώση των δεδομένων που διαμορφώνουν τα Ελληνικά δρώμενα”, επιμένοντας έτσι σε κινήσεις με το σκεπτικό εκείνου που κινείται αντίθετα στο ρεύμα (contrarian movement), αναλαμβάνοντας και τον επενδυτικό κίνδυνο της επιλογής τους.

Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες η όξυνση του Προσφυγικού προβλήματος, απειλεί να μετατρέψει τη Χώρα σε απέραντο “hot spot”, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις και μείωση των ροών.

Οι αρνητικές συνέπειες για την Οικονομία και ειδικότερα τον Τουρισμό θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Η Σύνοδος Κορυφής της 7/3 με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, με σοβαρό διακύβευμα, πλέον, την συνοχή της Ε.Ε. Στο μεταξύ ο πληθωρισμός επανήλθε σε αρνητικά επίπεδα το Φεβρουάριο, με τον αποπληθωρισμό να συνιστά ορατή πλέον απειλή.

Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να δράσει αποφασιστικά προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα μετά τις 10/3, από κοινού με επενδυτικά προγράμματα από πλευράς των Κυβερνήσεων, όπως τόνισε το “G20” που αναγνώρισε ότι δεν αρκεί πλέον μόνο η νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ύφεση.

Στα καθ΄ ημάς, η Moody’s μετέθεσε την απόφασή της για αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας σε μελλοντικό χρόνο, ενώ η προσδοκώμενη έλευση των Εκπροσώπων των Δανειστών τις επόμενες ημέρες, δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στις δύο Πλευρές. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί τελικά, οδηγώντας στο άνοιγμα της διαδικασίας αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, με ασαφές ωστόσο το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Έτσι, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης που συντελείται με χαμηλούς όγκους και που σχετίζεται και με τη συνέχιση της διαδικασίας μετοχικής αναδιάρθρωσης (rebalancing) από τα funds εξωτερικού, είναι ακόμη εύθραυστη και στο καλύτερο σενάριο δεν θα ανατραπεί προκαλώντας νέο κύμα αποεπένδυσης από τους διακρατούντες μεγάλες θέσεις Δεικτοβαρών μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν δυναμικά για να εμφανίσουν υψηλά δύο μηνών, σήμερα Τετάρτη, μετά από άλλη μια μέρα με κέρδη στις τιμές του πετρελαίου και η αλυσίδα των θετικών οικονομικών στοιχείων από την Αυστραλία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να κατευνάσει τους φόβους γύρω από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρη την περιοχή ήταν σε άνοδο, που την οδήγησαν οι μετοχές από την Ιαπωνία ως και το Χονγκ Κονγκ, με τις ανακοινώσεις από την Κίνα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την περικοπή των απαιτήσεων για τα αποθεματικά των τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να ανέβει η επενδυτική ψυχολογία.

Ο Nikkei ήταν στο +4% και δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδιζε 2,6%. Ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2% στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιανουαρίου, με τη βοήθεια από τα κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης (ISM) επί της δραστηριότητας των εργοστασίων των ΗΠΑ, μια στενά παρακολουθούμενη ένδειξη για την ευρωστία του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα, αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα. Είναι σημαντικό επίσης ότι επιταχύνθηκε για δύο μήνες στη σειρά, δηλαδή έχει σπάσει την σχεδόν συνεχή πτώση από τα τέλη του 2014.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007, ενώ στερεά στοιχεία για το ΑΕΠ από την Αυστραλία και τον Καναδά βοήθησαν.

Μετά τις ρευστοποιήσεις από τους φόβους της παγκόσμιας ύφεσης που εμφανίστηκαν στις αρχές του νέου έτους, οι άνθρωποι επιστρέφουν επιθετικά μετά τις προηγούμενες προσδοκίες τους για το πώς θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ευελιξία στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα η Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή που έχει γνώση της γερμανικής θέσης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα βάρη από τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Ενώ προηγουμένως ζητούσε μειώσεις στις συντάξεις, αναφέρει η πηγή, η Γερμανία θα ήταν τώρα ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς η ομάδα των πιστωτών αξιολογεί την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την επίτευξη των όρων του προγράμματος.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών αισθητά κάτω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, βάζοντας κυριολεκτικά «βόμβα» στη διαπραγμάτευση και απειλώντας την τύχη της 1ης αξιολόγησης.

Η απαίτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει ήδη διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών για το ύψος του, όπως και για τα μέτρα που απαιτούνται, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει αισθητά τον πήχη.

Oριακή πτώση εμφάνισε ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 24,6% έναντι 24,7% τον Οκτώβριο και 25,9% τον Ιανουάριο. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στους 1,181 εκατ. από 1,184 εκατ. προηγουμένως. Μεταξύ των νέων έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 48%.

Σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης διολίσθησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 48,4 μονάδες έναντι 50 μονάδων τον Ιανουάριο. Ας σημειωθεί ότι η πτώση κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Παράλληλα, οι όγκοι παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχετικά μέτριος.

Αύξηση καταθέσεων 1,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων). Ουσιαστικά η κ. Κατσέλη επεσήμανε την τάση που υπάρχει, όμως υπογράμμισε ότι η αύξηση είναι «μικρή» και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την πλήρη επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα αρθούν τα capital controls.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τις αποδόσεις των εκκοκκιστηρίων αλλά και το αρνητικό οικονομικό κλίμα με επίκεντρο τα capital controls, που καθυστέρησε τη χρηματοδότηση του σταθμού παραγωγής βιοαερίου ισχύος 5,25 MW στα Φάρσαλα της Λάρισας, προκάλεσαν πτώση τζίρου και αύξηση ζημιών στον όμιλο Επίλεκτος κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης – ήτοι κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.7.2015 – 31.12.2015.

Ελαφρά αποκλιμάκωση εμφάνισε ο δείκτης απαισιοδοξίας των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton Greece για το 2016. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αισιοδοξίας διαμορφώθηκε στο -50% σημειώνοντας άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του γ’ τριμήνου του 2015. Ως μεγαλύτερους παράγοντες της απαισιοδοξίας, οι Έλληνες επιχειρηματίες ανέφεραν την οικονομική αβεβαιότητα με ποσοστό 92%, τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία με ποσοστό 66%, την έλλειψη χρηματοδότησης με ποσοστό 64% και τη μειωμένη ζήτηση και αυξανόμενα ενεργειακά κόστη με ποσοστό 36% και για τα δύο.

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Motor Oil, για το 2015. Η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τηλεδιάσκεψη αναλυτών και επενδυτών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 15 Μαρτίου.  

Zombie ή Grey χαρακτηρίζει η pwc το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα 4 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο, ενώ την ίδια στιγμή 225 ξενοδοχεία δεν έχουν καταφέρει να βρουν αγοραστές λόγω του υψηλού αντιτίμου που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Η εταιρεία ελεγκτών και συμβούλων αναφέρει ότι υπάρχουν θέματα στην εξυπηρέτηση των δανείων αυτών και για την αναχρηματοδότησή τους σε έναν εύλογο ορίζοντα, οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν χορηγήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ΙΟΝΑ εταιρείας που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Hilton.

Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2015, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 300.000 ευρώ το 2014, δεχόμενα ώθηση από την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας. Τα προ-φόρου κέρδη ενισχύθηκαν κατά 6% στα 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε στα 29,8 εκατ. ευρώ έναντι 28,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Εναντίον της χρήσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη χρηματοδότηση των οικονομικών προβλημάτων της Ρωσίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο χρυσός και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι για άλλους σκοπούς» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν στοχεύουν στη χρηματοδότηση των τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων.

Κατά 12% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της Fiat Chrysler στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διάθεσε προς πώληση 182.879 οχήματα έναντι 163.586 οχημάτων τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 71η συνεχόμενη μηνιαία άνοδο.

Περιορισμούς στην έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο κρατικό χρέος ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης, Έλκε Κένινγκ. «Δεν υπάρχει κανένα ομόλογο, το οποίο είναι πλήρως διασφαλισμένο» δήλωσε ενδεικτικά, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ίδια, η επιβολή ορισμένων περιορισμών στην έκθεση κρατικών ομολόγων θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να διασπαστεί η σύνδεση μεταξύ τραπεζικού και κρατικού κινδύνου.

Το συνολικό ποσό των 202 δισ. γουάν (30,85 δισ. δολαρίων) χορήγησε τον Φεβρουάριο στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας η κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητά του. Από τη συνολική «ένεση» ρευστότητας, τα 163 δισ. γουάν είχαν τη μορφή μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών διευκολύνσεων (ΜLF), τα οποία στόχευαν στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα.

Με τoν χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,2 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παραγωγή, νέες παραγγελίες, εξαγωγές και απασχόληση.

Πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας. Συγκεκριμένα, προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,2% , με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά 10.000.