Skip to main content

Το «μήνυμα» της Χαμάς στο Ισραήλ με την τελευταία απελευθέρωση ομήρων

Prime Minister’s Office/Handout via Reuters

Ο συμβολισμός της απελευθέρωσης των τελευταίων ομήρων

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, απελευθέρωσε το απόγευμα της Πέμπτης δύο Ισραηλινές στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης ομάδας.

Την Πέμπτη αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι, ωστόσο, η διαδικασία γίνεται σταδιακά γιατί οι όμηροι που απελευθερώνονται κρατούνται σε διαφορετικά σημεία στη Λωρίδα της Γάζας και από διαφορετικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ένας συμβολισμός σε αυτή την πρώτη απελευθέρωση της ημέρας, σύμφωνα με το Al Jazeera που παρατηρεί ότι οι δύο Ισραηλινές αφέθηκαν ελεύθερες από την κεντρική περιοχή της πόλης της Γάζας, στην πλατεία Παλαιστίνης.

Αυτή η περιοχή θεωρείται ότι είναι η καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου υπάρχουν δεκάδες κτίρια και εμπορικά καταστήματα. Αυτή η περιοχή αποτέλεσε, κατά την έναρξη της σύγκρουσης, ζώνη μαχών, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Σαφώς, η απελευθέρωση των αιχμαλώτων από αυτή την περιοχή είναι μια ένδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της εξέλιξης των γεγονότων στο έδαφος», σχολιάζει το Al Jazeera.

Οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο απελευθερώσεων να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο και ακόμη και να απελευθερώσουν αιχμαλώτους από ξεχωριστές περιοχές, συνεχίζει, εκτιμώντας ότι πρόκειται για σημαντική ένδειξη ότι είναι έτοιμοι για κάθε είδους εξέλιξη που μπορεί να συμβεί στο έδαφος.