Skip to main content

Market beat: Πρωτομηνιά με αβεβαιότητα για την αξιολόγηση και, στα διεθνή, την πολιτική Τραμπ

Tου Κώστα Ιωαννίδη

Οι ξένες αγορές κατά την εκτίμησή μας συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αμυντικής δυναμικής στο ταμπλό και σήμερα θα κινηθεί η αγορά ανάλογα με τον αντίκτυπο που προκάλεσε η εμφάνιση του Προέδρου Τραμπ στο κογκρέσο, όπου δεσμεύτηκε για την αναμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης, τη βελτίωση της απασχόλησης και των μισθών για τους Αμερικανούς. Επίσης υποσχέθηκε «μαζική» μείωση του φόρου για τη μεσαία τάξη και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά κατάφερε να προσφέρει λίγες ενδείξεις για το πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά.

«Οι επενδυτές δεν κατάφεραν να κατανοήσουν πολλά, και η αντίδραση της αγοράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν ασταθής και χωρίς κατεύθυνση». Σημείωναν από το  Ινστιτούτο Επενδύσεων στο Σεντ Λούις της Wells Fargo. «Η ομιλία του ήταν περιορισμένη σε λεπτομέρειες και δεν είχε καν καθαρή την προτεραιότητα στους στόχους του προέδρου». Δήλωσε ο Paul Ashworth της Capital Economics. Ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι δεν θα συμβεί τίποτε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Το τέλος του Φεβρουαρίου ήρθε χωρίς εκπλήξεις αλλά και χωρίς άνοδο που να υποδεικνύει, αυτή τη φορά, μια αλλαγή της στάσης των θεσμικών στην έναρξη του ελέγχου από τους Θεσμούς. Ως «μικρή πρόοδο» χαρακτήρισε την επιστροφή των ελεγκτών από την πλευρά των δανειστών στην Αθήνα η Bank of America.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες για τη β’ αξιολόγηση και τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά για τα Ελληνικά assets τους μήνες που έρχονται». Σημείωναν αποκαλύπτοντας τη σημασία που έχει για τους επαγγελματίες επενδυτές η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους Πιστωτές της.  Από την BNP Paribas, ανέφεραν ότι τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της Ελλάδας με τους Δανειστές, δείχνουν ότι αν και οι οικονομικές παράμετροι της Χώρας είναι σχετικά ευνοϊκές, από την πλευρά της πολιτικής δεν διαπιστώνουν απομάκρυνση από τη δραματοποίηση και τα ξεσπάσματα που βάζουν σε κίνδυνο όσα διακυβεύονται στις συνομιλίες με τους Θεσμούς.

Ήρθε στο ίδιο πνεύμα και η σύσταση neutral για την Ελληνική Αγορά από τη JP Morgan, τονίζοντας ότι η συμφωνία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων αναμένεται να παράσχει βραχυπρόθεσμα ένα περιθώριο ανόδου για την Αγορά, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση η αβεβαιότητα διατηρείται. Το θετικό από την κατάσταση προκύπτει από τις «απαραίτητες» διαρροές που κάνουν ιθύνοντες με διατήρηση της ανωνυμίας τους, λόγω της μυστικότητας της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα κατ’ αυτούς, ζήτησε από τους δανειστές ένα σχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Συναντίληψης και ένα Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να προετοιμαστούν αναφορικά με τις λεπτομέρειες επί των απαιτήσεων των πιστωτών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα να νομοθετήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το ΔΝΤ που περιλαμβάνουν τη μείωση στο όριο του αφορολόγητου εισοδήματος και την τροποποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2019.

Η Ελλάδα ψάχνει για μια «συνολική συμφωνία» το Μάιο που θα καταλήξει στη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αγορών κρατικού χρέους. Το ζουμί από τα παραπάνω ήταν η βάση για τις εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για την εικόνα της σχέσης με τους πιστωτές. Με αυτή τη λογική παράθεση ημερομηνιών που και η στήλη αρκετά νωρίτερα έχει καταγράψει, οι ξένοι θεσμικοί, έκαναν τα άκρως απαραίτητα. Δηλαδή κίνησαν πλάγια τους βασικούς δείκτες και δεν κούρεψαν την επίδοση τους για τον Φλεβάρη.

Οι εγχώριοι αναλυτές εκφράζουν το θαυμασμό τους για την υπομονή που δείχνουν οι ξένοι θεσμικοί, στάση που σημαίνει ότι εκείνοι έχουν διαπιστώσει, πως οι εγχώριοι επενδυτές και πελάτες τους την έχουν χάσει. Το ένα τρίτο του τζίρου έγινε στις δημοπρασίες και η τάση σήμερα, θα αποκαλύψει αν η ώθηση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας «εσφαλμένης έγερσης» από τα ξένα χρηματιστήρια. Ενώ μπορεί να έγινε στα πλαίσια της διατήρησης των προσχημάτων τεχνικά ή γιατί τα δεδομένα των τιμών στο τέλος κάθε μήνα, είναι από εκείνα που θα προσέχουν οι επενδυτές ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% στις 20.812 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 12ήμερο ανοδικό ράλι. Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,26% στις 2.363 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,62% στις 5.825 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μία λεπτομερή παρουσίαση της φορολογικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να προωθήσει τους επόμενους μήνες. «Οι αναλυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά όσα θα αναφέρει» τόνισε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής της FXTM.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,39% στα 1,2393 δολάρια, το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,07% στα 1,0578 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,01% στα 112,69 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,09% στα 54,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,66% στα 55,56 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε μείωση κατά 0,56% στα 1.251,80 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος στο 1,9% παρέμεινε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% έναντι 2,5% της αρχικής εκτίμησης, αντιπροσωπεύοντας το 70% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία προστίθεται και η αύξηση του καταναλωτικού κλίματος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, χάρη στη σημαντική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στις 114,8 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 111,6 μονάδων τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, διεύρυνση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά, λόγω της ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,6% στα 69,2 δισ. δολάρια.

Τέλος, αύξηση σημείωσαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Domino’s Pizza Inc, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 72,7 εκατ. δολάρια (1,48 δολ/μετοχή) έναντι 62,8 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 370,24 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,10% στις 7.256 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,10% στις 11.834 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28% στις 4.858 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,96% στις 9.555 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 18.913 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Meggitt εκτινάχθηκε στο +13,07% χάρη στην αύξηση των εσόδων του 2016. Στον αντίποδα, η μετοχή της Moneysupermarket Group διολίσθησε άνω του 6% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων του προηγούμενου έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μία λεπτομερή παρουσίαση της φορολογικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να προωθήσει τους επόμενους μήνες, γεγονός το οποίο αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς αναλυτές.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,4% αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία στο δ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της στατιστικής αρχής της χώρας. Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο του προηγούμενου έτους, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,1%.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Πτώση εμφάνισε παράλληλα, τον Φεβρουάριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης του Ινστιτούτου Sentix υποχώρησε στις 17,4 μονάδες έναντι 18,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

Συγχρόνως, ο δείκτης προσδοκιών διολίσθησε στις 14,3 μονάδες από 20 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 20,5 μονάδες έναντι 16,5 μονάδων τον Ιανουάριο

ΧΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Φλεβάρη, με τζίρο που ενισχύθηκε στο δεύτερο μέρος και ήταν ανώτερος των τριών προηγούμενων συνόδων, οι θεσμικοί συνέχισαν τη συσσώρευση με διακύμανση στενού εύρους, χωρίς να εξατμίσουν οι βασικοί δείκτες τα βδομαδιάτικα κέρδη  τους. Η προσφορά για τα Τραπεζικά blue chip  δεν ξεπέρασε τη ζήτηση σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και αυτό περιόρισε τη μεταβολή του δείκτη τους από το +1,70% ως το +0,08%. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τους βασικούς δείκτες, που όμως πέρασαν το μισό χρόνο σε θετικό πεδίο και έκλεισαν ψηλότερα από το μέσο της σχετικά στενής διακύμανσης μέρας.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για 13 μόνο μετοχές του 25άρη παρά την επανεμφάνιση της διάθεσης για άνοδο στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΟΠΑΠ +1,92%, ΜΥΤΙΛ +1,72%, ΒΙΟ +1,69%, και ΔΕΗ +1,10%, και για την πτώση τους ΕΧΑΕ -2,75%, ΦΦΓΚΡΠ -2,12%, ΕΛΠΕ -2,09%, και ΜΠΕΛΑ -1,84%, μια μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν συγκεχυμένες.

Το ελάχιστο μέρας  στις 643,07 από 642,89 μονάδες σημειώθηκε στις 14:00 αργότερα από τότε που έγραψε κατώτερο μέρας ο Τραπεζικός δείκτης μια μέρα που το μέγιστο του Τραπεζικού και του μέσου όρου  ήταν η τιμή τους στις 16:22 ενώ το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα. Αρχικά η πορεία υπήρξε νευρική πλάγια αλλά μετά την πρώτη ώρα και ως τις 13:25 είχαμε επικράτηση της πτωτικής τάσης που κίνησε τον 25άρη ανάμεσα στις 1720 και 1725 μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε μέγιστο τις 778,85 από 781,72 με ελάχιστο τις 765,75 από 765,16 για να κλείσει στις 775,95 από 765,16. Το αποτέλεσμα ήταν η περεταίρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών ισορροπημένα πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 13 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και περιλάμβανε την ώθηση λόγω κερδών από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,18% από -3,43% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +0,42% από -1,24%,  η ΠΕΙΡ 2,23% από -2,19% στις 24/2, και ΕΥΡΩΒ +2,44% από -0,81% με ελεγχόμενη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων για αυτές από την έναρξη ως και τις δημοπρασίες. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανή να κρατηθεί γύρω από τα επίπεδα των 650 μονάδων αλλά χωρίς ενδείξεις για πιθανή υπέρβασή τους.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 12) με ένα τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 20 από 16 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 7 αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 17 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 43,544 από 25,618 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 16,32 από 9,73 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα σχετικά χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 37,47% από 37,98% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά μικτή πορεία. Στο δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε πλάγια αλλά ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,17%, ο CAC είχε μεταβολή +0,21% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,24%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και συνέχισαν έντονα ανοδικά προχωρώντας σε νέα κορυφή βίου 20841,24 με οριακά κέρδη για Dow Jones Ind. Av +0,02% και ο S&P500 να υποχωρεί -0,12%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,08% και έφθασε στις 645,88 από 645,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1727,59 από 1727,41 με μεταβολή +0,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 μονάδες ψηλότερα και κατά 3 τον 25άρη, κλείνοντας τους ελαφρά ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Πρώτων Υλών +1,72% από +1,60% , στα Ταξίδια Αναψυχή +1,44% από -1,76%, Τραπεζών +1,41% από -2,22%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,82% από +0,35%, Κοινής Ωφέλειας +0,70% από +1,15%, Τεχνολογίας +0,59% από -1,20%, ο ΓΔ +0,08% από -0,64%, και ο 25άρης +0,01% από -0,82%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,16% από -0,17%, Εμπορίου -2,12% από +0,11%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50% από +0,36%, Τροφίμων Ποτών -1,25% από +0,36%, ο FTSEΜ -0,71% από -0,09%, Τηλεπικοινωνιών -0,59% από -1,84%, Ακίνητης Περιουσίας -0,47% από +0,24%, Κατασκευές Υλικά -0,41% από -0,77%, Πετρελαίου Αερίου -0,40% από +0,43%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,544 από 25,618 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,582 από 1,486 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 37,981 από 22,389 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,535 από 0,850 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,502 από 44,491 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 42,176 από 32,239 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 54 των καθοδικών σε 39 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 32 από 42.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Οι traders των παραγώγων επέλεξαν για την έναρξη του μήνα τις ελαφρά απαισιόδοξες προσδοκίες για την τάση του 25άρη. Στην τελευταία σύνοδο του Φλεβάρη, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη με αναίρεση των μέτριων πιέσεων στο τέλος. Μετά το άνοιγμα στις 1724,95  μονάδες με πτωτικό χάσμα -0,14%, εμφάνισε στις 16:22, το μέγιστο μέρας στις 1731,22 (+0,22%) μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 1719,45 ήρθε στις 11:54 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,46%. Το κλείσιμο έγινε στις 1727,59 μονάδες, με μεταβολή +0,01%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 7,432 από 12,095 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 982 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1735,00 μονάδες και κατώτερο στις 1721,75. Οι 7702 ανοικτές θέσεις έγιναν 7833 με εκκαθάριση στις 1726,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 62 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 1732,50 μονάδες και κατώτερο στις 1722,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 195 από 163 με την εκκαθάριση στις 1725,25.

Από τις μετοχές του 25άρη, δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν εμφάνισαν θετική μεταβολή στην διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ.

Σημαντική παρέμβαση δια των τελικών δημοπρασιών που οδήγησε σε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας εμφανίστηκε για τις ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και ΟΠΑΠ ενώ στο χαμηλό ημέρας υποχρεώθηκαν να κλείσουν οι ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ και ΛΑΜΔΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Σήμερα

Οι περισσότερες Ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 1/3, και έχουν πλέον ανοδικό ξεκίνημα  για το νέο μήνα και η διάθεση καθορίστηκε από τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ,  που και πάλι είχαν λίγες λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμά του σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις δαπάνες επί των υποδομών.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω 0,2%. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei είναι με κέρδη +1,44% στις 19.393,54 μονάδες και ο δείκτης Topix ομοίως ανέβηκε  κατά 1,16% στις 1.553,09 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 3.245,79 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε άνοδο  κατά 0,34%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,17% στις 23.782 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,13% στις 5.704,80 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ανέβηκε κατά 0,29% στις 2.091,64 μονάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με άγνωστο τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών, άρχισε χθες ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, διαφαίνεται «σπάσιμο» της διαδικασίας σε δύο μέρη, με τον κίνδυνο παράτασης της αβεβαιότητας στην οικονομία να ελλοχεύει. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για τεχνική συμφωνία εντός του Μαρτίου και μετά, σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και για τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Αισιόδοξος πως Αθήνα και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το επόμενο Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα της ελληνικής Βουλής. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε ένα τελικό κείμενο» έσπευσε να προσθέσει.

Αύξηση των τουριστικών εσόδων έως 9% αναμένει για φέτος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό θα βοηθήσουν την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη» ανέφερε παράλληλα ο επικεφαλής του Συνδέσμου.  Κατά τον ίδιο, το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 14,5 δισ. ευρώ και ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων σε 27 εκατ. άτομα.  Σημειώνεται ότι το 2016, κατεγράφη μείωση των εσόδων κατά 6,4% στα 13,2 δισ. ευρώ.

Νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, τριετούς διάρκειας, υπέγραψαν εργαζόμενοι και διοίκηση στην Attica Bank.

Η νέα σύμβαση προβλέπει μεσοσταθμική μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 17% και δραστική απλοποίηση του υφιστάμενου μισθολογικού πλαισίου αμοιβών. Η συμφωνία των δύο πλευρών έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και θα ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στο 2% του ΑΕΠ ορίστηκε -σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα- το σημείο εκκίνησης για τις «διαθρωτικές κινήσεις», κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Τρίτη. Κατά τον ίδιο παράγοντα, το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα». Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Ελλάδα είναι ουραγός, στην Ε.Ε., στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται το 2016 σε σχέση με το 2013, προφανώς εξαιτίας της κρίσης. Καλύτερη ελληνική περιφέρεια σε επιδόσεις η Αττική και χειρότερη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες μεταξύ των 10 με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τρίτη έκδοση του Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (RCI) για 263 περιφέρειες της Ε.Ε., που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν.

Ταυτόχρονα θα νομοθετηθούν τα επεκτατικά και τα περιοριστικά μέτρα και ταυτοχρόνως θα εφαρμόζονται, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά θα κινούνται στην τροχιά επίτευξης των στόχων, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Διαψεύδοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν η χώρα «πιάσει» τους στόχους, δεσμεύθηκε ότι «τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ’ αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης.

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,02% προχωράει από σήμερα, Τετάρτη, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Νέα έργα της Eurostat αναλαμβάνει η Intrasoft International, ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στον τομέα της διαλειτουργικότητας, της τυποποίησης και της πληροφόρησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ρόλος της Intrasoft θα είναι να συνδράμει την Eurostat στην επίτευξη των στόχων της, μέσω της ανάπτυξης, της υποστήριξης και της συντήρησης προσαρμοσμένων εφαρμογών στατιστικής παραγωγής.

Τον 2ο περιφερειακό διαγωνισμό FinTech «Beyond Hackathon», που έχει στόχο να προάγει την ανοιχτή καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διοργανώνει η Eurobank στις 17-19 Μαρτίου 2017 στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Ιωνία (κτίριο Η), σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς Found.ation & The Cube. Κατά την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 17 Μαρτίου, εκπρόσωποι από διάφορες επιχειρηματικές μονάδες της τράπεζας θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα θέσουν – σε ξεχωριστές παρουσιάσεις – υπαρκτά ζητήματα και προκλήσεις άμεσου ενδιαφέροντος της τράπεζας.

Στην αποπληρωμή ομολόγου, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, προχώρησε την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, η ΔΕΗ Α.Ε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα stress-test (τεστ αντοχής) των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γνωστοποίησε χθες, το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Τα stess-test θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018 και τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στα μέσα του ίδιου έτους.

Η ΕΒΑ, σε συνεργασία με τις εθνικές τραπεζικές αρχές, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία καθορισμού της μεθοδολογίας, η οποία θα αναλυθεί περαιτέρω το προσεχές καλοκαίρι.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών αυξήθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, χάρη στη σημαντική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στις 114,8 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 111,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2001.  «Συνολικά, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τους επόμενους μήνες» σχολίασε ο επικεφαλής του Conference Board, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μέτρηση των στοιχείων.

Θέμα χρόνου είναι η σύναψη συμφωνίας για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιλνούρ Τσεβίκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. «Η σύναψη συμφωνίας για την δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου είναι απλά θέμα χρόνου και κάποιων τυπικών διαδικασιών. Μέσα σε μια νύχτα δεν αποφασίζεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο Τσεβίκ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

Ολοένα συχνότερα διαβάζουμε πρωτοσέλιδους τίτλους όπως: «Φόβοι για νέα ευρωκρίση» (Handelsblatt) ή «Οι επενδυτές ανήσυχοι για νέο ξέσπασμα της ευρωκρίσης» (FAZ). Πόσο πιθανή είναι ωστόσο μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη;

Μια ματιά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δείχνει ότι πολλά έχουν βελτιωθεί. Όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια στιγμή όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ιταλική οικονομία, η διάσωση της οποίας θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες των Eυρωπαίων εταίρων.                                                                  

Διεύρυνση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά, λόγω της ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,6% στα 69,2 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 4,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 400 εκατ. δολάρια. Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ειδικότερα, εκτινάχθηκαν κατά 4,8% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 7,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Αμετάβλητος στο 1,9% παρέμεινε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% έναντι 2,5% της αρχικής εκτίμησης, αντιπροσωπεύοντας το 70% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Η θετική αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών ωστόσο, «εξουδετερώθηκε» από τη μικρότερη της αρχικής εκτίμησης, ανόδου στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στις κρατικές δαπάνες.

Αύξηση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Domino’s Pizza Inc, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 72,7 εκατ. δολάρια (1,48 δολ/μετοχή) έναντι 62,8 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, ενισχύθηκαν σε 819,4 εκατ. δολάρια έναντι 741,2 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 1,44 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 782 εκατ. δολαρίων.