Skip to main content

Market Beat: Το rebound των Ασιατικών θα προτιμηθεί στην Ευρώπη και ίσως παγκόσμια

Οι ασιατικές αγορές μετοχών με πυλώνα τα κέρδη των εταιριών τεχνολογίας εμφανίζουν ανοδική εικόνα με πυλώνες τα κινεζικά και μικρές απώλειες αλλού.

Τα διεθνή

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 4/11, ενισχυμένες από τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, ενώ το δολάριο ορίστηκε για την καλύτερη εβδομάδα του σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την προοπτική της Federal Reserve να ορίσει επιτόκια πάνω από 5% το επόμενο έτος.

Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,1170 δολάρια, μετά τη διολίσθηση 2% κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά το μέγιστο από το 1989, αλλά προειδοποίησε μια μακρά ύφεση.

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σταθεροποιήθηκε στο 112,90, μετά από άνοδο 0,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας και άγγιξε το υψηλό περίπου δύο εβδομάδων στο 113,15. Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άλμα, με το ομόλογο δύο ετών να σκαρφαλώνει πάνω από το 4,7%.

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Fed και της δήλωσης του επικεφαλής της Τράπεζας, Τζερόμ ότι είναι νωρίς για να παύσουν οι αυξήσεις και ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,46% ή 147 μονάδες στις 32.001, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,06% στις 3.720 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,73% στις 10.343 μονάδες.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την έκθεση επί της απασχόλησης σήμερα στις ΗΠΑ, όπου οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη πιθανότατα θα ενισχύσει τις επιθετικές προοπτικές της Fed.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης  και πλέον διαμορφώνονται στο 3%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,93% στις 409,6 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,62% στις 7.189 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,95% στις 13.130 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,54 % στις 6.243 μονάδες.

Στην Αθήνα

Από την στατιστική προϊστορία ζητούμενο ήταν να μην υπάρξει υποχώρηση κάτω από τις 855. Δηλαδή να διατηρηθεί η αγορά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200. Δυο φορές η Αθήνα κατάφερε να κλείσει πάνω από τον απλό ΚΜΟ200 τη Δευτέρα και την Τετάρτη και η ισχύς του επιπέδου που αυτός ορίζει, φάνηκε από το γεγονός πως στην επόμενη οι πιέσεις κυριαρχούσαν. Οι συναλλαγές  στην τελευταία ώρα χαρακτηριζόντουσαν από χαμηλούς όγκους και άμυνα στην περίπτωση που δεν θα ήταν αρκετές οι 858 μονάδες ως κατώτερο μέρας. Τελικά με επανάληψη της έντονης δραστηριοποίησης στις δημοπρασίες η αγορά είχε αξιοπρεπή εικόνα.

Η ψυχραιμία που έδειξε η αγορά χθες δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί με μια ήπια πτωτική δυναμική, όταν σε παγκόσμια κλίμακα η φυγή από το μετοχικό ρίσκο ήταν ο κανόνας στις συναλλαγές μετά την απόφαση της Fed. Αυτή καθαυτή δεν ήταν άσχημη, αφού άφηνε παράθυρο για μικρότερο βήμα στις επόμενες αυξήσεις των ονομαστικών επιτοκίων της. Αλλά όταν βρέθηκε με μικρόφωνο ο Τζερόμ Παουελ έκανε το θαύμα του, λέγοντας πως το “τερματικό” επιτόκιο πιθανά να είναι ψηλότερα από εκεί που τώρα εκτιμούν οι αγορές.

Η παράλληλη δήλωση για μικρότερες αυξήσεις, μαζί με την ειδοποίηση πως τα επίπεδα που θα τερματίσουν τη σύσφιξη θα είναι ψηλότερα από το 5% που περιμένουν οι αγορές, χαρακτηρίστηκε “παζάρι με το διάβολο”. Όπου φύγει – φύγει στην Wall Street παρά την άνοδο τους πριν ο Πάουελ κελαηδήσει.

Έτσι το φαινόμενο να είναι ο τζίρος στα 5,5 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ στις 867 μονάδες (-0,8%) στην πρώτη ώρα, αποκάλυψε την χωρίς πανικό αντιμετώπιση του αντίκτυπου της απόφασης της FED. Ενώ δεν ήταν άσχημη η εικόνα των μεταβολών των blue chip με 18 πτωτικά, αλλά κανένα με απώλειες άνω του -1,7%. Όποια περιοχή του πλανήτη και αν πρόβαλε στις πλατφόρμες για χρηματιστηριακή ενημέρωση, έμοιαζε με κόκκινη θάλασσα, Ασία, Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ακόμα μια μέρα πτωτικά. Με μέσες απώλειες στα αναπτυγμένα της τάξης του -1,5%. Πώς λοιπόν να κρατηθεί η Αθήνα που υποχωρούσε υπό την καθοδήγηση των πιέσεων στις Τράπεζες. Από το πρόστιμο στην COCA-COLA 3E, ως την αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για εκτίναξη των επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης όλα χθες ωθούσαν σε ρευστοποιήσεις.

Με τις πιέσεις σε κλιμάκωση, η αναζήτηση πυθμένα συνεχιζόταν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας και μετά από άνοιγμα στις 866 μονάδες (καθοδικό χάσμα 8 μονάδων). Το χαμηλό στις 16:00 με ενεργούς τους θεσμικούς από τις ΗΠΑ ήταν οι 857,9.

Μέσα στην παγκόσμια φυγή από το ρίσκο αναζητήσαμε τις πρόσφατες αναφορές των εγχώριων αναλυτών για την περίπτωση που οι πιέσεις θα έδιναν ισχύ στην καθοδική κατεύθυνση. Το επιλέξαμε για να αποτυπώσουμε τα επίπεδα στήριξης που έχουν εντοπίσει, καθώς η πτώση είναι πιθανότερη, εν μέσω διαρκών αυξήσεων επιτοκίων από τι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, που δηλώνουν παράλληλα, πως ο πόλεμος με τον πληθωρισμό δεν βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Ξεκινάμε από την αναφορά του Νικόλα Πετράκη τεχνικού αναλυτή της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:” Εάν δεν υπερισχύσει το πτωτικό σενάριο, μια πειστική κατοχύρωση των 875 μονάδων θα οδηγήσει τον ΓΔ στην αντίσταση των 900 μονάδων, όπου εντοπίζουμε την διπλή κορυφή Ιουνίου – Αυγούστου. Εφόσον επικρατήσει το βασικό σενάριο της διόρθωσης, οι κοντινότερες στηρίξεις βρίσκονται στις 855, 840 και 825 μονάδες”. Η λέξη κλειδί ήταν το πειστική και αποδεικνύεται πως δεν ήταν και άρα ευνοείται το πτωτικό σενάριο και τα επίπεδα που αναφέρει. Στην τοποθέτησή του προχθές συμπλήρωσε: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στην αντίσταση των 875 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Κατοχύρωση της ζώνης αυτής, θα ανοίξει τον δρόμο για τις κορυφές Ιουνίου – Αυγούστου και τις 900 μονάδες. Πιθανή οπισθοχώρηση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 855 και 845 μονάδων, διατηρώντας ανέπαφη την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση”.

Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στις αμερικανικές μετοχές μετά την λαμβανόμενη ως επιθετική στάση της FED. Πάραυτα, οι εκτιμήσεις για την κορυφή του βασικού επιτοκίου παραμένουν στην περιοχή του 5% για τον Μάρτιο του 2023. Εν τέλει καμία ουσιαστική διαφορά στο επενδυτικό τοπίο με αποτέλεσμα να παραμείνει αυξημένη η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές. Ως προς τον ΓΔΧΑ αναπροσαρμόστηκε το πιθανό εύρος τιμών για το επόμενο διάστημα μεταξύ των 830 και 910 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Fed και της δήλωσης του επικεφαλής της Τράπεζας, Τζερόμ ότι είναι νωρίς για να παύσουν οι αυξήσεις και ότι το τελικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,46% ή 147 μονάδες στις 32.001, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,06% στις 3.720 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,73% στις 10.343 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+6,3%) και Caterpillar (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-4,2%) και Visa (-3,2%).

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,3%, μετά από άνοδο 0,2% τον Αύγουστο. Ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Στον αντίποδα, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Οκτώβριο, αλλά οι επιχειρήσεις συνέχισαν να είναι αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές για εισροές. Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για τέταρτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,13% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,72%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης  και πλέον διαμορφώνονται στο 3%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Διάσκεψης της Latvijas Banka, ότι «η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,93% στις 409,6 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,62% στις 7.189 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,95% στις 13.130 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,54 % στις 6.243 μονάδες. Παράλληλα, το ευρώ κινήθηκε  χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9759 δολάρια.

ΧΑ

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με χαμηλό τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 859,71 μονάδες (-1,64%). Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο κατά 10 εκατ. ευρώ και ανέβασαν αισθητά τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 861,76 από 874, 21 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,40% ή 12,28 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Εμφανίστηκαν 20 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 45,6 εκατ. ευρώ) που συγκέντρωσαν το μέγιστο των πιέσεων ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη μόνο 5 οι ΣΑΡ +1,92%, ΕΛΑΚΤΩΡ +1,30%, και ΜΟΗ +0,97% ξεχώρισαν, ενώ ΟΠΑΠ +0,63% και ΤΙΤC +0,36% ακολούθησαν. Στον αντίποδα ανάμεσα στα 20 πτωτικά  βρέθηκαν 8 με πτώση πάνω από -1,5%, για το μέγεθος της ξεχώρισαν οι ΕΕΕ -3,23%, ΔΕΗ -2,99%, ΟΤΕ -2,94%, ΠΕΙΡ -2,48%, και ΑΛΦΑ -2,36%, χωρίς μεταβολή δεν βρέθηκε καμία από τις μετοχές του 25άρη.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,404 από 45,704 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,170 εκατ. ευρώ και την ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν 2,211 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,824 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ   1,117 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ  1,017 εκατ. ευρώ.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 30 από 46 και 72 από 40 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 12 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,787 από 62,623 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,547% την προηγούμενη έγινε 4,623% έχοντας φθάσει στο 4,601% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -1,39% χαμηλότερα στις 2062,64 από 2122,18 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 29,54 μονάδες χαμηλότερα   από το κλείσιμο της Τετάρτης  2/11, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,80%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Το μέγεθος της πτώσης επηρέασε τα στοιχήματα

Η αγορά εν μέσω γενικευμένων πιέσεων σε παγκόσμια κλίμακα λειτούργησε με μέριμνα να μην εμφανιστούν υπερβολές λόγω επενδυτικού πανικού. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους traders να αυξήσουν την δόση απαισιοδοξίας στα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση. Η απόσταση του κλεισίματος του 25άρη από το κλείσιμο το υποκείμενου δείκτη έγινε της τάξης των 22,75 μονάδων τιμή που δεν επιλέγουν συχνά. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2112,35 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό  χάσμα 20,35 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 29,5 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:41 και ήταν οι 2105,15 μονάδες (-0,80%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:30 και ήταν οι 2080,65 μονάδες (-1,96%). Το κλείσιμο στις 2092,64 από 2122,18 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,349 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1105 από 532 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 2100,00 και κατώτερο στις 2055,00 με τελευταίες πράξεις στις 2080,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2069,75 από 2109,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5039 από 4777 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν και 111 από 147 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2093,75 μονάδες κατώτερο τις 2069,00 και τιμή κλεισίματος στις 2067,25 από 2106,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 367 από 427.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας κυρίαρχης σειράς Νοεμβρίου άλλαξε χέρια 8 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά μηδενίστηκε. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη και τελευταία του 2022 δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης  2/11 έκλεισε στις 605,59 μονάδες με μεταβολή +0,78%. Χθες Πέμπτη 3/11, κινούμενος μεταξύ των 591,51 μονάδων (-2,33%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 600,47 μονάδες (-0,85%), και ανώτερο τις 601,8 (-0,63%), έκλεισε στις 596,59 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,668 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -2,36% απασχόλησε 3,463 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,03% απασχόλησε 3,497 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -2,48% απασχόλησε 1,404 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,82% απασχόλησε 2,480 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος τις 591,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 9.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν πολύ ενώ δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4617 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,919 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 120.273 από 120.697.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1462 με τιμή κλεισίματος στα 3,57 ευρώ και έγιναν 20.842 από 20.489 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 839 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,975 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.661 από 14.699.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4700 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,22 ευρώ και έγιναν 38.334 από 40.061 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1295 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 254 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 650 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών με πυλώνα τα κέρδη των εταιριών τεχνολογίας εμφανίζουν ανοδική εικόνα με πυλώνες τα κινεζικά και μικρές απώλειες αλλού.

Στις 8:15 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με πτώση -1,68%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,59%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε +0,43%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή +5,90%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε +2,44%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +2,45% και ήταν στις 450 μονάδες.