Skip to main content

ΟΠΕΚ: Αναμένει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Προς τα πάνω αναθεώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά εάν υπάρξει πρόβλημα.

Προς τα πάνω αναθεώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά εάν υπάρξει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι πάντα πρόθυμος να εξισορροπήσει τις αγορές αργού πετρελαίου εάν χρειαστεί και εφόσον οι καταναλωτές απαιτήσουν τη βοήθειά του, η δράση από πλευράς των κορυφαίων παραγωγών είναι «μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά».

Ο Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι (Suhail al-Mazrouei) είπε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει εμπιστοσύνη στον ΟΠΕΚ+ για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου. «Είμαστε μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά εάν υπάρχει ανάγκη», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές- και παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις να δώσει χρόνο προτού δράσει- ανακοίνωσε σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Ο βασικός λόγος για τη μείωση της παραγωγής

Αναφερόμενος την Δευτέρα σε αυτή την απόφαση, που τροφοδότησε τις ανησυχίες στην αγορά για αύξηση των τιμών ενώ παράλληλα επιδείνωσε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ+ Haitham al Ghais υποστήριξε ότι το πλεόνασμα της προσφοράς ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. «Βλέπουμε πλεόνασμα στο τέταρτο τρίμηνο» και «βλέπουμε επίσης πλεόνασμα στις αρχές του 2023 λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη», είπε σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια του οργανισμού να δράσει προληπτικά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να έχει ήδη συρρικνωθεί. «Το αν θα αποδειχθεί σοβαρό ή όχι είναι ένα άλλο θέμα», είπε. «Η Ευρώπη βρίσκεται σίγουρα σε ύφεση. Οι ΗΠΑ οδεύουν δυνητικά προς την ύφεση. Αυτά τα οικονομικά πράγματα θα έχουν αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου».

Αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο

Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ+ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε έκθεσή του (2022 World Oil Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισ. δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση παρά την ενεργειακή μετάβαση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, αυξημένη κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2022.  Η συνολική ζήτηση για το 2023 είναι αυξημένη κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την πρόβλεψη του περασμένου έτους.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για μεσοπρόθεσμα έως το 2027, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός αυξάνεται κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος της περιόδου από πέρυσι. Ανέφερε επίσης ότι η προς τα πάνω αναθεώρηση αντικατοπτρίζει μια πιο ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρείται τώρα το 2022 και το 2023 και μια «ισχυρή εστίαση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας» που οδηγεί σε βραδύτερη υποκατάσταση του πετρελαίου από άλλα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στο Ουκρανία.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά και τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 108,3 εκατ. βαρέλια το 2030 και αγγίζοντας τα 109,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2035. Θα παραμείνει δε, στα υψηλά αυτά επίπεδα μέχρι το 2045, στα 109,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το πετρέλαιο αναμένεται να διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 29% το 2045.

naftemporiki.gr