Skip to main content

Χρηματιστήρια: Άτονες συναλλαγές στην Αθήνα, η Βρετανία στο επίκεντρο στην Ευρώπη

Άτονη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει οριακές μεταβολές, προσπαθώντας να διατηρηθεί στη ζώνη των 850 μονάδων. Επιφυλακτικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στα νέα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, υποχωρούν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Αντιθέτως, στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχωρίζουν το άλμα της μετοχής του ΟΛΠ και τα κέρδη της Ελλάκτωρ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ανοδικά την Τετάρτη, αλλά παρέμειναν στάσιμες την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,1%, στο +0,3% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια παραμένουν σταθερά, με την τεχνολογία να ηγείται σε κέρδη 1,9%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο -1,6%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσε χθες τα βασικά στοιχεία του τέταρτου κατά σειρά πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η πρόταση της Κομισιόν οριοθετεί το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των «27» χωρών της ΕΕ  στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,1% την Τετάρτη, που αντιστοιχεί στο υψηλό 40 ετών που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των μεταφορών συνέβαλαν στην αύξηση.

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της πληθωριστικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια περίοδο οικονομικής αστάθειας.

naftemporiki.gr

Παρακολουθήστε την πορεία της αγοράς με μια ματιά εδώ