Skip to main content

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ξεκινά την Παρασκευή η διάθεσή του – Πληρωμές επιδόματος θέρμανσης τον Δεκέμβριο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Με αυξημένη τιμή, παρά την απόφαση για επιδότηση στην αντλία με 25 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ) ξεκινά την Παρασκευή 14 του μηνός η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή με την οποία θα ξεκινήσει φέτος θα είναι πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «MyΘΕΡΜΑΝΣΗ» προκειμένου οι δικαιούχοι, με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και με βάση συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια (ίδια με πέρυσι) να υποβάλλουν αίτηση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Με βάση τις αλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τα νοικοκυριά τα οποία θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για πρώτη φορά αντί για φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια θα εισπράξουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι συνεχίσουν να θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή με φυσικό αέριο θα χάσουν το επίδομα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του έτους. Το συνολικό κόστος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία με 20 λεπτά το λίτρο συν το ΦΠΑ, δηλαδή 25 λεπτά, το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιανουάριο του 2023.