Skip to main content

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας αποδιοπομπαίος τράγος, αν υποχωρήσουν οι αγορές

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουάρτενγκ, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι υπεύθυνη εάν οι αγορές υποστούν εκ νέου αναταραχές μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων την Παρασκευή.

Μιλώντας στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο Κουάρτενγκ είπε στο Sky News ότι οποιαδήποτε αναταραχή μετά την απόσυρση της υποστήριξης από την κεντρική τράπεζα «είναι θέμα του κυβερνήτη».

Ο Κουάρτενγκ και η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζονται να κάνουν τον επικεφαλής της BOE Άντριου Μπέιλι αποδιοπομπαίο τράγο για την αναταραχή που μπορεί να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, εάν τα πληγέντα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν συγκεντρώσουν τα μετρητά που χρειάζονται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η προθεσμία που έδωσε ο Μπέιλι αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερου χάους στην αγορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία ορισμένων επενδυτικών στρατηγικών που ονομάζονται παθητικές και θα ασκούσε πίεση στον Κουάρτενγκ για ένα αναθεωρημένο σύνολο φορολογικών σχεδίων και δαπανών.

Οι αγορές δέχονται μεγάλες πιέσεις από τότε που ο Κουάρτενγκ παρουσίασε ένα πακέτο μη κοστολογημένων δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών στις 23 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την ώθηση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε υψηλότερη ανάπτυξη και αποκρούουν τις ανησυχίες από ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η ίδια η Τράπεζα ότι το πακέτο κινδύνευε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

naftemporiki.gr