Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανέκαμψε η Αθήνα, γύρισε σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη

Ανέκαμψε στις 817 μονάδες και με κέρδη 1,06% το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την πρωινή επιφυλακτικότητα. Στηρίξεις προσφέρουν μεμονωμένες μετοχές όπως της Alpha Bank και του ΟΠΑΠ. Αρνητικοί ξανά οι δείκτες στην Ευρώπη, με το ενδιαφέρον στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ακανοινωθούν την Πέμπτη.

* Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2022 το πρωτογενές έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης με βάση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που προβλέπει για φέτος 1,7% του ΑΕΠ.

    * Στην Πράγα συναντώνται οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για μια άτυπη σύνοδο που διοργανώνει το τσεχικό συμβούλιο της προεδρίας της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές προτάσεις για την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα συζητηθούν στη συνέχεια από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 20-21 Οκτωβρίου.

    * Η έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο καθώς προχθές το Bloomberg υποστήριξε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προτίθεται να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων, στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση.

    * Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX σημειώνει απώλειες 0,3%. Υποχωρεί 0,5% ο πανευρωπαϊκός STOXX600. Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 2,7%. Η πρόβλεψη είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τις προβλέψεις του Ιουλίου και υποδηλώνει ότι το 2023 θα έχει εικόνα ύφεσης για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

    Ύφεση ύψους 0,4% αναμένει η γερμανική κυβέρνηση για την οικονομία το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%, ανακοίνωσε πριν από λίγο στο πλαίσιο της «φθινοπωρινής πρόβλεψης», ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024, με ρυθμό 2,3% και πληθωρισμό περίπου 2,4%.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη ξανά για να αποκαταστήσει την τάξη στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό. Έτσι, η BoE θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, επικαλούμενη «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    * Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται κρατικά ομόλογα της Βρετανίας και στερλίνα, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε πως θα τερματίσει την έκτακτη παρέμβασή της στην αγορά χρέους. Η τιμή του 30ετους κρατικού ομολόγου βρίσκεται σε τροχιά πτώσης και η απόδοσή του ακολουθεί την ανιούσα. Έκανε άλμα έως και 12 μονάδες βάσης, στο 4,92%.

    * Θετικά τα πρόσημα στη Wall Street καθώς οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.

    naftemporiki.gr