Skip to main content

Δύο νέα Eurogroup σε μία εβδομάδα υπό την σκιά μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

 Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Την ώρα που οι εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης αλλά και επενδυτικών τραπεζών γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για τις οικονομικές εξελίξεις στην Eυρωζώνη και τις HΠA λόγω του αυξημένου ενεργειακού κινδύνου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα εκτός βελγικού εδάφους.

Η πρώτη δύσκολη «αποστολή» που έχουν να εκτελέσουν είναι σήμερα οπότε και θα καταβληθεί προσπάθεια να αποφασίσουν για το διάδοχο του μέχρι τώρα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς την Παρασκευή λήγει η θητεία του. Η επιλογή του επόμενου επικεφαλής αποδείχθηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η διαδικασία ξεκίνησε το Μάιο με 4 υποψηφίους, χωρίς ωστόσο κανένας να καταφέρει να συγκεντρώσει το 80% των ψήφων που απαιτείται από το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕSM, που ουσιαστικά απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών. “Πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ESM και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να συμβεί αυτό”, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα  ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης,  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος για ένα μεταβατικό διάστημα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν είναι απαραίτητο, υπάρχει η επιλογή του διορισμού προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου, διότι για νομικούς λόγους, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος επικεφαλής του ESM που έχει την εξουσία να ασχολείται με όλες τις οικονομικές συναλλαγές που κάνει ο ESM. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον που διορίζεται από το Συμβούλιο των Διοικητών, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα».

Την επόμενη εβδομάδα, το Eurogroup θα «μετακομίσει» στην Ουάσινγκτον ενόψει και της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. Άλλωστε οι «φωνές» για τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, λόγω του όλο και υψηλότερου πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της ενεργειακής κρίσης, γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Ήδη το ΔΝΤ με αλλεπάλληλες εκθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει τους κινδύνους όπως μια νέα παγκόσμια κρίση χρέους, ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επισιτιστική κρίση αλλά και κοινωνικές αναταραχές. Ζητήματα τα οποία ενδέχεται να τεθούν στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τσάνετ Γέλεν. «Όταν μαίνεται πόλεμος στην ήπειρό μας, είναι απαραίτητο να εδραιωθεί περαιτέρω η ισχυρή σχέση που έχουμε με αξιόπιστους και ζωτικούς εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες» ήταν το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης.