Skip to main content

ΟΠΕΚ+: Η Επιτροπή συνιστά μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως

Μια ομάδα υπουργών του ΟΠΕΚ+ συνέστησε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ως 2 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς επιδιώκουν να ανακόψουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σύσταση από την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του καρτέλ θα συζητηθεί από τους υπουργούς αργότερα την Τετάρτη πριν λάβουν μια τελική απόφαση πολιτικής, είπαν εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Εάν η πλήρης συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του επικυρώσει την πρόταση, θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι μπορεί να φοβούνται οι χώρες,  επειδή αρκετές χώρες ήδη αντλούν πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμορφώνονται ήδη με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Μια μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στον στόχο παραγωγής του ομίλου, σε κοινή αναλογία, θα απαιτούσε μόλις οκτώ χώρες να μειώσουν την πραγματική παραγωγή και θα επέτρεπε πραγματική μείωση μόνο 880.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Θα εξακολουθούσε να είναι η μεγαλύτερη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από το 2020, μια κίνηση που κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται με τον πληθωρισμό λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 0,6% στο Λονδίνο στα 92,37 δολάρια το βαρέλι .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg