Skip to main content

Το G7 κοντά στο «ναι» για ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ολοταχώς προς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές οδεύουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Οι υπουργοί της ομάδας G7 αναμένεται σήμερα να δώσουν και επισήμως το πράσινο φως στο μέτρο αυτό με το οποίο ελπίζουν να αμβλύνουν τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας, αλλά και να φρενάρουν τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού. Σε μία πρώτη αντίδραση η Μόσχα διεμήνυσε πως όσες εταιρείες υιοθετήσουν το πλαφόν δεν θα  μπορούν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο. 

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, τα ταμεία του Κρεμλίνου έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι τιμές όλων των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα αποδώσει καρπούς, με τους εκπροσώπους των 7 οικονομιών να εγκρίνουν το σχέδιο βάσει του οποίου το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορεί να πωλείται έως μία ανώτατη τιμή προκειμένου να επιτρέπονται κρίσιμες υπηρεσίες για τη διακίνησή του, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση των τάνκερς. 

Στον απόηχο της είδησης οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά για λίγη ώρα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΠΕΚ. Με άνοδο περίπου 2% η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι. Απέχει πολύ βεβαίως από τα επίπεδα των 120 δολαρίων στα οποία είχε εκτιναχθεί στις αρχές Μαρτίου λίγο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Αλλά και είναι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το 2021 η μέση τιμή του μπρεντ ήταν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Αν και το πετρέλαιο βρίσκεται σε πτώση επί τρεις διαδοχικούς μήνες (έχοντας υποχωρήσει 12% μόνο τον Αύγουστο), αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και πάλι την ανιούσα. Και τούτο γιατί η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τον χειμώνα, ενώ η προσφορά δεν έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου. ΗΠΑ και Ευρώπη ευελπιστούν να το απομακρύνουν τα σενάρια για εκτίναξη των τιμών και πάλι στα 120 ή και τα 150 δολάρια με πλαφόν στην τιμή του. 

Υπάρχει δρόμος βέβαια ακόμη για την υλοποίηση του όποιου σχεδίου. Μετά το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι ηγέτες του G7 και εκείνοι με τη σειρά τους να πείσουν τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν και το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, σχολιάζουν ειδικοί στο Bloomberg. 

Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου. Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι τελευταίες να οδηγθούν σε πτώση, δίνοντας μία ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. 

naftemporiki.gr