Skip to main content

Market Beat: Η αδυναμία του ευρώ ανατρέπει τα δεδομένα

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης επί χρόνια επιθυμούσαν ένα ασθενέστερο ευρώ. Αυτό συνέβη τώρα μόνο που δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου φέτος, φέρνοντάς το κάτω από την ισοτιμία για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή η μείωση ενισχύει το κόστος των εισαγωγών, επιδεινώνοντας μια επιζήμια άνοδο στις τιμές της ενέργειας, διογκώνοντας παράλληλα μια απότομη άνοδο του πληθωρισμού που πλήττει την οικονομία.

Η ατμόσφαιρα διεθνώς

  • Το ευρώ, το οποίο πραγματοποίησε ένα σύντομο ταξίδι πάνω από την ισοτιμία την Τρίτη, δυσκολευόταν σήμερα στα 0,9950 δολάρια καθώς οι αγορές βλέπουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας να πυροδοτεί έναν ακόμη γύρο πληθωριστικών πιέσεων που θα αποτρέψει την ανάπτυξη.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν -0,3% σήμερα το πρωί στην Ασία, ενώ τα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE και κάποιων ευρωπαϊκών δεικτών υποχώρησαν επίσης λίγο.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια διολίσθησαν για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη και το δολάριο εμφανίστηκε ισχυρό ενόψει του συμποσίου του Jackson Hole αυτής της εβδομάδας.
  • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, ήταν ο τελευταίος αξιωματούχος που επανέλαβε την εστίαση της Fed στον έλεγχο του πληθωρισμού πάνω από όλα και είπε την Τρίτη ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν η υποτίμηση της έκτασης των πιέσεων στις τιμές.
  • Ο Nikkei υποχωρεί περίπου -0,50%

Ήπια πτώση για την Αθήνα

Οι θεσμικοί στην Αθήνα έχουν χρόνια παρουσία στην αγορά και πλέον μπορούν να εκτιμούν την επίδραση κάθε εξέλιξης στα διεθνή με σχετική ακρίβεια για κάθε τίτλο,  για αυτό έχουν σταματήσει να εμφανίζουν ενιαία αντίδραση. Ανταποκρίνονται ανά περίπτωση και αυτό δικαιολογεί την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που κρατά την αγορά στα ψηλά του Αυγούστου  παρά την τριήμερη πτώση των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.

  • Οι επενδυτές την Τρίτη σε σχετικά ήπιες συνεδριάσεις αποτύπωσαν την αβεβαιότητα που τους διακατέχει σχετικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων. Στις ΗΠΑ ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τους κύριους δείκτες, καθώς το καλοκαιρινό ράλι της αγοράς δείχνει σημάδια στασιμότητας.
  • Ο S&P 500 υποχώρησε 9,26 μονάδες, ή 0,2%, στις 4128,73, σημειώνοντας πτώση 3,6% τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 154,02 μονάδες ή 0,5%, στις 32909,59. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite διολίσθησε 0,27 μονάδες, ή λιγότερο από 0,1%, στις 12381,30 μονάδες.
  • ΟΙ ξένοι αναλυτές συγκλίνουν μονότονα στην άποψη : Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την Παρασκευή στο Jackson Hole. Ο κ. Powell αναμένεται να δώσει στοιχεία για τα σχέδια της Fed σχετικά με την καταπολέμηση του πληθωρισμού που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
  • Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών για την οικονομία των ΗΠΑ, ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 45,0 τον Αύγουστο, αποκτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης και τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2020. Ενδείξεις κάτω από το 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση.
  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,4% αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και οι επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση των πιέσεων στο κόστος παραγωγής.

Μια μέρα ακόμα με κυρίαρχη παγκόσμια την τάση φυγής από το ρίσκο και το χρηματιστήριο μοιάζει να κοντοστέκεται κοντά στις 900 μονάδες. Αυτό το επίπεδο λειτουργεί σαν ψυχολογικό όριο καθώς η στήλη πρόσφατα αναφέρθηκε στην τεχνική εικόνα της αγοράς με λεπτομέρειες σχετικά με τα επίπεδα αντίστασης και στήριξης. Θυμίζουμε από το σχόλιο της Δευτέρας:  Ακόμα το ταμπλό δεν έστειλε το σήμα της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης, αλλά εκείνο πως οι πιθανότητες να συμβεί είναι μεγάλες, αν… συντρέξουν και κάποιες επιπλέον αλλαγές. Σχετικές κύρια με τη μείωση των κινδύνων που προκαλούν γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η θέση μας είναι πως για να σταθεροποιηθεί μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα απαιτηθεί ο ΓΔ να περάσει πάνω από τις 904,3 μονάδες και να μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το χάσμα μεταξύ των 932 και 937,5 μονάδων, για να βρεθεί ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα. Κάτι που το δικαιολογεί η τουριστική δραστηριότητα και τα έσοδα που Δημοσίου, παρά τα βάρη της ελληνικής ανάπτυξης από την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούν έξοδα σε μέτρα στήριξης. 

Χθες από τα χαράματα διαπιστώσαμε πως τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν οριακές μεταβολές και πριν τις 10:30 εμφάνιζαν κέρδη της τάξης του +0,25%. Με τη χρήση δικών μας φίλτρων που δίνουν στους θεσμικούς του δολαρίου κυρίαρχο ρόλο, δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο στο δεύτερο μέρος η Αθήνα να επιστρέψει σε άνοδο. Στο πρώτο τρίωρο πάντως με σφικτή διακύμανση και τζίρο 18 εκατ. δηλαδή καλοκαιρινό χωρίς στοιχεία πανικού η Αθήνα είχε εμφανίσει και τα δυο πρόσημα μεταβολής στο μέσο όρο της. Από το -0,2% στο άνοιγμα ακολούθησε η βουτιά ως τις 891 μονάδες, με πτώση -0,6%. Στη συνέχεια δυο φορές ο ΓΔ προσέκρουσε στις 898 εμφανίζοντας κέρδη +0,18%. Περιττό να αναφέρουμε πως η αναγνώριση του ρόλου της στατιστικής στις μέρες αυτές από τη στήλη είναι δεδομένη και για αυτό, περιμέναμε να μεταφραστεί σε διάθεση για ρευστοποιήσεις η άρνηση της αγοράς να υπερβεί τις 898 μονάδες. Όπερ και έγινε αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε ως τις δημοπρασίες.

Η στήλη ειδοποίησε για την αλλαγή στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά δεν την βρήκε στις συναλλαγές αυτής της βδομάδας στο ΧΑ. Αυτό δεν αποκλείει την ανατροπή του κλίματος ψύχραιμης αναμονής. Η παρέα που κράτησε την Αθήνα σε συσσώρευση οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων ήταν ΜΠΕΛΑ ΕΛΠΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΜΟΗ ακόμα και όταν ο ΔΤΡ έχανε πάνω από -1,25%.

Από τον Δ/ντη Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα προέκυψε η παρατήρηση: Ο Γ.Δ. συνεχίζει να αναρριχάται τον Αύγουστο και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας σε συνέχεια του +5% του Ιουλίου, επωφελούμενος και από το μέχρι την περασμένη Πέμπτη ανοδικό momentum των διεθνών αγορών. Με οδηγό δε τον τραπεζικό κλάδο και με rotation δεικτοβαρών τίτλων πέτυχε την προσέγγιση των 900 μονάδων, με αρκετούς ξένους διαχειριστές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με την Goldman Sachs, τη Bofa/Merrill Lynch και Wood να οργανώνουν Road Show για τους ελληνικούς τίτλους το φθινόπωρο  πριν η ΕΧΑΕ οργανώσει το δικό της στο Λονδίνο το Νοέμβριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε μια συνεδρίαση όμως που επικράτησε η νευρικότητα καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας εν όψει του ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,47% στις 32.908 μονάδες, ο S&P 500 9,26 μονάδες ή -0,22% στις 4.128,73 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε αμετάβλητος στις 12.381 μονάδες.

Ο S&P 500 κυμάνθηκε μεταξύ μικρών κερδών και ζημιών για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ζήτηση εξασθένισε ενόψει του πληθωρισμού και σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, επίσης, καθώς δεν απομακρύνθηκαν οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στην ΕΕ και παγκόσμια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 431,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61% στις 7.488,11 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 13.194,23 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 6.362,02 μονάδες.

ΧΑ

Με αλλαγή αγοραστικών προτιμήσεων  η αγορά διατηρήθηκε άνω των 890 μονάδων 

Οι επενδυτές με χαμηλό για τον φετινό Αύγουστο τζίρο και αντίστοιχης αξίας πακέτα, αλλά σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, κύρια για ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΟΠΑΠ, και ΜΟΗ χωρίς βοήθεια από τα κέρδη σε κάποιες τραπεζικές μετοχές, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 891,46 από 896,41 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,55% ή 4,95 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,935 από 59,862 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,594 από 6,942  εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ τη  Δευτέρα, την ΜΠΕΛΑ (+1,39%) αφορούσαν 3,100 εκατ. ευρώ την ΕΥΔΑΠ 276.500 ευρώ, την ΑΛΦΑ 106.707 ευρώ, την ΕΤΕ 91.494 ευρώ και την TITC 19.188 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 37 από 34 τη Δευτέρα 22/8 και 60 από 64 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 31. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,403 από 64,669 δις ευρώ.

Παρά την επικράτηση σχεδόν μόνιμα πτωτικής δυναμικής στη  διαπραγμάτευση των μετοχών πανευρωπαϊκά, με κίνηση από το άνοιγμα κύρια σε αρνητικό πεδίο και πριν από το νευρικό άνοιγμα στις ΗΠΑ, στην Αθήνα οι επενδυτικές επιλογές έδωσαν στον ΓΔ πορεία συσσώρευσης στο μέσο μιας στενής σχετικά ημερήσιας διακύμανσης.  

Εμφανίστηκαν απώλειες σε (18)  blue chip με 6 να υποχωρούν πάνω από -1,5% και τις μεγαλύτερες είχαν ΕΛΧΑ -2,33 %, ΠΕΙΡ -2,02%, ΜΥΤΙΛ -1,79%, και  ακολούθησαν με πτώση -1,6% τρία ΕΤΕ TITC ΣΑΡ οδηγώντας στο συμπέρασμα πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 7. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΕΛΠΕ +2,73%, ΜΠΕΛΑ +1,39%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,37%, η εικόνα συνολικά τονίζει την επικράτηση μιας διάθεσης για ρευστοποιήσεις θέσεων ήπια αλλά ευρέως και για τοποθετήσεις πολύ επιλεκτικά. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο και αφορούσε σε 7 ανοδικές μετοχές στον FTSEM και 11 πτωτικές ενώ 2 έκλεισαν αμετάβλητες.

Το κατώτερο μέρας στις 891,05 μονάδες, ήρθε στις 10:41, αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,60%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου εκτός διαπραγμάτευσης. Στο ανώτερο μέρας, τις 897,99 μονάδες, η μεταβολή ήταν +0,18% με τους θεσμικούς του δολαρίου πάλι εκτός των συναλλαγών, αφού εμφανίστηκε στις 11:45. Άλλωστε οι αγορές των ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και σύντομα μονιμοποιήθηκε η ανοδική τάση με τη μεταβολή κατά +0,4% του Nasdaq και κατά +0,20%  στον S&P500 με τον Dow μόνο στο -0,06%  στη συνέχεια. Ήταν μια μέρα αβέβαιης επενδυτικής στάσης απέναντι από το ρίσκο  με επιβολή δυναμικής νευρικής συσσώρευσης  που την διαμόρφωναν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο λειτουργούσε η Αθήνα.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,794% την προηγούμενη πέρασε στο 3,925% έχοντας φθάσει στο 3,967% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -0,57% χαμηλότερα στις 2156,13 από 2168,45 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,32 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 22/8, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,50%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Ενίσχυση του ενδιαφέροντος υποδηλώνει αβεβαιότητα για τη συνέχεια

                                                     

Στη χθεσινή συνεδρίαση των χρηματιστηρίων του ευρώ το κλίμα στην έναρξη ήταν καλύτερο από αυτό στο τέλος. Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν πλήττουν την Ευρώπη, καθώς αποκαλύπτουν πως η ενεργειακή κρίση δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε για δεύτερο μήνα, με τα στοιχεία να δείχνουν συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη μετά το lockdown στις υπηρεσίες όπως ο τουρισμός σχεδόν σταμάτησε, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.

Εδώ στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2162,79 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,69 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,32 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:41 και ήταν οι 2153,36 μονάδες (-0,70%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:45 και ήταν οι 2174,17 μονάδες (+0,26%). Το κλείσιμο στις 2156,13 από 2168,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,57% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,117 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1136 ΣΜΕ από 654 την προηγούμενη σύνοδο, με ανώτερο τις 2164,75 μονάδες, κατώτερο τις 2141,25 με κλείσιμο στις 2150,25 από 2170,50 μονάδες και η σειρά απόκτησε 4482 από 4036 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 21 από 4 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 61 από 51.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 30 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκο 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 33 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης από 2000 ως τις 2200 μονάδες. Της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Ο δείκτης που εμφάνισε πρώτος αδυναμία μετά την κορύφωσή του στις 600 μονάδες ήταν ο ΔΤΡ.  Αλλά οι πιέσεις δεν όρισαν κατώτερο ημέρας ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό στο πρώτο τέταρτο. Συνεπώς για άλλη μια μέρα η αίσθηση του φόβου δεν ήταν οδηγός των επενδυτικών επιλογών στην Αθηναϊκή αγορά. Υπάρχουν όμως φωνές που ειδοποιούν τους επενδυτές για την ψευδή και επικίνδυνη ανακούφιση που προσέφερε η ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά του Ιουλίου. Προτρέποντας σε μείωση θέσεων. Το rebound της τάξης του 14,5% επιτελέστηκε όταν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επικρατούσε η εντύπωση πως ακολουθούν ηπιότερες κινήσεις από τη Fed.

Η στήλη ειδοποίησε για την αλλαγή στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά δεν την βρήκε στις συναλλαγές αυτής της βδομάδας στο ΧΑ. Αυτό δεν αποκλείει την ανατροπή του κλίματος ψύχραιμης αναμονής.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 22/8 έκλεισε στις 599,71 με μεταβολή +0,77%. Χθες  κινούμενος μεταξύ 590,41 μονάδων (-1,55%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 595,40 μονάδες (-0,72%), και ανώτερο τις 600,18 (+0,08%), έκλεισε στις 592,35 με μεταβολή -1,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκε στα 19,517 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,90% απασχόλησε 8,452 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,64% 3,902 εκατ., η ΠΕΙΡ -2,02% απασχόλησε 2,763 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,93% απασχόλησε 4,202 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 602,75 από 610,25 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6996 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,995 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 74.019 από 74.017. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 760 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1311 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,41 ευρώ και έγιναν 16.071 από 15.856 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 2247 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,974 ευρώ και έγιναν 18.106 από 17.884 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5576 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ και έγιναν 44.849 από 43.960 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 830 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 415 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 10.500 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 10.000  για ΟΠΑΠ, τα 4.900 για ΟΤΕ, τα 4000 για ΕΛΧΑ, τα 3000 για ΒΙΟ τα 3000 για ΙΝΤΚΑ τα 1381 για ΑΡΑΙΓ και τα 500 για ΜΥΤΙΛ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

«ΤΑΒΑΝΙ»  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΙ 900 ΜΟΝΑΔΕΣ…

Οι τουριστικές επιδόσεις του Ιουνίου (στα €2,6 δις.) αλλά και του 1ου εξαμήνου (€5,12 δις.) βοήθησαν στη μικρότερη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6μηνο,  καθώς οι τιμές της εισαγόμενης ενέργειας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Κυρίως όμως, αυξάνουν την πιθανότητα να καταγραφεί χρονιά με ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό ύψους €20 δις. περίπου, συμβάλλοντας σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 4%. Παράλληλα, από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησε η φάση της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που σημαίνει περιοδικό έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών, διαδικασία εμφανώς λιγότερο ασφυκτική σε σχέση με την ενισχυμένη εποπτεία που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν.

Παράλληλα, η HSBC αναγνωρίζει την πρόοδο που αποτυπώθηκε στα 6μηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών και τις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται αναβαθμίζοντας θεαματικά τις τιμές στόχους, από +34% στην Εθνική μέχρι και +139% για την Πειραιώς! Από την άλλη πλευρά,  η είσοδος 11 ελληνικών μετοχών στο δείκτη Large Cap του FTSE Russell προσπεράστηκε καθώς την ίδια ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν μετά τη νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει να ανακοινώνει επιδοτήσεις €1,9 δις. για το Σεπτέμβριο για να αποφύγει το φούσκωμα των λογαριασμών του ρεύματος. Ως πότε όμως ο προϋπολογισμός θα συμβάλλει στην αποτροπή των αρνητικών παρεπόμενων  των ενεργειακών αναταράξεων;

Με τα δεδομένα αυτά, ο Γ.Δ. συνεχίζει να αναρριχάται τον Αύγουστο και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας σε συνέχεια του +5% του Ιουλίου, επωφελούμενος και από το μέχρι την περασμένη Πέμπτη ανοδικό momentum των διεθνών αγορών. Με οδηγό δε τον τραπεζικό κλάδο και με rotation δεικτοβαρών τίτλων πέτυχε την προσέγγιση των 900 μονάδων, με τις συναλλαγές να συντηρούνται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα μετά το 15αυγουστο (πάνω από €50 εκ.),  με αρκετούς ξένους διαχειριστές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με την Goldman Sachs, τη Bofa/Merrill Lynch και Wood να οργανώνουν Road Show για τους ελληνικούς τίτλους το φθινόπωρο  πριν η ΕΧΑΕ οργανώσει το δικό της στο Λονδίνο το Νοέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης Ουκρανικής κρίσης επαναφέρει το σενάριο της ύφεσης, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς είναι πιθανή η επανεμφάνιση αυξημένου πληθωρισμού (στο 8,9% τον Ιούλιο). Αναπόφευκτα, η υπέρβαση των 900 μονάδων μετατίθεται χρονικά όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον θα καταγράψει μια πειστική βελτίωση, με το σενάριο της συσσώρευσης ή και της ήπιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα να συντελεστεί βραχυπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα, αναταράξεις σημειώνονται και στη Wall Street τόσο λόγω της συντηρούμενης ενεργειακής κρίσης όσο και λόγω της απειλής νέων γεωπολιτικών εντάσεων. Με τους οικονομολόγους να συγκλίνουν στην εκτίμηση για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο από τη Federal στο πλαίσιο της πολιτικής τιθάσευσης του πληθωρισμού που επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο αλλά παραμένει υψηλός στο +8,5%. Θα έχει προηγηθεί στις 25-27 Αυγούστου η Σύνοδος στο Jackson Hole του  Ουαϊόμινγκ κατά την οποία θα διαμορφωθεί μια πληρέστερη εικόνα για τις προθέσεις του επικεφαλής της Federal Τζέρι Πάουελ, τον οποίο ήδη ο Economist (20/8/2022)  κατηγορεί ότι καθυστέρησε να αντιδράσει διατηρώντας αδικαιολόγητα χαμηλά επί μακρόν τα παρεμβατικά επιτόκια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας…

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια διολίσθησαν για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη και το δολάριο εμφανίστηκε ισχυρό ενόψει του συμποσίου του Jackson Hole αυτής της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, ήταν ο τελευταίος αξιωματούχος που επανέλαβε την εστίαση της Fed στον έλεγχο του πληθωρισμού πάνω από όλα και είπε την Τρίτη ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν η υποτίμηση της έκτασης των πιέσεων στις τιμές.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,40%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,57%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά +0,44%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι πτώση -1,17%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε καθοδική μεταβολή -1,22%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,41% και ήταν στις 513,40 μονάδες.