Skip to main content

Χρηματιστήρια: Διακυμάνσεις και επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στη Fed

Με περιορισμένες διακυμάνσεις και χαμηλή διάθεση για ρίσκο κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 827 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,2% και τις τράπεζες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.

Στο ταμπλό, άνω του 1% τα κέρδη για Σαράντη και Lamda. Στις τράπεζες, ήπια άνοδος για την Alpha Bank. Υποχωρούν Εθνική και Πειραιώς.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι επιφυλακτικές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν έναν νέο κύκλο εταιρικών κερδών και προσβλέπουν στην απόφαση πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη. Η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ξεκικνά σήμερα, Τρίτη.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed, με τις αγορές να προεξοφλούν δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με οριακές μεταβολές με τις μετοχές λιανικής να υποχωρούν 2,3% ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 1,5%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1%, απώλειες 0,51% για το Παρίσι.

Τα εταιρικά κέρδη είναι εκ των βασικών μοχλών των συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα. Η UBS, η UniCredit, η Unilever, η EasyJet, ήταν μεταξύ εκείνων που δημοσίευσαν αποτελέσματα πριν από το καμπανάκι της Τρίτης.

Η UBS απογοήτευσε με τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς τα τμήματα διαχείρισης assets και επενδυτικής τραπεζικής είδαν πτώση της δραστηριότητας πελατών λόγω της ύφεσης της παγκόσμιας αγοράς.

Λευκός καπνός βγήκε από το κρίσιμο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Οι 27 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, όπως γνωστοποίησε σε ανάρτησή της η τσεχική προεδρία. Στόχος να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας προς το Κρεμλίνο, που ήλπιζε να διχάσει την Ένωση εντείνοντας τον ενεργειακό πόλεμο. Η αποτελεσματικότητα της απάντησης των Ευρωπαίων στον «ρωσικό χειμώνα» θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν. 

naftemporiki.gr