Skip to main content

«Παγίδα» τα κέρδη δολαρίου για την παγκόσμια οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τα κέρδη του δολαρίου είναι αυτά που ευθύνονται για τα δεινά του πλανήτη και ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για ακόμη μεγαλύτερη δυσπραγία.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ωθήσει τον δείκτη δολαρίου σε ιστορικό υψηλό, με το αμερικανικό νόμισμα να εκτινάσσεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών έναντι του ευρώ και του γιεν. Το θέμα είναι ότι η κίνηση αυτή τείνει να εξελιχθεί σε μια αυτοτροφοδοτούμενη «παγίδα», λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεγαλύτερη πλειονότητα του διασυνοριακού εμπορίου γίνεται σε δολάρια και ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα επιφέρει παραδοσιακά πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Με φόντο τον υψηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων, η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει εγκλωβιστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην «παγίδα» του δολαρίου, σύμφωνα με τον Τζον Τούρεκ, ιδρυτή της JST Advisors. Και με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό πολλών δεκαετιών, κανένας δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας βγάλει από αυτή την «παγίδα» τους επόμενους μήνες. «Έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο ασκεί πιέσεις στο ευρώ, το οποίο ωθεί σε άνοδο το δολάριο, το οποίο επιδεινώνει τον κύκλο της μεταποίησης και το οποίο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο», λέει χαρακτηριστικά.

Αναστροφή πορείας

Φυσικά, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περίοδοι αξιοσημείωτης ανόδου του δολαρίου – όπως το 2016 και το 2018. Τότε όμως το δολάριο είχε ενισχυθεί επειδή η Fed προσπάθησε να συσφίγξει την πολιτική της και η άνοδος σταμάτησε όταν η κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων. Όμως τώρα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, η Fed δεν έχει και πολλά περιθώρια για να αναστρέψει την πορεία. Επομένως, το ερώτημα-κλειδί είναι έως ποιο βαθμό το ισχυρότερο δολάριο περιορίζει την ικανότητα της Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να προσφέρει μια ανάσα στους εξαγωγείς, αλλά και στους δανειολήπτες ανά τον κόσμο;

«Τι θα μπορούσε να το σταματήσει όλο αυτό; Θεωρώ ότι θα μπορούσε να σταματήσει από μόνο του», αναφέρει ο Τούρεκ, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.