Skip to main content

Talk of the market: Τεστ ανθεκτικότητας σε ειδικές συνθήκες

Μικτή εικόνα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οπότε μένει να επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή αντίδραση. Σημειώνεται ότι η αγορά ανέκαμψε χθες, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 0,79%, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται στα 56,5 εκατ. ευρώ.

Σε καραντίνα μπαίνει από σήμερα το λιανεμπόριο και στην Αττική. Παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες «κόκκινες περιοχές», όπως σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Μύκονο και Σαντορίνη, όπου η λειτουργία του λιανεμπορίου έχει ανασταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Tον επόμενο μήνα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς, μειώνοντας το μερίδιο του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Martin Czurda, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που κατέχει μερίδιο 61,3%, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η τράπεζα θα εκδώσει ενημερωτικό δελτίο αυτόν τον μήνα και θα βγει στην αγορά εντός του πρώτου τριμήνου. Το ΤΧΣ προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του κάτω από 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από την αγορά. 

Μείωση κατά 20,6% σημείωσε το 2020 ο όγκος πωλήσεων που ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC AG για την Ελλάδα, που είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο στον τομέα των αναπτυγμένων αγορών, δεδομένης της υψηλής έκθεσης στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού και στον τουρισμό. Η επίδοση του όγκου πωλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο σημείωσε σημαντική βελτίωση, παρά την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική βάση. Σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανήλθαν σε 6,131 δισ. ευρώ με πτώση 9,6%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 414,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 14,9% ή σε συγκρίσιμη βάση σε 431,4 εκατ. ευρώ με πτώση 17,4%.

Μετά την Coca-Cola HBC AG σκυτάλη για ανακοινώσεις αποτελεσμάτων παίρνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στις 25 και ο ΟΤΕ στις 26 Φεβρουαρίου.

Την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε η ElvalHalcor. Στόχος του δανείου, που είναι διάρκειας πέντε ετών, είναι η χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών και ευρύτερων επιχειρηματικών αναγκών της εταιρείας.

Η Inform Π. Λύκος Α.Ε. Συμμετοχών (INFORM) υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της κυπριακής εταιρείας Cloudfin LTD με τίμημα που ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία Γρ. Σαράντης ο Κυριάκος Σαράντης (αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου), την 5.2.2021 αγόρασε, μέσω Συνδεόμενου Νομικού Προσώπου, συνολικά 13.347 κοινές ονομαστικές μετοχές της εισηγμένης εταιρείας στην μέση τιμή 8,85 ευρώ ανά μετοχή.

Η Viochalco ανακοίνωσε ότι η άμεση συμμετοχή του Ευάγγελος Στασινόπουλο αυξήθηκε σε 5,31%. Ειδικότερα, σύμφωνα με γνωστοποίηση που έλαβε από την Evia Holdings Corporation, εταιρεία ελεγχόμενη από τον Ευάγγελο Στασινόπουλο, μεταβιβάστηκαν 11.053.236 μετοχές της Viochalco ή ποσοστό 4,26% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας στον κ. Στασινόπουλο. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε το ποσοστό της Evia Holdings Corporation από 12,79% σε 8,53% και αυξήθηκε το ποσοστό του κ. Στασινόπουλου από 1,04% σε 5,31% ενώ ο συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα και έμμεσα παραμένει αμετάβλητος.

naftemporiki.gr