Skip to main content

Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή: Από σήμερα οι αιτήσεις

Από 135 έως 710 ευρώ κυμαίνονται οι επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ανοίγει σήμερα και δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για συσκευές που είναι εγκατεστημένες τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επιπλέον μοριοδότηση θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ.

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρουσίαση του προγράμματος χθες, οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov. gr, έως και τις 5 Ιουλίου. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μία αίτηση για μία κατοικία, που σημαίνει ότι δύο σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν δύο αιτήσεις για δύο κατοικίες. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει 1-3 συσκευές: έως 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη. Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί υπολογίζεται έως 300 ευρώ το χρόνο. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50%, ενώ ως ανώτατο όριο έχουν τεθεί τα 710 ευρώ. Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους θα μπουν σε λίστα επιλαχόντων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε επόμενη φάση εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει το νοικοκυριό και συγκεκριμένα:

  • Για νοικοκυριά με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση.
  • Για νοικοκυριά με εισοδήματα από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση.
  • Για νοικοκυριά με εισοδήματα από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση.
  • Για νοικοκυριά με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση.

Τέλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxisnet. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής, που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου.