Skip to main content

Wall Street: Ανάκαμψη μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τους δασμούς στην Κίνα

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας, μετά και τις δηλώσεις Μπάιντεν για τους δασμούς στην Κίνα, καθώς ο S&P 500 απομακρύνθηκε από την επικράτεια της bear market αφότου «φλέρταρε» με τέτοια επίπεδα σε μια ασταθή συνεδρίαση την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξετάζει τη μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ενώ αυξάνει τις εκκλήσεις προς τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου καθώς αντιμετώπιζε ένα πολιτικά επιζήμιο κύμα πληθωρισμού.

«Το εξετάζω. Δεν επιβάλαμε κανέναν από αυτούς τους δασμούς. Επιβλήθηκαν από την τελευταία κυβέρνηση (σ.σ. του Ντόναλντ Τραμπ) και εξετάζονται», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Dow Jones Industrial Average σημειώνει άνοδο 1,98% τη Δευτέρα, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ενισχύεται 0,8%. Δέκα από τους 11 τομείς του S&P 500 ήταν στο πράσινο, με επικεφαλής τα χρηματοοικονομικά. Ο S&P καταγράφει κέρδη 1,56%.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές συζήτησαν πόσο επιθετικά θα αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια για να δαμάσει τον αυξημένο πληθωρισμό. Οι πιέσεις στις τιμές έχουν διαβρώσει ορισμένα εταιρικά κέρδη, αλλά οι διαχειριστές χρημάτων ανησυχούν επίσης ότι η υπερβολική αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών κινδυνεύει να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες καθώς η Κίνα εφάρμοσε lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19, προσθέτοντας πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει επίσης κάνει τις ευρωπαϊκές χώρες να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μόσχας, αυξάνοντας τις τιμές.

naftemporiki.gr