Skip to main content

BP: Ρεκόρ 10ετίας για τα κέρδη, αλλά και πλήγμα 24 δισ. από την έξοδο από τη Ρωσία

Εντυπωσιακά κέρδη που της επιτρέπουν να αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, επιστρέφοντας έτσι ρευστό στους μετόχους, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους η BP. Και τούτο παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα από την έξοδό της από τη Ρωσία. 

Τα κέρδη replacement cost (μέγεθος που στην περίπτωση των πετρελαϊκών αντιστοιχεί στα καθαρά κέρδη) σκαρφάλωσαν στα 6,2 δισ. δολάρια από 4,1 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και έναντι 2,6 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για τα υψηλότερα  κέρδη της τελευταίας δεκαετίας, τα οποία και αποδίδονται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναλυτές ανέμεναν κέρδη 4,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv. O βρετανικός κολοσσός πετρελαίου και αερίου ανακοίνωσε έτσι ότι αυξάνει τις επαναγορές μετοχών στα 2,5 δισ. από 1,5 δισ. δολάρια ανά τρίμηνο. 

«Λάβαμε την απόφαση να φύγουμε από τη Ρωσία μέσα σε 96 ώρες από την εισβολή και σήμερα βλέπουμε τις οικονομικές επιπλοκές της απόφασης αυτής» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, μιλώντας στο CNBC. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία είχε μία «πραγματικά πολύ καλή έναρξη για το έτος», ενώ σημείωσε ότι το καθαρό χρέος της μειώθηκε για 8ο διαδοχικό τρίμηνο. 

naftemporiki.gr