Skip to main content

Market Beat: Η ανάσα λόγω επερχόμενων αργιών δίνει πιθανότητες στη συσσώρευση

  • Με τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street να εμφανίζουν θετικές μεταβολές της τάξης του +0,30% στις ασιατικές συναλλαγές, τα αντίστοιχα για τους δείκτες στην Ευρώπη δείχνουν ανοδική έναρξη στη Βρετανία και στα χρηματιστήρια του ευρώ, μετά από άνοδο χθες.
  • Η απόδοση 10 ετών ήταν τελευταία στο 2,8455%, ένα κλικ υψηλότερα στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας, αλλά παρέμεινε χαμηλά μετά την πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας από το 2,981% που βρισκόταν στις αρχές της διαπραγμάτευσης της Τετάρτης.
  • Οι χαμηλότερες αποδόσεις οδήγησαν το δολάριο χαμηλότερα, με τον δείκτη του δολαρίου να υποχωρεί 0,65% την Τετάρτη, καθώς το ευρώ και η στερλίνα κατάφεραν να ανακάμψουν ελαφρώς. Ο δείκτης του δολαρίου ήταν τελευταία στο 100,44, χαμηλότερα από το υψηλό σχεδόν δύο ετών την προηγούμενη ημέρα στις 101,03.
  • Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια με την πλειονότητα των βασικών δεικτών σε άνοδο αλλά πτώση στα κινεζικά
  • Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 940,69 μονάδες, με μεταβολή +1,54% ή 14,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 185,416 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 85,297 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,88% στις 2285,42 μονάδες, ήτοι 42,16 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ έχασε +0,39%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών φαίνονται θετικά και σύμφωνα με την ανάλυση του Rob Carnell της ING σήμερα, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρείχε ίσως κάποια υποστήριξη για τις μετοχές. Για αυτό είδαμε τον S&P500 να παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, παρά την άσχημη εικόνα για την τεχνολογία. Αναγνωρίζοντας κάποια σημάδια θετικής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων στο εγγύς μέλλον. Ο αντιπροσωπευτικός για την τεχνολογία Nasdaq σημείωσε πτώση 1,22%, υποχωρώντας από την Netflix που σημείωσε βουτιά 35,1% μετά την αναφορά αιφνιδιαστικής μείωσης των συνδρομητών. Ο Dow των βιομηχανικών blue chip σημείωσε άνοδο 0,71%.

Το επενδυτικό κοινό πάλεψε ανεπιτυχώς για αρκετές μέρες τον στόχο της υπέρβασης των 930 μονάδων και πιο συγκεκριμένα οι θεσμικοί του εξωτερικού, που υπογράμμιζαν τις επιφυλάξεις τους με τη διατήρηση των όγκων χαμηλά. Στην άνοδο του Απριλίου όμως υπήρξαν τινάγματα στους όγκους και υπεροχή των ανοδικών κλεισιμάτων. Τη δε Μεγάλη Εβδομάδα, αρχικά με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και χθες με διάχυτο ξεπεράστηκαν οι 930 αλλά και το άνω όριο της ζώνης αντίστασης στις 940 μονάδες.

Απομένει η σημερινή σύνοδος για να ακολουθήσει πάλι μακρά αποχή από συναλλαγές λόγω του ελληνικού Πάσχα και οι εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση από τους εγχώριους αναλυτές συμπληρώνουν η μία την άλλη. “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, στηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα και τους όγκους συναλλαγών” παρατηρούσαν από την Beta Sec. Ενώ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η εναλλαγή Δεικτοβαρών τίτλων συντηρεί το θετικό momentum. Θα απαιτηθεί ωστόσο η συμμετοχή περισσότερων μετοχών, για να οδηγηθεί ο ΓΔ προς τις 950 μονάδες”. Στους πιθανούς κινδύνους και την αντιμετώπισή τους επενδυτικά επικεντρώθηκε το σχόλιο της Leon Depolas Sec.: “Τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και η Επενδυτική Κοινότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην πορεία του πολέμου και των σχετικών εξελίξεων και στα μεγέθη του πληθωρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η τελευταία μέτρηση του ΔΤΚ Μαρτίου της Ευρωζώνης είναι σημαντική, αν και δεν περιμένουμε εκπλήξεις. Στο εσωτερικό, ενεργή είναι η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση που διαγράφεται από τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα τις 790 μονάδες ΓΔΧΑ. Από την άλλη, οι ομολογιακές αποδόσεις σκαρφαλώνουν σταθερά, γεγονός που περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών. Για τον λόγο αυτό δίνουμε αυξημένη βαρύτητα σε συγκεκριμένες επιλογές”.

Αυτή η λιτή και απέριττη ανακοίνωση αφορά όσους διάβαζαν για τις αγορές ιδίων μετοχών από την Μυτιληναίος και αδιαφορούσαν όταν τα ανώτερα εβδομάδας γινόντουσαν κορυφές τελευταίων 12 μηνών. “Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ζήτηση που έχει εκδηλωθεί από Ξένους Θεσμικούς επενδυτές για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, με δεδομένες τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της, ως συνέπεια των σημαντικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, προχώρησε σήμερα στην πώληση 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών, ή ποσοστό 3,1493% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, σε τιμή €17,00 ανά μετοχή και συνολική αξία 76,5 εκατ. Σημειώνεται ότι οι ως άνω μετοχές είχαν αποκτηθεί με μέση τιμή κτήσης €11,00 ανά μετοχή. Μετά τα ανωτέρω, η Εταιρεία κατέχει συνολικά 4.193.231 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,9346% του συνόλου των μετοχών της”.

Δεν πήγε χαμένη και η παρατήρηση  πως ο μέσος όρος δεν έχει πλησιάσει τα επίπεδά του, προ της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το άλμα του ειδοποιεί πως και αυτό θα συμβεί οσονούπω. Οι Τράπεζες, επιστρέφοντας στο ρόλο του πρωταγωνιστή αποκάλυψαν πως όσοι πόνταραν στην διόρθωση των ασυμμετριών, λόγω της επιλεκτικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, κέρδισαν από τα άλματα των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Χωρίς να είναι σίγουρο, μπορεί να πλησιάζει η ώρα της μακροπρόθεσμης ανόδου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφερόμενος στους κλάδους που θα κλέψουν το ενδιαφέρον αλλά και τις Τράπεζες σημείωσε: “Τα νέα έργα που έχουν δρομολογηθεί, είναι ικανά να απογειώσουν τα αποτελέσματα του Κατασκευαστικού κλάδου, κάτι που η Αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει. Η Ιντρακάτ, μετά και την Α.Μ.Κ. δείχνει ότι έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να γίνει ο δεύτερος μεγάλος πόλος, μετά την ΓΕΚ και εφόσον ο Ελλάκτωρας δεν μπορέσει σύντομα να λύσει τα θέματά του. Ασχέτως προβλημάτων όλα δείχνουν ότι ο κλάδος παίρνει την σκυτάλη από την Πληροφορική, που συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά στην Αγορά. Ο Τραπεζικός κλάδος αργά και βασανιστικά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην νέα εποχή, έχοντας συνηθίσει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων και λειτουργίας. Αργά, ή γρήγορα η “κάνουλα” του δανεισμού θα ανοίξει περαιτέρω. Από μόνο του το leverage του δανεισμού θα βοηθήσει τόσο την ανάπτυξη, όσο και τα κέρδη του κλάδου που έχει ξεχάσει τα τελευταία πολλά χρόνια. Τεχνικά, η Αγορά έχει βρεθεί στη σημαντική ζώνη του 930, ψάχνοντας αφορμή να αλλάξει επίπεδο και να δοκιμάσει τα υψηλά της”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα καθώς ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του Netflix μετά την απώλεια 200.000 συνδρομητών στο α’ τρίμηνο του 2022 – η πρώτη από τον Οκτώβριο 2011. Στον αντίποδα, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η IBM, ενώ ικανοποίησαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Procter & Gamble.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,71% ή κατά 249,59 μονάδες στις 35.160,79, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,06% στις 4.459,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,22% στις 13.453,07 μονάδες.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από την Fed και μεταξύ άλλων η Κεντρική Τράπεζα σημείωνε: “H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ το outlook παραμένει αβέβαιο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξήσεων στις τιμές”.

Στην αγορά ομολόγων, από το υψηλό τριών ετών υποχώρησε απόδοση του αμερικανικού 10ετούς και συγκεκριμένα κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,85%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και οι επενδυτές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ούτε ακούσει για οποιοδήποτε έγγραφο από τη Ρωσία που να αναφέρεται σε ειρηνευτική συμφωνία, διαψεύδοντας προηγούμενη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στα μακροοικονομικά, κατά 0,7% ενισχύθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο και κατά 0,6% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Παράλληλα, άλμα 30,9% έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στη Γερμανία. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 25,9% και τον Ιανουάριο κατά 25,0%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,84% στις 460,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,37% στις 7.629,22 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,47% στις 14.362,03 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,38% στις 6.624,91 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,03% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,87%.

ΧΑ

Με εκτίναξη του τζίρου εκτινάχθηκε κατά +1,54% ο ΓΔ στις 940 μονάδες 

Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις μονίμως πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (926,41), οι επενδυτές αποφάσισαν από τις 10:30 πως θα κινούσαν έκτοτε τον ΓΔ, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο.  Οι συναλλασσόμενοι με καλύτερους από της προηγούμενης εβδομάδας  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα, ανεξάρτητα από την τάση των διεθνών αγορών μετοχών. Το πέτυχαν, με τα 20 blue chip που εμφάνισαν τελικά κέρδη, ενώ στο ρόλο του οδηγού της τάσης βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΕΥΡΩΒ και ΕΛΧΑ που ώθησαν ανοδικά με κέρδη από +3,2% ως +8,2% για να σκαρφαλώσει τελικά  ο ΓΔ κατά +1,54%, με κλείσιμο στις 940,69 μονάδες και τζίρο 185,416 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με διατήρηση στο πρώτο δίωρο μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά λίγο μετά τις 11:00 με σαφήνεια τη διάθεση για την απομάκρυνση βορειότερα των 930 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι αγοραστές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα της τάξης του +0,2% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν θετικές μεταβολές στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (+0,39%), η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου στο πρώτο 35λεπτο στις 928,47 μονάδες. Ήτοι 2,06 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ανοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του +0,22%, στις 11:04. Μια σταθερότητα στην επικράτηση της ζήτησης με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 11:49, οδήγησε την αγορά σε οροφή πρώτου μέρους όταν στις 12:15 ο ΓΔ σταμάτησε στις 937,91 μονάδες. Κατόπιν απόκτησε πλάγια πορεία γύρω από τις 936 μονάδες και μετά τις 15:00 κινήθηκε με σταθερή ανοδική κλίση ως 16:35 φθάνοντας τις 944,32 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 30 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πλαγιο-καθοδικά  μεταξύ 944 και 940 μονάδων και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 941,96 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 940,69 δηλαδή 14,28 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (926,41).  

Οι επιμέρους κλάδοι

  • Τα κέρδη σε 19 ως 22  blue chip που έγιναν 20 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, οι εντολές πώλησης στα λιγοστά δεικτοβαρή blue chip είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανίζουν απώλειες το πολύ -1%, με εξαίρεση το -4,5% της ΜΠΕΛΑ δεν εμπόδιζαν την σχεδόν με δυο σκαλοπάτια  ανοδική κίνηση μετά τις 11:05.  Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών για Τράπεζες +4,90%, Τρόφιμα Ποτά +3,96%, Ακίνητης Περιουσίας +1,99%, Πρώτων Υλών +1,86%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες στα Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες -3,83%, Τηλεπικοινωνίες -1,05%, Προσωπικά Προϊόντα -0,52%, και Υγείας -0,47%. Δεν είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 28 μόνο μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 935 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά σταθερά και η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,22% ως το +1,93% από το υψηλό ημέρας στις 944,32. Την προηγούμενη έκλεισε στις 926,41 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής ανόδου που κράτησε με τους S&P500 σε άνοδο κατά +0,5% και Nasdaq με απώλειες -0,30% λόγω βουτιάς της Netflix  αντίστοιχα -30%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ελαφρά ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν σταθερά ανοδικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 10:15. Η άνοδος στα ευρωπαϊκά δεν άλλαξε μετά την έναρξη στη Νέα Υόρκη,  η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το +1,2% και στην Ισπανία γύρω από το +0,9%.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,973% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,873% έχοντας φθάσει στο 2,973% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip, δηλαδή υπήρξαν μετοχές με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, σε συντονισμό με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μικρότερη διάθεση για πίεση στα περισσότερα από τα πτωτικά blue chip από την έναρξη.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με αυξημένο τζίρο, και ασυνήθιστα μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 940,69 από 926,41 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,54% ή 14,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 185,416 από 101,707 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 85,297 από 3,674 εκατ. ευρώ, και την ΜΥΤΙΛ αφορούσαν 76,500 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 4,194  εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 2,921  εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 972.514 ευρώ, την ΛΑΜΔΑ 414.540 ευρώ, και την ΜΟΗ 294.400 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 69 από 46 την Τρίτη 19/4 και 28 από 62 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,069 από 66,058 δις ευρώ.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 48,037 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,88% στις 2285,42 από 2243,26 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  42,16 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης 19/4,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε μόνο +0,39%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η άνοδος ενίσχυσε τα long στοιχήματα

Αν και λίγοι την προτιμούν η αγορά παραγώγων ειδοποίησε για την τάση και για το άλμα στα τραπεζικά blue chip μέσω των futures του. Από τα ΣΜΕ του FTSE25 έρχεται πλέον το μήνυμα πως η γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι προ των πυλών.

Από το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην τελευταία παράγραφο υπήρξε μια διακριτική ειδοποίηση. Τονίσαμε: Υπάρχουν αποτυπώσεις προθέσεων από τους θεσμικούς, ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας και για αυτό αυτές οι μέρες έχουν ενδιαφέρον, καθώς οι κινήσεις τους θα είναι ακόμα πιο… μαρτυριάρες. Καταλήξαμε τότε: “Περιμένουμε εκπλήξεις”.  Ενώ με την πρώτη σύνοδο της Μεγάλης Εβδομάδας  υπογραμμίσαμε: Τον αυξημένο τζίρο, την διατήρηση της κυκλικότητας στο αγοραστικό ενδιαφέρον και την συνήθη εγγραφή ανώτερου στο πρώτο μέρος. Ώστε να υπάρχει περιθώριο απορρόφησης των πιέσεων ενδοσυνεδριακά όταν εμφανιστούν και όσο διαρκέσουν. Τονίσαμε την φροντίδα με την οποία συμπεριφέρονται οι θεσμικοί στην αγορά. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αποκλειστικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2256,02 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 12,76 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 42,16 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:04 και ήταν οι 2250,70 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2297,60 μονάδες, ήρθε στις 16:34. Το κλείσιμο στις 2285,42 από 2243,26 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,88% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,810 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 20/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1127 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2301,00 μονάδες κατώτερο τις 2250,75 και τελευταίες πράξεις στις 2288,50 με τιμή κλεισίματος τις 2294,00 από 2246,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3258 από 3266. Διακινήθηκαν επίσης 170 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2291,50 μονάδες και κατώτερο τις 2261,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2291,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2294,50 από 2247,50 η σειρά απόκτησε 154 από 78 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2300 και τις 2400 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 55 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον με 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης στις 645,83 μονάδες με μεταβολή +0,75%. Την Τετάρτη 20/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 651,09 μονάδων (+0,81%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 651,95 (+0,95%), και ανώτερο τις 679,44 (+5,20%) έκλεισε στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 48,037 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+7,12%) απασχόλησε 13,855 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,52%) 14,553 εκατ., η ΠΕΙΡ (+8,21%) απασχόλησε 5,060 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,72%) απασχόλησε 6,482 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 685,00 από 653,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν κυριολεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 37.114 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 139.918 από 120.806 και τιμή κλεισίματος στα 1,16 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8898 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,94 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 18.450 από 19.445. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΥΡΩΒ με 3045 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και έγιναν 40.042 από 38.887 τα ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5364 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,44 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.873 από 28.955.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1224 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 449 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 378 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 11358 συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Εβδομάδα τριών μόλις συνεδριάσεων, με την αυριανή να είναι και η τελευταία λόγω των αργιών του Πάσχα. Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αυτονόμησης, επιστρέφοντας στο μοτίβο της αρχής της χρονιάς, μετά τον συγχρονισμό της με τις Διεθνείς Αγορές κατά την έναρξη του πολέμου. Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, πλήθος μετοχών έχει καταγράψει νέα πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά (βλ. ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), συντηρώντας την ανοδική πορεία της Αγοράς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατευθύνεται προς το πτωτικό “gap” των 943 μονάδων, μετά την καθαρή υπέρβαση των 930 μονάδων. Η ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του πολέμου παραμένει ανέπαφη, με την περιοχή των 970 μονάδων να οριοθετεί για την ώρα την κίνηση. Στηρίξεις για τον ΓΔ εντοπίζουμε στις 920 μονάδες και χαμηλότερα, η ισχυροποιημένη πλέον στήριξη των 900 μονάδων.

Με την βοήθεια του συνόλου των Τραπεζικών τίτλων, ο δείκτης Τραπεζών ξεπέρασε την κρίσιμη αντίσταση των 660 μονάδων και το 61,8% της πτώσης του πολέμου. Πλέον ο κλαδικός δείκτης στοχεύει τις 700 μονάδες, με την περιοχή των 660 και 630 μονάδων να αποτελούν τις σημαντικότερες στηρίξεις.

Η “σκυταλοδρομία” των τραπεζών ξεκίνησε με την ΕΥΡΩΒ, η οποία παρέδωσε την “σκυτάλη” στην ΕΤΕ, με την τελευταία να καταγράφει την ψηλότερη τιμή από την Α.Μ.Κ. του 2015.

Μένει να δούμε εάν θα έρθει η σειρά της ΑΛΦΑ, κάτι που θα υποστηριχτεί τεχνικά με την υπέρβαση των 1.17 ευρώ.

Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s. Ο Οίκος αξιολογεί την Χώρα μας με ‘ΒΒ’ με θετικό outlook, μόλις δύο σκαλιά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Μια αναβάθμιση σε ‘ΒΒ+’ θα δώσει και την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται η Αγορά για την υπέρβαση των 943 μονάδων και την προσέγγιση των προπολεμικών επιπέδων τιμών.

Σήμερα

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 21/4, πληγωμένες από τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, αλλά η πτώση μέσα σε μια νύκτα των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια έδωσε στήριξη σε άλλους βασικούς ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η πτώση -0,78% για το Χονγκ Κονγκ και αυτή κατά -0,36% για τα blue chip στην ηπειρωτική Κίνα οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της MSCI στην Ασία-Ειρηνικό εκτός Ιαπωνίας κατά -0,22% χαμηλότερα στην έναρξη των ασιατικών συναλλαγών. Η Κίνα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των επενδυτικών πιέσεων, μετά την έκπληξη των αγορών την Τετάρτη, διατηρώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, παρά τις συχνές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να υποστηρίξει μια επιβραδυνόμενη οικονομία που επλήγη από το χειρότερο ξέσπασμα του COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις 8:25:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,30%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,43%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,58% ψηλότερα
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,44%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή -0,93%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,44% και ήταν στις 567,32 μονάδες.