Skip to main content

Ο ΟΠΕΚ+ επιμένει σε μέτρια άνοδο της παραγωγής παρά το ράλι του πετρελαίου

Η συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη πιθανότατα θα επιμείνει σε μέτριες αυξήσεις της παραγωγής, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι ισχυροί του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δεσμεύονται εκ νέου για τη συμφωνία τους με τη Ρωσία, παρά τις διευρύνσεις των κυρώσεων στη Μόσχα και τις ανεξέλεγκτες τιμές του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα καθώς οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία διέκοψαν τον εφοδιασμό από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και προκάλεσαν προβλήματα στις εξαγωγές από το γειτονικό Καζακστάν.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία -γνωστός ως OPEC+- αυξάνουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάθε μήνα από τον Αύγουστο, καθώς χαλαρώνουν τις περικοπές που έγιναν μετά τη μείωση της ζήτησης από την πανδημία.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι ο όμιλος πιθανότατα θα συμφωνήσει σε άλλη αύξηση 400.000 βαρέλια/ημέρα για τον Απρίλιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» – δεν είχε καμία επίδραση μέχρι σήμερα στη λειτουργία της συμφωνίας παραγωγής, είπαν. «Η Σαουδική Αραβία απέκρουσε τις γεωπολιτικές εντάσεις στη συνάντηση και είπε να μείνει με τη θεμελιώδη ιστορία», είπε μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ+.

«Ο συντομευμένος χρόνος συνάντησης είναι ένδειξη του αποτελέσματος», είπε πηγή του Κόλπου, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ θα εμμείνει στο υπάρχον σχέδιό του. Οι προηγούμενες συναντήσεις της JMMC έχουν προγραμματιστεί για μία ώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ήθελαν να δουν τον ΟΠΕΚ+ να αυξάνει την παραγωγή περισσότερο.

Ωστόσο, μόνο λίγες χώρες έχουν πλεονάζοντα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης της de facto ηγέτιδας του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και του γείτονά της στον Κόλπο, των ΗΑΕ. Το Ριάντ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα από ό,τι απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν την Τρίτη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, απείχαν από την ψηφοφορία στις 25 Φεβρουαρίου επί σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αποδοκιμάζει τις ενέργειες της Μόσχας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr