Skip to main content

Market Beat: Με τη νευρικότητα στα ύψη, η εβδομάδα ξεκινά απαισιόδοξα

  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα εκτός των κινεζικών υποχωρούν μετά από μια ανοδική εβδομάδα
  • Τα futures των δεικτών της Wall Street είναι σε θετικό πεδίο, αλλά των δεικτών στην Ευρώπη ειδοποιούν για καθοδικό ξεκίνημα
  • Το κλίμα παγκόσμια διαμόρφωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΕΕ και ΗΠΑ, οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, και η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας Ρωσίας.
  • Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με την τιμή του αργού των ΗΠΑ πάνω από τα 94,4 δολάρια το βαρέλι
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street μετά από τη βουτιά της Παρασκευής εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,2% αλλά αυτά που αφορούν τους ευρωπαϊκούς δείκτες  δίνουν απώλειες της τάξης του -1,4% για τον Europe Stoxx 50
  • Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,76%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο +3,66%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +8,70%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +3,48% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +4,48% με ετήσια απόδοση +10,57%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση +1,11% όταν στον τρέχοντα μήνα  κέρδισε +2,46% ενώ στο έτος κερδίζει 7,09%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στην Αθήνα, στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με +7,29%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα  μήνα +9,99%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +29,69%.

Δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες επενδυτές που να θεωρούν πιθανό να σφραγίσει το άνοιγμα της αγοράς η άνοδος. Λόγω ισχυρών πιέσεων που έχουν κυριαρχήσει στα futures των βασικών δεικτών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών. Το ερώτημα που απασχολεί πραγματικά είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες στο τέλος της συνόδου και ποιο ύψος τζίρου θα απαιτηθεί για να διαμορφωθούν.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε σε νέα υψηλά 86 μηνών (971,09 μονάδες) με αμέσως υψηλότερο κλείσιμο αυτό στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες. Όσο για τον ΔΤΡ που έκλεισε σε νέα υψηλά διετίας (745,63 μονάδες) με αμέσως υψηλότερο κλείσιμο από στις 21/2/2020 δηλαδή στις 766,01 μονάδες. Στα διεθνή χρηματιστήρια ωστόσο, η αντίδραση του Φεβρουαρίου στην πτώση του Ιανουαρίου ανατρέπεται από την απειλή μια σύρραξης στην περιοχή της Ουκρανίας, από την παρέμβαση της Ρωσίας εκεί με δικαιολογία να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους της περιοχής. Ήδη, χωρίς καμία άλλη σκέψη, οι traders στις αγορές εμπορευμάτων ωθούν την τιμή του πετρελαίου ακόμα ψηλότερα ενισχύοντας περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Το σοκ της Παρασκευής στις αμερικάνικες αγορές: Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, κατά την εκτίμησή μας, οι αγοραίοι αντέδρασαν τόσο άμεσα και έντονα σε εξέλιξη γεωπολιτικού περιεχομένου. Την Παρασκευή οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερές με μικρά κέρδη ή ελεγχόμενες απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Αλλά ενώ απέμεναν περίπου 2 ώρες για την λήξη των συναλλαγών, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι υπάρχουν ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι είναι πιθανό, να πραγματοποιηθεί εισβολή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις εικασίες για το αντίθετο. Έτσι τελικά ο σημαντικός για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε -2,78% στις 13.791,15 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε -1,9% στις 4.418,64 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones εμφάνισε πτώση -1,43%, στις 34.738,06. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της West Texas Intermediate να κερδίζουν 4%, καθώς η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται διεθνώς να εξελιχθεί με αυξημένη νευρικότητα. Τη διάθεση των επενδυτών διαμορφώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα και η εικόνα από το πεδίο της απασχόλησης, που είναι θετικά για την ανάληψη ρίσκου. Αλλά η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα και τα γεωπολιτικά να λειτουργούν αρνητικά. Για την ώρα, από την ηγεσία του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ υπάρχουν δεδηλωμένες εκτιμήσεις για εκτόξευση της έντασης στα μέσα της βδομάδας. Οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά δηλώνουν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αλλά απαιτούν να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Άρα δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι θα γίνει, παρά μόνο εικασίες. Είναι μάλλον δύσκολο αν κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία να διατηρήσει την αυτονομία του το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα κινήθηκε κύρια με βάση το ελληνικό σενάριο για την οικονομία και τις Τράπεζες.

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, παρά τις αναταράξεις στα μεγάλα χρηματιστήρια,, στην Αθήνα έφερε άνοδο με ακόμα καλύτερο βηματισμό (+2,76%)  από την προηγούμενη (+2,23%). Ωστόσο το γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον αντικαταστάθηκε από την επικέντρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με ρευστοποιήσεις σε τίτλους που ενισχύθηκαν “υπερβολικά” για τα κριτήρια των Θεσμικών. Ήταν μια προσπάθεια να εκλογικευθούν οι, ανά μετοχή και ανά κλάδο, αποτιμήσεις.

Είναι σαφές πως το 29,7% των κερδών του Τραπεζικού δείκτη σε ενάμιση μήνα δικαιολογεί το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών και των εγχώριων αναλυτών. Για τις Τράπεζες λοιπόν, υπάρχουν δυο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Η συντηρητική, που εκφράζεται πλάγια κυρίως και έχει δυο σχολές σκέψης. Η μια θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο για άνοδο του κλάδου μέσα στο 2022, παρά την ήδη μοναδική στην ευρωζώνη επίδοση τραπεζικού δείκτη. Αλλά για την ώρα, η αποτίμηση έχει φθάσει και σύμφωνα με ορισμένους έχει ξεπεράσει την “δίκαιη αποτίμηση” . Άρα, για μια συνέχεια στην άνοδο χωρίς πισωγυρίσματα και επενδυτικό καρδιοχτύπι, θα χρειαστούν επιπλέον εξελίξεις για να υπάρξει, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή. Η δεύτερη σχολή επιμένει πως θα ακολουθήσουν και άλλες ΑΜΚ προτού να σταματήσει η αγορά να τους συμπεριφέρεται σαν μετοχές της μικρής και τζογαδόρικης κεφαλαιοποίησης. Βέβαια στον αντίποδα υπάρχουν αναλυτές που επιμένουν πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία που “δικαιούται” ο κλάδος, ειδικά τώρα που παγκόσμια εγκαθίσταται καθεστώς υψηλών επιτοκίων.

Το πλήθος των νέων κωδικών για τον Φεβρουάριο δεν είναι γνωστό, αλλά είναι εμφανής η άνοδος του μέσου ημερήσιου τζίρου και η υπέρβαση των 100 εκατ. ευρώ, με το 20% από αυτόν να είναι πακέτα. Η ταπεινή μας άποψη είναι πως αυτή η αλλαγή προέκυψε από θεσμικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση φρέσκου χρήματος σε μια αγορά, που αν επιτευχθεί το 80% από το αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη, θα εμφανιστούν κέρδη που δύσκολα να προσφερθούν από άλλες αγορές μετοχών του ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει την υποχώρηση της πανδημίας και την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Την πτώση στο κόστος της ενέργειας πανευρωπαϊκά μετά το ζόρι της χειμερινής περιόδου. Την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και την ειρήνη στην περιοχή. Την συνέχεια στην υπεράσπιση της οικονομίας από την ΕΕ και την ΕΚΤ.

ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗ – ΚΟΣΜΟΣ

Διόγκωση των αιτίων για υψηλή νευρικότητα

Οι επενδυτές έδειξαν στο τέλος της εβδομάδας να ανησυχούν σοβαρά από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Διατηρώντας πάντοτε ψηλά την ανησυχία για την ισχύ των πληθωριστικών πιέσεων. Θεωρώντας ότι θα αναγκάσουν πιθανά σε επίσπευση των διαδικασιών για τη σύσφιξη που ανάγγειλαν και ξεκίνησαν ήδη ορισμένες κεντρικές Τράπεζες. Την ίδια περίοδο ωστόσο τα εταιρικά αποτελέσματα υπογραμμίζουν την συνέχεια στη δυνατότητα παραγωγής κερδών και στο τρέχον έτος, ενώ μια σειρά μακροοικονομικών δεδομένων υποστηρίζει την ύπαρξη σημαντικής ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Για αυτό και στην τρίτη  εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι επενδυτές θα βρεθούν ανάμεσα σε σειρά εξελίξεων που θα αυξάνουν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο, ενώ απέναντί τους θα υπάρξουν θετικές ωθήσεις για ανάληψη ρίσκου από τα εταιρικά αποτελέσματα και κάποια μακροοικονομικά δεδομένα.

Το σοκ της Παρασκευής

Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, κατά την εκτίμησή μας, οι αγοραίοι αντέδρασαν τόσο άμεσα και έντονα σε εξέλιξη γεωπολιτικού περιεχομένου. Και το γεγονός πως μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο (χωρίς συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια) χωρίς θετική εξέλιξη στην Ουκρανική υπόθεση καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλής μεταβλητότητας στην εβδομάδα με πτωτική πιθανά έναρξη. Την Παρασκευή οι μετοχές παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερές με μικρά κέρδη ή απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Αλλά κινήθηκαν απότομα χαμηλότερα στις απογευματινές συναλλαγές, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που φάνηκε να συνδέεται με αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Έτσι τελικά ο σημαντικός για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε -2,78% στις 13.791,15 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε -1,9% στις 4.418,64 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones εμφάνισε πτώση -1,43%, στις 34.738,06. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της West Texas Intermediate να κερδίζουν 4%, καθώς η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Όλα αυτά γιατί, ενώ απέμεναν περίπου 2 ώρες για την λήξη των συναλλαγών, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι υπάρχουν ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι είναι πιθανό, να πραγματοποιηθεί εισβολή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις εικασίες για το αντίθετο. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαιοι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λάβει την τελική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά «μπορεί να συμβεί σύντομα», είπε. Οι μετοχές αντέδρασαν ελαφρά από τα χαμηλά τους και οι τιμές του πετρελαίου και των ομολόγων υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους, μετά από αυτό το σχόλιο του Sullivan, το οποίο αντέκρουσε ελαφρώς την προηγούμενη αναφορά που είχε προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Κάτι άλλαξε αλλά…

Μετά από ταραγμένο ξεκίνημα της χρονιάς για τις αμερικανικές μετοχές η κατάσταση έχει εισέλθει σε νέα φάση τις τελευταίες ημέρες. Οι επενδυτές ζυγίζουν τα καλά νέα για τα εταιρικά κέρδη και την αγορά εργασίας με τις επίμονες προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.  Ένα από τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας στις αγορές είναι ότι το 2022 αρχίζει να μοιάζει με αυτό που πολλοί προέβλεπαν ότι θα συμβεί αυτό το έτος. Οι μετοχές τα πήγαν γενικά καλύτερα από τον Ιανουάριο, όταν υποχώρησαν απότομα εν αναμονή αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών, αλλά εξακολουθούν να πλήττονται από αντικρουόμενες τάσεις που αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τις τιμές ασταθείς.

Κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές διακυμάνσεις της αγοράς παραμένει η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που τροφοδοτείται από την κλιμάκωση των προσδοκιών για το πόσο ψηλά θα αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φέτος. Οι αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, αποτελούν βασικό κριτήριο για τους επενδυτές. Επειδή υπαγορεύουν την πορεία του κόστους δανεισμού για τα πάντα, από στεγαστικά δάνεια έως εταιρικά χρέη. Αποτελούν επίσης ένα σημαντικό συστατικό των χρηματοοικονομικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Εφόσον όλα τα άλλα είναι ίσα, η ικανότητα να προσφέρονται υψηλότερες αποδόσεις από ομόλογα, χωρίς κίνδυνο, καθιστά τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων λιγότερο γοητευτικά, παρασύροντας τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω. Στο μεγαλύτερο διάστημα του Ιανουαρίου οι διαχειριστές έδειξαν να συμφωνούν με την ισχύ της απλής αυτής σχέσης μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε από 1,496% στο τέλος του περασμένου έτους σε 1,866% στις 18 Ιανουαρίου. Οι μετοχές υποχώρησαν, με επικεφαλής τις εταιρείες τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων, επειδή η αξία τους πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τα πιθανά κέρδη τους στο δρόμο.

Στο τέλος της Παρασκευής, ο S&P 500 είχε σημειώσει την τέταρτη εβδομαδιαία πτώση του τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η απόδοση του 10ετούς οδηγήθηκε στο 1,951%, από 2,028% την Πέμπτη, διαμορφώνοντας το δρόμο για την τρέχουσα εβδομάδα στην οποία οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας, κέρδη από εταιρείες όπως η ZoomInfo Technologies και η Airbnb και ενδείξεις από στελέχη της Fed σχετικά με τα σχέδιά τους για τη συνάντηση της FOMC στις 15-16 Μαρτίου.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι 5 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες.  Ο S&P500 υποχώρησε -2,16%, στο 2022 χάνει -7,29%. Ο Dow έπεσε κατά -1,25%, με επίδοση -4,40% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,93%, με απώλειες στο 2022 -6,85%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε άνοδο +1,69%, στο 2022 χάνει -9,58%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,42%, στο 2022 απέδωσε -11,85%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,92% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +3,74%. Ο DAX  κέρδισε +2,16%, και στο 2022 υποχωρεί -2,89%, ο CAC με μεταβολή +0,87%, στο 2022 χάνει -1,98%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +2,43%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση +0,97%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +1,36%, με ετήσια επίδοση -1,39%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +1,61%, ενώ στο έτος χάνει -3,74%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,18%, με επίδοση στο 2022 +8,35%. Ο IPC του Μεξικού αυξήθηκε κατά +3,85%, και στο 2022 χάνει -0,08%. Ο χρυσός με άνοδο +2,86%, βρέθηκε στα 1860,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +1,64%. Ανέβηκε κατά +2,19%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 93,90 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ήδη ενισχύεται κατά +24,45%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,93%, είχε απόδοση -3,81% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,09%, και στο 2022 υποχωρεί -7,72%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,84% στο έτος χάνει πλέον -0,17%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +1,36%, στο 2022 κερδίζει +6,45%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +3,02% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -4,86%.

Ψαλιδίσματα στις προσδοκίες

Μια επιπλέον έκπληξη από το μέτωπο του αμερικανικού πληθωρισμού ώθησε στην τιμολόγηση ενός ακόμη πιο επιθετικού κύκλου ανόδου των επιτοκίων των ΗΠΑ. Η νομισματική σύσφιξη αναμένεται επίσης και αλλού (εκτός από την Κίνα) αλλά με διαφορετικό ύψος του επείγοντος για την εφαρμογή της, αντανακλώντας τις σημαντικές διαφορές στην ανά οικονομία δυναμική του πληθωρισμού και στην εποχή της εκκίνησης. Τώρα από την Barclays περιμένουν πέντε αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης το 2022. Τα μέλη της ΕΚΤ μετακινήθηκαν σε προσεγγίσεις ελαφρά πιο χαλαρές αυτή την εβδομάδα μετά την στροφή τους  σε πολιτικές υπέρ σύσφιξης  στις 3 Φεβρουαρίου προκάλεσε μια μεγάλη αναπροσαρμογή στις αποτιμήσεις της αγοράς της ευρωζώνης. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας  υποστηρίζουν την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές.

Ενώ η Omicron είχε σχετικά σιωπηρό οικονομικό αντίκτυπο, η κρίση από το κόστος της ζωής διαμορφώνεται ως βασικός κίνδυνος για την ανάκαμψη της Βρετανικής οικονομίας το 2022. Η αγορά εργασίας και τα δεδομένα του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα  θα είναι στο επίκεντρο. Ενώ οι αγοραίοι αναμένουν πως η BOJ (Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας) θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική έως το 2022-23, αντίθετα με τη στροφή προς τη σύσφιξη που επιλέγουν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αναφορικά με τις προοπτικές για την Κίνα, η αγορά κατοικίας και κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να προσθέτουν πίεση στην ορμή της οικονομικής ανάπτυξης. Σε απάντηση, οι ρυθμιστικές αρχές προσέθεσαν περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα για τη στέγαση την περασμένη εβδομάδα, ενώ η αύξηση των πιστώσεων τον Ιανουάριο εξέπληξε, για τα θετικά αποτελέσματα της νομισματικής και της πιστωτικής χαλάρωσης. Οι αγορές αναμένουν οι ΔΤΚ και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού να  μετριαστούν τον Ιανουάριο.

Στην αρχή του μήνα ο Dr. Ed Yardeni  μείωσε την τιμή στόχο μας για τον S&P 500 ως το τέλος του έτους από 5200 σε 4800, ο οποίος παρέμενε αμετάβλητος από την αρχή του τρέχοντος έτους. Μετέφερε τον στόχο των 5200 στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι αναλυτές της Goldman Sachs μείωσαν τον στόχο τους για το τέλος του έτους για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 στις 4.900 μονάδες, από 5.100 μονάδες προηγουμένως. Με κλείσιμο την Παρασκευής στις 4.418,64. Οι λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές εξακολουθούν να συνεπάγονται άνοδο 11% από τα τρέχοντα επίπεδα σε νέα υψηλά ρεκόρ, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι που θα ωθήσουν προς τα κάτω.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια στην άνοδο με εκλογίκευση του ενδιαφέροντος

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, παρά τις αναταράξεις στα μεγάλα χρηματιστήρια,, στην Αθήνα έφερε άνοδο με ακόμα καλύτερο βηματισμό (+2,76%)  από την προηγούμενη (+2,23%). Ωστόσο το γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον αντικαταστάθηκε από την επικέντρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με ρευστοποιήσεις σε τίτλους που ενισχύθηκαν “υπερβολικά” για τα κριτήρια των Θεσμικών. Ήταν μια προσπάθεια να εκλογικευθούν οι, ανά μετοχή και ανά κλάδο, αποτιμήσεις. Αντικαταστάθηκαν οι πρωταγωνιστές του Τραπεζικού κλάδου με τις ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ να παίρνουν τη σκυτάλη. Ενώ το κλίμα παγκόσμια διαμόρφωναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΕΕ και ΗΠΑ, οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, και η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας Ρωσίας. Παράλληλα, τα στοιχήματα για την πιθανολογούμενη αύξηση των επιτοκίων έχουν αποτυπωθεί στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από το 2,089% στο 2,616%. Ήταν το πιο χειροπιαστό στοιχείο για αρκετούς που θέλησαν να αιτιολογήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τραπεζικού κλάδου. Αφού τον ευνοούν τα υψηλά επιτόκια. Έτσι έχει εξαιρετικά κέρδη 29,69% στο τρέχον έτος και στην εβδομάδα +7,29% από +5,74% την πρώτη βδομάδα του μήνα.

Με πτώση που αποδόθηκε στην εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ ξεκίνησε η εβδομάδα. Οι επενδυτές τη Δευτέρα, με γενικευμένες πιέσεις οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 938,09 από 945,00 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,73%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με απώλειες -0,21%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,68% στις 2280,48 από 2296,01 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,84%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,851 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 30,298 εκατ. Την Τρίτη είχαμε την έναρξη της ανοδικής αλυσίδας, αφού πρώτα ο μέσος όρος έγραψε το κατώτερο εβδομάδας στις 931,97 μονάδες. Τελικά οι επενδυτές οδήγησαν τον ΓΔ στις 942,06 μονάδες, με μεταβολή +0,42%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +1,66%. Ο FTSE25 απόκτησε άνοδο +0,79% στις 2298,57 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,59%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 115,734 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 20,617 εκατ.

Την Τετάρτη εμφανίστηκε πανευρωπαϊκά ανοδική δυναμική και οι επενδυτές, με αυξημένο τζίρο και γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη στις 960,32 μονάδες, με μεταβολή +1,94%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 124,172 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 9,835 εκατ. Από τα blue chip με πτώση εμφανίστηκαν δύο ενώ 23 είχαν κέρδη. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +3,56%. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2346,53 μονάδες με άνοδο +2,09%, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε +0,66%. Την Πέμπτη που όλοι περίμεναν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, ο τζίρος υποχώρησε στα 100,154 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 22,335 εκατ. και την άνοδο στήριξαν οι Τράπεζες ο δείκτης των οποίων έκλεισε με κέρδη +1,83%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε με άνοδο +0,39% στις 964,05 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2360,94 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,21%.

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, παρά το πτωτικό πρώτο μέρος, οι επενδυτές με τάση ανεξάρτητη από τα διεθνή έδωσαν στον Γενικό  Δείκτη μεταβολή +0,73% οδηγώντας τον στις 971,09 μονάδες σε νέα υψηλά 86 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες). Ο ΔΤΡ έκλεισε σε νέα υψηλά διετίας στις 745,63 μονάδες με κέρδη +0,29%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 120,741 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 29,949 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,64% στις 2375,98 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ εκτινάχθηκε κατά +2,12%. Ο μέσος τζίρος ανήλθε στα 108,3 εκατ. ευρώ και των πακέτων εκτινάχθηκαν στα 22,6 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 71,395 από 71,271 δις ευρώ στις 4/2.

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,76%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο +3,66%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +8,70%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +3,48% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +4,48% με ετήσια απόδοση +10,57%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση +1,11% όταν στον τρέχοντα μήνα  κέρδισε +2,46% ενώ στο έτος κερδίζει 7,09%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στην Αθήνα, στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με +7,29%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα  μήνα +9,99%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +29,69%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders έδωσαν ελαφρώς δυσοίωνα στοιχήματα για το ξεκίνημα της εβδομάδας

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε αρνητικό και μετά τις 13:01  σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Το άνοιγμα στις 2352,61 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 8,33 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,04 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 2337,50 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2376,16 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κλείσιμο στις 2375,98 από 2360,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,64% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 10,587 εκατ. ευρώ Παρασκευή 11/2/22.

Η παράδοση θέλει η τάση την εβδομάδα εκπνοής να μην διαφέρει αισθητά από την προηγούμενή της. Αλλά αυτή τη φορά η εκτίναξη της νευρικότητας σε παγκόσμια κλίμακα και η αιτία για αυτό είναι ξεχωριστές και ικανές να σπάσουν την παράδοση. Μετά από τα γενικά αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά στις αλλαγές των προτιμήσεων των επενδυτών με βάση τις κινήσεις τους τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Αυτές εντοπίζονται στην ομάδα του  τραπεζικού κλάδου στον 25άρη με την πρωτοκαθεδρία στα κέρδη της ΠΕΙΡ και την ΕΥΡΩΒ να υπενθυμίζει τα προσόντα της και στο ταμπλό. Ενώ για την ΕΤΕ υπήρξε μια αυτονόητη χρηματιστηριακά εξασθένιση στην ισχύ της ανοδικής της ορμής χωρίς να εξαφανιστεί. Παράλληλα η εβδομάδα, σε πολλά blue chip, σφράγισε την επίδοση στο μήνα και αποσαφήνισε την σύνθεση της ομάδας που στο ανοδικό 2022 βρίσκεται σε επενδυτική δυσμένεια, για την ώρα.

Οι κινήσεις των θεσμικών στη δεύτερη και πάλι ανοδική συνεδρίαση έδωσαν σε δέκα απώλειες με σημαντικές μόνο για την ΒΙΟ -5,47% και στο μήνα (-0,52%). Ακολουθούν ΕΛΧΑ -1,67% και (-1,87%), ΣΑΡ -1,38% και (-2,84%), ΛΑΜΔΑ -1,28% και (-0,85%), ΚΟΥΕΣ -1,26% και (-3,40%), ΟΛΠ -1,04% και (-1,16%),  ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,74% και (+1,95%),  ΔΕΗ -0,63% και (+0,41%), ΜΟΗ -0,49% και (+0,63%), ΤΕΝΕΡΓ -0,16% και (-0,93%). Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από εκείνα των βασικών δεικτών συναντάμε έξη: ΠΕΙΡ +11,56% και (+11,41%), ΕΥΡΩΒ +8,95% και (+14,17%), ΑΛΦΑ +7,24% και (+7,48%), ΜΠΕΛΑ +6,63% και (+6,06%), ΟΠΑΠ +4,54% και (+3,11%), ΑΡΑΙΓ +4,38% και (+12,93%). Ακολουθούν δυο με μεταβολή ισοδύναμη των δεικτών ΕΤΕ +2,99% και (+7,42%) και ΟΤΕ +2,85% και (+3,39%),   ενώ με αξιόλογα κέρδη βρέθηκαν άλλα δυο TITC +2,01% και (+2,01%), ΕΕΕ +1,79% και (+1,31%). Τα υπόλοιπα πέντε εμφάνισαν μεταβολή από 0,00% ως +1% και ήταν ΜΥΤΙΛ +0,97% και (+2,70%), ΕΛΠΕ +0,61% και (+0,61%), ΕΥΔΑΠ +0,53% και (-1,69%), ΑΔΜΗΕ +0,20% και (-0,40%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,00% και (+4,80%). Η σύγκριση των ποσοστών μεταβολής σε εβδομάδα και μήνα υπογραμμίζει το πόσο καθοριστική ήταν η δυναμική της περασμένης εβδομάδας.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 399 συμβόλαια με ανώτερο τις 2370,50 μονάδες, κατώτερο στις 2334,00 με τελευταίες πράξεις στις 2370,50 από 2355,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2370,25 από 2355,25 μονάδες και έγιναν 2364 από 2360 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 226 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2370,50 μονάδες, κατώτερο τις 2335,00 με τελευταίες πράξεις στις 2370,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2368,25 από 2354,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 324 από 206.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 3 συμβόλαια, για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2350 και τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 750,25 από 748,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 730,44 μονάδων (-1,74%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 734,40 (-1,22%), και ανώτερο τις 748,28 (+0,65%) έκλεισε στις 745,63 με κέρδη +0,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 68,409 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,24%) απασχόλησε 12,286 από 10,430 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,92%) 10,252 από 10,789 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,83%) απασχόλησε 6,221 από 9,933 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,28%) απασχόλησε 14,107 από 8,587 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 700, ή έστω υψηλότερα των 688 μονάδων, οι αγοραστές έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 770 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 688 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 655, 636, 623 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και στις 578 – 579 μονάδες εντοπίζουν τη στήριξη από τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών απλό και εκθετικό.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 6441 από 8732 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 60.301 από 61.554 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,42 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 206.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4646 από 9781 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.240 από 28.905 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,75 ευρώ. Διακινήθηκαν 2 από 1 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν έγιναν 4.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 3775 από 2895 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 33.348 από 32.899 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,14 ευρώ. Δεν διακινήθηκε ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έμειναν ανοικτά 101 ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4446 από 7106 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.268 από 32.899 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,66 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1276 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 969 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 512 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν χαμηλό και επιλεκτικό αφορούσε τα 1.500 συμβόλαια για ΒΙΟ, τα 1200 συμβόλαια για ΕΛΧΑ, τα 600 για ΕΥΔΑΠ και τα 168 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ.

Αξίζει να αναφέρουμε αρχικά ότι κυκλοφόρησε η θέση της Morgan Stanley για τις Τράπεζες που είναι συντηρητική. Διότι, παρά τα θετικά υπέρ του κλάδου σχόλια, καταλήγει σε τιμές στόχους ανά συστημική τράπεζα που ήδη έχουν ξεπεραστεί. “Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μια πρόσθετη θετική εξέλιξη για την ανάκαμψη των Ελληνικών Τραπεζών. Ο προτιμώμενος τρόπος για να ‘στοιχηματίσουν’ οι επενδυτές την Ελληνική ιστορία ανάκαμψης είναι η Eurobank, η οποία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού της, με δείκτη NPE 7,3% περίπου στο 9μηνο του 2021 και απόδοση κεφαλαίων (ROTE) 7,4%”. H τιμή – στόχος της Morgan Stanley βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, αλλά η ΕΥΡΩΒ έκλεισε την εβδομάδα στα 1,144 ευρώ. Στην ΑΛΦΑ την τιμή – στόχο ορίζουν στα 1,38 ευρώ, αλλά η ΑΛΦΑ έκλεισε την εβδομάδα στα 1,43 ευρώ. Ομοίως για την τιμή – στόχο της Πειραιώς στα 1,52 ευρώ, με την ΠΕΙΡ πλέον στα 1,66 ευρώ. Κοντά σε αυτό το πνεύμα βρίσκεται και η προσέγγιση από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. “Στο εσωτερικό, το βάρος της ανόδου σηκώνει, εν πολλοίς, ο Τραπεζικός δείκτης ο οποίος, ωστόσο, έχει ήδη συγκλίνει με το consensus των δίκαιων αποτιμήσεων, αν και στο κοντινό μέλλον υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για επιπλέον θετικές αναβαθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα, παρόλο που η εκτιμώμενη οικονομική ανάπτυξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δείχνει ότι διατηρεί την ανοδική της ορμή, προς το παρόν τουλάχιστον”.

Ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος στο τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.  σημείωσε: “Οι αυξήσεις επιτοκίων είναι δεδομένες, αλλά πιστεύουμε ότι το ύψος τους θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, κατά την διάρκεια της χρονιάς. Διφορούμενες οι απόψεις των στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να είναι πιο συντηρητική, όσον αφορά στο ύψος της αύξησης των επιτοκίων και του προέδρου της FED του St. Louis   να θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 1% έως τον Ιούλιο.  Οι αυξήσεις επιτοκίων αυξάνουν τα έσοδα από τόκους των Τραπεζών, αλλά θα οδηγήσουν και σε αύξηση των ΜΕΑ, ειδικά σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με υψηλές αυξήσεις επιτοκίων, οδηγούν σε ύφεση την Οικονομία”.  

Δεν είναι παράξενο που υπολογίζεται ότι άνω του 80% των πράξεων των τελευταίων ημερών, έχουν αγοραστή από το εξωτερικό ως αντισυμβαλλόμενο. Σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου στα 108,3 εκατ. ευρώ με 22,6 εκατ. σε πακέτα, εκτιμούμε πως η άνοδος των ημερών τροφοδοτείται από φρέσκο χρήμα. Επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία προσδοκιών  ικανών να εκτινάξουν την επενδυτική απληστία. Η αναφορά του Μάνου Χατζηδάκη  της Beta Sec. γύρω από το φαινόμενο του υψηλού από το εξωτερικό θεσμικού ενδιαφέροντος είναι σε αυτό το πνεύμα. Θεωρώντας πως αρχικά αναγνώρισαν οι επαγγελματίες διαχειριστές του εξωτερικού ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και των Ελληνικών και αποφάσισαν να τοποθετήσουν κεφάλαια. Ανέφερε ωστόσο κάτι που έχει ιδιαίτερη οπτική:  …πάντα υπάρχει μια λεπτομέρεια που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η επενδυτική βαθμίδα και τα Ευρωπαϊκά χρήματα θα βοηθήσουν το θέμα των εσόδων και της κερδοφορίας, είναι όμως δεδομένα γνωστά και ενδεχομένως τιμολογημένα. Αν μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη εξαγορά, ή την είσοδο ενός, ή περισσότερων νέων παικτών με τη μορφή στρατηγικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών Τραπεζών δεν το ξέρουμε, δεν είναι όμως ένα απίθανο ενδεχόμενο μετά την ομοβροντία συμφωνιών που είδαμε το τελευταίο διάστημα στη Χώρα μας και οι οποίες ακούμπησαν για πρώτη φορά και το Χρηματοοικονομικό Χώρο. Αν όντως είναι έτσι το “μισητό ράλι”* είναι ακόμα στην αρχή του”.

* Αναφέρεται σε ομάδα σχολιαστών και αναλυτών που πάντα είχε απαισιόδοξη άποψη για τη χρηματιστηριακή και όχι μόνο, προοπτική του κλάδου. 

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν ως επί το πλείστον τη Δευτέρα 14/2, αφού τα αμερικανικά χρηματιστήρια την Παρασκευή κυριαρχήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης από πιέσεις. Τις προκάλεσε η δήλωση υψηλόβαθμου παράγοντα των ΗΠΑ πως η Ρωσία θα επιχειρήσει μέσα στη βδομάδα να επέμβει στην Ουκρανία. Έτσι η γεωπολιτική κατάσταση παρέμεινε ανησυχητική.

Η επιφυλακτική διάθεση οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί 0,7% στις αρχές των συνεδριάσεων αλλά στις 8:30 υποχωρούσε -1,45% και ήταν στις 615,89 μονάδες. Ο Ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε -2,23% και η αγορά στη Νότια Κορέα -1,52%.

Οι κινεζικές αγορές είχανε συντονισμένη κάμψη, αφού στις 8:35 ο CSI300 έχανε -1,36% και ο  Shanghai Composite -1,29%  Ο Hang Seng, που επέστρεψε από άνοδο +1,36% την περασμένη βδομάδα, ήταν στο -1,49% και τις 24534,98 μονάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones αμφότερα ήταν ελαφρώς ανοδικά με μεταβολές +0,11% για τον S&P500 και +0,14% για τον Dow.