Skip to main content

Fitch: Θετικό σήμα λίγο πριν την αξιολόγηση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Λίγο πριν αποκαλύψει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι την «εξεταστική περίοδο» για την ελληνική οικονομία, ο οίκος Fitch έδωσε μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και βλέπει πτώση τους σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στο 2022. Θετικές βλέπει και τις προοπτικές κερδοφορίες τους. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάκαμψης και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται να προσφέρουν περαιτέρω στήριγμα στις προοπτικές του κλάδου. 

Σε live stream για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο πλαίσιο του online συνεδρίου Credit Outlook EMEA 2022 αναλυτές του οίκου ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει τον υψηλότερο, με διαφορά δείκτη, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά έχει πετύχει να τον μειώσει δραστικά τον τελευταίο χρόνο και φέτος πιθανότατα θα υποχωρήσει κάτω από το 10%. 

Πέραν των ελληνικών, σημαντική βελτίωση στη μείωση των κόκκινων δανείων παρουσιάζουν πορτογαλικές, ιταλικές και ιρλανδικές τράπεζες, ενώ πρόοδο με αστερίσκους βλέπει ο οίκος για την Ισπανία.  

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank παρουσιάζουν τους καλύτερους δείκτες NPE, αλλά σημαντικό δρόμο έχουν διανύσει τον τελευτάιο χρόνο και οι Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια από πάνω από 40% στο τέλος του 2020 κοντά στο 20%.  

Σε θετική τροχιά και η κερδοφορία. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία οι τράπεζες ευνοούνται από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Την υψηλότερη κερδοφορία εξακολουθούν να εμφανίζουν οι σκανδιναβικές τράπεζες, ενώ μικρότερη βελτίωση έχουμε σε Γερμανία, Γαλλία.   

Έρχεται αναβάθμιση του Outlook απόψε; 

 

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο που θέλει τον οίκο Fitch να προχωρεί αύριο, Παρασκευή, σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) σε «θετικές» από «σταθερές», χωρίς πάντως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει προσδιορίσει ο οίκος για την αναβάθμιση του αξιόχρεου ώστε αυτό να φτάσει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. 

Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στη Ναυτεμπορική ο Michele Napolitano, Senior Director,  Head of Western European Sovereigns Global Sovereign & Supranationals της Fitch είχε σχολιάσει πως η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει έναν σημαντικό βαθμό ανθεκτικότητας, εκτιμώντας ότι το 2022 η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με δυναμικούς ρυθμούς χάρη στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,1% το 2022 και 3,6% το 2023. «Τα χαμηλότερα ελλείμματα σε συνδυασμό με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξουν τη μείωση του χρέους επισημαίνει». Το 2023 υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί λίγο κάτω από το 188% του ΑΕΠ. 

naftemporiki.gr