Skip to main content

«Ματώνει» τις αγορές το νέο αφρικανικό στέλεχος

Ο «ιός» της ανησυχίας έχει ρίξει και πάλι τη σκιά του πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο εντοπισμός σε χώρες της Αφρικής μίας νέας παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει 33 μεταλλάξεις, εντείνει τους φόβους για παράταση στην πανδημία και τις πολιτικές των lockdown. Και τούτο γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και έναντι του νέου στελέχους B.1.1.529

Τα ταμπλό στα χρηματιστήρια της Ασίας δείχνουν βαθύ κόκκινο το πρωί της Παρασκευής, ενώ τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν και στα χρηματιστήρια της Δύσης. 

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο καταγράφει πτώση 2,5% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 2,65% και ο ινδικός BSE Sensex εμφανίζει απώλειες 2%. Αρνητικό το κλίμα και στο Σίντνεϊ με τον S&P/ASX να παρουσιάζει πτώση 1,75%. Πιο συγκρατημένες είναι οι απώλειες στη Σανγκάη με τον Σύνθετο Δείκτη στο -0,5%. «Η Covid είναι ξανά στο τραπέζι» σχολίασε ο Τακέο Καμάι, επικεφαλής υπηρεσιών της χρηματιστηριακής CLSA στο Τόκιο.

Παρόμοια θα είναι πιθανότατα η εικόνα και στην Ευρώπη όταν θα ανοίξουν σε λίγη ώρα τα χρηματιστήρια. Τα futures του δείκτη Stoxx 600 υποχωρούν 2,5%, ενώ εκείνα των δεικτών DAX, CAC 40 και IBEX35 παρουσιάζουν απώλειες μεταξύ 2% και 2,5%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα futures του S&P 500 υποχωρούν 1%, ενώ και εκείνα που συνδέονται με τον Dow Jones Industrial Average καταγράφουν πτώση 1,3%. 

naftemporiki.gr