Skip to main content

Market Beat: Με την αγορά να αναζητά τη διακοπή της πτωτικής αλυσίδας με τη ΔΕΗ και τις Τράπεζες

  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 0,15%, ο S&P 500 κέρδισε 0,39% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,76%, υποστηριζόμενος από τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων.
  • Σε μια τρίωρη συνάντηση την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αποτίναξαν μέρος της έντασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αν και οι δύο πλευρές διατήρησαν τις παγιωμένες θέσεις τους σε μια σειρά ζητημάτων.
  • Το δολάριο έφτασε στο υψηλό των 114,97 γιεν τις πρώτες πρωινές ώρες της συνόδου στην κεφαλαιαγορά της Ασίας, το ισχυρότερο από τον Μάρτιο του 2017, ενώ το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 16 μηνών στα 1,1320 δολάρια.
  • Το ανταγωνιστικό asset αντιστάθμισης πληθωρισμού το bitcoin παρέμεινε σήμερα σταθερό στα 60.240 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει 5% μια μέρα νωρίτερα και για λίγο έπεσε κάτω από τα 60.000 δολάρια.
  • Η Βρετανία δημοσιεύει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του ΔΤΚ Οκτωβρίου αργότερα σήμερα, μια υψηλή μέτρηση θα ασκήσει πιθανά πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.
  • Οι επενδυτές με την εισαγωγή των μετοχών από την ΑΜΚ σε διαπραγμάτευση προκάλεσαν εξαιρετικό τζίρο  και με χαμηλής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 909,99 με μεταβολή -0,07% ή 0,64 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 305,523 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 3,708 εκατ.

Η κίνηση των τιμών στην τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει τελικό αποτέλεσμα πτωτικό, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διατήρηση του μέσου όρου σε επίπεδα ανώτερα των 900. Αλλά, δεν δίνει κλεισίματα άνω των 910 μονάδων. Την ίδια περίοδο τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά παρά τις προκλήσεις από την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και τις ενδείξεις πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι επίμονες. Στην Αθήνα υπήρξαν εξαιρετικές και έκτακτες καταστάσεις και κινήσεις με πιο πρόσφατη την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η συνεδρίαση της Τρίτης έφερε την έκτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση για τον μέσο όρο. Αλλά υπήρξε μια αναμενόμενη εκτίναξη του ημερήσιου τζίρου, με την έκρηξη των συναλλαγών για την μετοχή της ΔΕΗ. Για αυτό υπήρξαν συγκεκριμένα σχόλια.  Η Beta Sec. τόνισε: “Η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI στο τέλος της ημέρας και η έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκατ. νέων μετοχών από την Α.Μ.Κ. της Επιχείρησης, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση”.   Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  αναφέρει: “Το πρωί ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 150 εκατ. νέων μετοχών της ΔΕΗ, σε συνέχεια της επιτυχούς διαδικασίας Α.Μ.Κ. κατά την οποία αντλήθηκαν €1,35 δισ. Η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης, οδήγησε στην είσοδο της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές αυξημένες λόγω του rebalancing στα χαρτοφυλάκια Θεσμικών επενδυτών”.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί  αυξάνουν τις προσδοκίες τους για την κίνηση της αγοράς στη συνέχεια, ενώ υπάρχουν και όσοι μόνιμα υποστηρίζουν πως καλό είναι να κρατούν ακόμα μικρό καλάθι οι ιδιώτες επενδυτές. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά αυξάνουμε τα εκτιμώμενα όρια τιμών του επόμενου διαστήματος, λόγω ενδεχόμενης αύξησης της μεταβλητότητας. Ήτοι, πιθανολογούμε ότι ο ΓΔΧΑ θα διαπραγματεύεται μεταξύ 950 και 870 μονάδων”.

Τα ημερήσια διαγράμματα του ΓΔ στις δυο τελευταίες από τις έξη στη σειρά καθοδικές συνεδριάσεις αποτελούν σχηματισμούς κεφαλής ώμων σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Αυτές αφορούν σε κίνηση που συνήθως παίρνει μια αξία από ένα χ επίπεδο την ανεβάζει στο χ + α διατηρείται εκεί για ένα διάστημα και εκτινάσσεται στο χ+α+β. Από εκεί ξεκινά μια πτώση που την επιστρέφει στο χ+α και κατόπιν, αφού διατηρηθεί για ένα διάστημα εκεί, κατόπιν βουλιάζει επιστρέφοντας κοντά στο επίπεδο χ. Χονδρικά η πορεία της αγοράς είχε τη μορφή του Λ.

Με δεδομένο το ανοδικό κλίμα στην ευρωζώνη, χάρη στην επιμονή της Λαγκάρντ που ειδοποιεί πως δεν είναι καιρός για σύσφιξη της νομισματικής χαλάρωσης, η Αθήνα φάνηκε πως θα έσπαγε το πτωτικό σερί των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων. Στην πραγματικότητα είχαμε ένα ακόμα εντυπωσιακό rotation του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αλλά σε ανώτερα επίπεδα. Οι τράπεζες που είχανε χάσει τα επίπεδα τιμών άνω των 600 μονάδων είχανε χώρο ανοδικής επέκτασης και οι θεσμικοί τον “εκμεταλλεύτηκαν” δεόντως. Αλλά στις 13:40 οι εντολές αγοράς ακόμα και για τη μετοχή της ΔΕΗ την είχανε οδηγήσει σε μικρά κέρδη και οι Τράπεζες με άνοδο της τάξης του +2,5% έφεραν τον ΓΔ μια ανάσα κάτω από τις 920 μονάδες. Από εκεί τον έφεραν πάλι στις 916,5.

Υπήρξε κίνηση με σκαμπανεβάσματα γύρω από τις 916,5 μονάδες από τις 11:15 ως τις 12:30 και στο  δεύτερο μέρος από τις 14:46 ως τις 15:35 το πρώτο στην άνοδο που πήγε τον ΓΔ από τις 910 στις 919 μονάδες και τη δεύτερη φορά, όταν υποχωρούσε από τις 918 προς τις 909,8. Αποτελώντας ένα σημαντικό διάστημα πλάγιας κίνησης. Και  μετά τις 15:35 η κάθοδος έφερε την αγορά σε αρνητικό πεδίο με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 910,6. Δεν υπάρχουν συνεπώς πολλά στοιχεία για την πρόβλεψη της κίνησης σήμερα αλλά αν υπάρξει άνοδος πιθανά θα “κολλήσει” στις 916 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα. οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,7% μετά από άνοδο 0,8% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,5%. Επίσης, ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ καθώς ενισχύθηκε 1,6% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,9%. Τον Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει 1,3%.

Έτσι στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,15% ή 53 μονάδες στις 36.142,22, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,39% στις 4,700,90 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,76% στις 15.973,86. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+5,7%) και Nike (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-2,6%) και Walmart (-2,3%).

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Walmart ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα και αναβάθμισε ξανά τις προοπτικές του ομίλου. Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7%. Το δολάριο κινήθηκε προς υψηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1318 δολάρια, γιατί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,64%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη βοήθησαν στη διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο αφού η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.  Το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Επίσης, συνέχισαν να αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Οκτώβριο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,6%. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4%. Η κίνηση προέκυψε από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 4,8%, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 5,8% και 12,5% αντίστοιχα.

Στη Βρετανία υποχώρησε η ανεργία τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, στο 4,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,17% στις 489,27 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,34% στις 7.326,97 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,61% στις 16.247,86 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,34% στις 7.152,60 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός IBEX και ο ιταλικός ΜΙΒ εμφάνισαν μεταβολές -0,61% και -0,23% αντίστοιχα.

ΧΑ

Με δυο “πρόσωπα” οι θεσμικοί έδωσαν δυο αντίθετες όψεις στη δυναμική της συνόδου

Αποτύπωσαν τη διάθεση να συνεχίσουν ανοδικά τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ, με απώλειες σε Μιλάνο και Μαδρίτη Λονδίνο . Αλλά ανοδικά άνοιξε και συνέχισε στην πρώτη ώρα η Wall Street.

  • Ο τζίρος εδώ, ανήλθε  τα 305,5 εκατ. ευρώ ήταν περίπου πενταπλάσιος από της Δευτέρας 15/11 και τετραπλάσιος από  τα 71,1 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 909,8 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 16:39 όταν απόμειναν μισής ώρας ελεύθερες συναλλαγές, το ανώτερο οι 919,80 μονάδες σημειώθηκε επίσης στο μέσο των συναλλαγών στις 13:39
  • Υπήρξε κίνηση με σκαμπανεβάσματα γύρω από τις 916,5 μονάδες από τις 11:15 ως τις 12:30 και στο  δεύτερο μέρος από τις 14:46 ως τις 15:35 το πρώτο στην άνοδο που πήγε τον ΓΔ από τις 910 στις 919 μονάδες και τη δεύτερη φορά, όταν υποχωρούσε από τις 918 προς τις 909,8. Αποτελώντας ένα σημαντικό διάστημα πλάγια κίνησης. 
  • Με μια απότομη πτώση από τις 15:36, ο ΓΔ από τις 911,89 οδηγήθηκε στο κατώτερο μέρας και στις 17:00 τον άφησαν στις 910,78 για να κλείσει με τις δημοπρασίες λόγω εκτίναξης των πιέσεων σε ορισμένα blue chip στις 909,99.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 58/52, υπογράμμισε το στόχο για ενθυλάκωση κερδών από blue chip με υψηλή επίδοση προσφάτως της σημερινής, τρίτης στη σειρά πτωτικής ψευδο-συσσώρευσης, ενώ στον FTSE25 υπερτερούσαν οι πτωτικές 16 έναντι 9 ανοδικών

Στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν μεικτά αλλά τα ευρωπαϊκά κυρίως ελαφρά ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών από την ισχυροποίηση του δολαρίου. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν ανοδική αποφασιστικά για όλους τους βασικούς δείκτες καθώς οι  Dow Jones  και οι S&P500 και  Nasdaq εμφάνιζαν σταθερά κέρδη. Αυτά, δεν επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες ήρθε η σχεδόν μέγιστη τελικά πτωτική μεταβολή.

Γενική εικόνα

 Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 10:30 με άνοιγμα στις 911,57 ξεκίνησε η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας από τις 10:35 ως τις 13:48, που σημειώθηκαν οι 919,80 μονάδες. Ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά, η αναζήτηση για το κατώτερο μέρας. Εμφάνισε λοιπόν άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,94 μονάδες. Με ένα καθοδικό κύμα  έφθασε στις 10:33 στις 910,86 μονάδες και εισήχθησαν εντολές που τον οδήγησαν σε ανοδική κίνηση με ανώτερο τις 919,80 μονάδες στις 13:48 και ο ΓΔ κατηφόρισε ως τις 909,79 στις 16:39.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσέγγισε τις 911,5 μονάδες, και για την ακρίβεια σταμάτησε στις 910,76 στις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση αγορά θέσεων σε περισσότερα από 20 blue chip στο  πρώτο μέρος και για ρευστοποιήσεις σε αρκετά, πάνω από 15, blue chip στο δεύτερο μέρος, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΟΗ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ ΕΛΧΑ στις οποίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν τους έφεραν απώλειες άνω του -1,5%. Αλλά υπήρχε ισχυρή διάθεση για αγορά θέσεων σε λιγοστά blue chip, όπως ΕΤΕ ΕΕΕ ΤΕΝΕΡΓ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ. Πρωταγωνιστής συναλλακτικά ήταν ο τίτλος της ΔΕΗ με αξία συναλλαγών 234,319 εκατ. ευρώ στην πρώτη μέρα που εισήχθησαν οι μετοχές από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Η αγορά εμφάνισε διαρκώς τάση διαφορετική από αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με μόνιμα θετικό το πρόσημο ορισμένων. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση σχήματος Λ με την δεύτερη γραμμή να τελειώνει χαμηλότερα από εκεί που άρχισε η πρώτη. Πάλι σήμερα έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ, με ημερήσιο όγκο καθαρών συναλλαγών 22.743.681 τεμάχια. Ο ΔΤΡ μετά από πτωτική αλυσίδα εμφάνισε κέρδη +1,43%.  Οι αγορές της Ευρώπης χωρίς να αλλάζουν πρόσημο στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών βρίσκονται κατά πλειονότητα με κέρδη. Οι επενδυτές πιθανά να επηρεάστηκαν όταν διαπιστώθηκε σε σύντομο διάστημα η δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής δυναμικής στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Αριθμητικά δεδομένα της συνεδρίασης

Οι επενδυτές με εξαιρετικό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 909,99 από 910,63 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,07% ή 0,64 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 305,523 από 62,874 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,708 από 3,828 εκατ. ευρώ, και η  ΠΡΟΦ απασχόλησε 1,967 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ 1,442 εκατ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ  159.688 ευρώ, και η ΟΤΟΕΛ 139.915 ευρώ.

Τη διακύμανση (10,1 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:39 και ήταν οι 909,79 από 909,88 μονάδες τη Δευτέρα, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 13:48 και ήταν οι 919,80 από 914,48 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 52 από 47 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 58 από 55 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,743 από 65,202 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν πολλαπλάσιο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,0,7% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,20%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders με ουδέτερα στοιχήματα αύξησαν όγκους των ΣΜΕ του FTSE25

Με κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη στις 2191 μονάδες οι traders έδωσαν κλείσιμο στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς 3,75 μονάδες ψηλότερα ενώ στη σειρά που θα είναι κυρίαρχη από την ερχόμενη Δευτέρα λήξης Δεκεμβρίου το κλείσιμο έγινε 1 μονάδα ψηλότερα. Αυτή η επιλογή δίνει ένα μήνυμα, που δεν είναι απαραίτητο να είναι αληθές, πως η δυναμική που προβλέπουν για σήμερα είναι η ανοδική. 

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο, από τις 10:30 ως τις 16:32 και στα υπόλοιπα 28 λεπτά σε αρνητικό και θετικό εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,02 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2218,05 μονάδες, ήρθε στις 13:39. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:39 και ήταν οι 2190,00 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2191,18 από 2192,20 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,186 εκατ. ευρώ την Τρίτη 16/11.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2200 και πολύ περισσότερο χαμηλότερα των 2192 μονάδων, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 2173 που είναι επίπεδο που αναγκάζει στο κλείσιμο  long στοιχημάτων. Ακολουθούν οι 2170 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2150 και 2124 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2231, στις 2240, τις 2366 και στις 2390 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 616 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2218,50 μονάδες, κατώτερο στις 2188,50 και τελευταίες πράξεις στις 2198,00, με κλείσιμο στις 2194,75 από 2195,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3104 από 3435. Επίσης άλλαξαν χέρια 484 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2215,50 μονάδες κατώτερο τις 2181,75, τελευταίες πράξεις στις 2191,00 και κλείσιμο στις 2192,00 από 2186,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 821 από 486 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ωστόσο ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου και οι ανοικτές θέσεις τους έμειναν στα 21 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά ενισχύθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 112 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 592,25 από 584,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά αυξάνουμε τα εκτιμώμενα όρια τιμών του επόμενου διαστήματος, λόγω ενδεχόμενης αύξησης της μεταβλητότητας. Ήτοι, πιθανολογούμε ότι ο ΓΔΧΑ θα διαπραγματεύεται μεταξύ 950 και 870 μονάδων”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5141 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 110.938 από 108.659 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3918 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,71 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.247 από 37.001.

Της ΕΥΡΩΒ με 832 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,957 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.476 από 26.413.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 901 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 28.706 από 27.883 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 8196 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 719 ΣΜΕ της ΜΙΓ,  και τα 410 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ MOODY’S…

Οι επιδόσεις του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν σοκαριστικές: στο 6,2% στις ΗΠΑ, στο 4,5% στη Γερμανία, στο 5,9% στην Ινδία, στο 6,2% στο Μεξικό και στο 3,4% στην Ελλάδα. Με τους οικονομολόγους να αρχίζουν να διαμορφώνουν την εκτίμηση ότι η υποχώρηση είναι πιθανό να συντελεστεί το 2023. Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα συντελεστούν εντός του 2022 και άρα θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για παροδική άνοδο του πληθωρισμού.

Έτσι, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal επιμένουν στα μηδενικά επιτόκια, ώστε να υποβοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και η διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού των λιγότερο, έως υπέρμετρα υπερχρεωμένων Χωρών, ενόσω η υγειονομική κρίση συνεχίζεται. Με τις Κατασκευαστικές Εταιρείες της Κίνας, την Evergrande και την Kaisa να αποφεύγουν την ύστατη στιγμή την αποφυγή της χρεοκοπίας τους. Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, οι Διεθνείς Αγορές πετυχαίνουν νέες ιστορικές επιδόσεις, στη Wall Street o Dow Jones και ο S&P 500, στην Ευρώπη ο EuroStoxx 600 και ο CAC 40, με το Κογκρέσο να εγκρίνει το ύψους $1,2 τρισ. πακέτο για έργα Υποδομών. Οι συνθήκες υψηλής ρευστότητας επιτρέπουν τη διατήρηση της επενδυτικής ευφορίας, παρά τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων των μετοχών σε υψηλά επίπεδα και ενώ πολλοί γεωπολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταράξεις τις Αγορές.

Την ίδια ώρα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση του αριθμού των μετοχών του δείκτη MSCI Standard Greece δεν εκπληρώθηκαν στην παρούσα φάση, με τον αριθμό να προσαυξάνεται μόνο κατά μία, τη ΔΕΗ, σε συνέχεια του εγχειρήματος της Α.Μ.Κ. κατά €1,35 δισ. που διενήργησε. Η Αγορά θεωρεί πιθανό ότι θα απαιτηθεί μια ακόμη Α.Μ.Κ. Τράπεζας, της Εθνικής, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, για να συμπεριληφθεί και αυτή στο δείκτη, καθώς η υψηλή μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων της, λόγω της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου, συνιστούν, πιθανότατα, τους λόγους που δεν επέτρεψαν τώρα την προσθήκη της.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, στην παρούσα φάση, τις 930 μονάδες, κινούμενος πάλι σε στενό εύρος, λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Προσπερνώντας τις θετικές εκτιμήσεις της Ε.Ε. για τη φετινή ανάπτυξη (+7,1%) και τις ικανοποιητικές επιδόσεις αρκετών Εταιρειών στα εννεάμηνά τους (ΕΛΠΕ, TITC, ΟΤΕ, Πλ. Θράκης, Autohellas). Παράλληλα, τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια επιστρέφουν με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, με τη ρευστότητα που δημιούργησαν για να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ.

H θετική ‘ετυμηγορία’ της Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, σε σχέση με την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου συνιστά, πιθανόν, την τελευταία φετινή ευκαιρία, για ενδεχόμενη ανοδική κίνηση του ΓΔ, σε επίπεδα που θα διαμορφώσουν υψηλή επίδοση για το 2021, πάνω δηλαδή από τις 930 μονάδες. Με ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο να συμβεί, καθώς παραμένει η προοπτική του ελπιδοφόρου αναπτυξιακού αφηγήματος της Ελληνικής Οικονομίας για τα επόμενα έτη.

Σήμερα

Το δολάριο έφτασε σε υψηλό τεσσεράμισι ετών έναντι του γεν σήμερα Τετάρτη 17/11 μετά από καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικής στις ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν επίσης τις μετοχές της Wall Street, αλλά οι ασιατικές μετοχές δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:40 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,41% μετά από το κλείσιμο της Τρίτης στο υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων, με πτώση στις περισσότερες αγορές, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -0,4% μεταβολή που ίσχυε από το ξεκίνημα των συναλλαγών.

Σήμερα, ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ στις 8:45 έπεφτε -0,43%, με επιβάρυνση από τους κατασκευαστές ακινήτων και τα καζίνο, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι μια πρόσφατη ανάκαμψη και στους δύο τομείς είχε πάρει υπερβολικές διαστάσεις. Τα κινέζικα blue chips ήταν σχεδόν επίπεδα στο -0,05%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας διολίσθησαν αρχικά κατά -0,5% αλλά στις 8:45 οι απώλειες ήταν -0,68%, επηρεασμένες από την Commonwealth Bank of Australia, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν 6% μετά την μείωση στα περιθώρια κέρδους από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τον ανταγωνισμό στο χώρο των στεγαστικών δανείων.