Skip to main content

Talk of the Market: «Ενέσεις» κατά του κοροναϊού αναζητούν οι αγορές

  • Κάποιες ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης με τον CoVid-19 στην Κίνα τροφοδοτούν στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Το μήνυμα πήραν ήδη οι ασιατικές αγορές όπου οι τιμές των μετοχών αντιδρούν ανοδικά. Την ίδια ώρα το θετικό σε γενικές γραμμές περιβάλλον στις ευρωπαϊκές κεντρικές αγορές, καθώς και στη Wall Street, δίνει αφορμή για ήπια ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην χθεσινή συνεδρίαση (+2,32%), σε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2019.
  • 5 δισ. ευρώ επένδυσε ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, σε τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών. Σχεδιάζει δε νέες επενδύσεις για το 2020 περί τα 600 εκατ. ευρώ ενώ ισχυρό του όπλο είναι η ρευστότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
  • Aίτηση για ένταξη στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», ετοιμάζει η Eurobank εν όψει των ομολόγων ύψους 2,4 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδόσει. Θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανοίξει το χορό τις επόμενες ημέρες εντάσσοντας στον μηχανισμό το πρόγραμμα Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Θα περιμένει περίπου ένα μήνα για την απάντηση. 
  • Σήμερα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Folli Follie. Οι μέτοχοι τελούν εν αναμονή ενημέρωσης για μια σειρά από κρίσιμα θέματα με επίκεντρο τη σύνθεση της νέας διοίκησης, σε συνέχεια της αποδοχής από το Πρωτοδικείο της αίτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τοποθέτηση νέων μελών. Ενημέρωση αναμένεται επίσης για το πακέτο μετοχών της Dufry που δεσμεύθηκε από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος αλλά και τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, νομικές ενέργειες και πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της εταιρείας.
  • Στοιχεία για την πλατφόρμα Hellenic Port Community System (HPCS) της Cosco και συγκεκριμένα της θυγατρικής της ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) συγκεντρώνει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων διερευνώντας πιθανά θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Η HPCS είναι η πρώτη πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας στην Ελλάδα που έχει συνδεθεί με την πύλη διεθνούς εμπορίου Exportgate της Eurobank. Η παροχή υπηρεσιών για εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται στους ελληνικούς κόμβους, λιμάνια και αεροδρόμια, δημιουργεί οφέλη για τις εμπορικές επιχειρήσεις εισαγωγών – εξαγωγών λόγω των συνεργειών που μπορούν να αξιοποιήσουν.  
  • Αύξηση κατά μέσον όρο 7,5% σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο δ’ τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ στο σύνολο του έτους σημειώθηκε αύξηση 7,2% (από 1,8% το 2018), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και επαγγελματίες στο χώρο του αυτοκινήτου είναι τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα στις ατομικές επιχειρήσεις. Αποτελούν το 71% των νέων εγγραφών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρός του Παύλος Ραβάνης, που βλέπει την αγορά να βγαίνει από την κρίση.
  • Την πρώτη χώρα της Ευρώπης σε θέματα υποδομών ηλεκτροκίνησης επισκέπτεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που ταξίδεψε χθες στο Άμστερνταμ μαζί με την επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για την ηλεκτροκίνηση Αλεξάνδρα Σδούκου. 
  • Και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2021 – 2027. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εργαστεί για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.