Skip to main content

Talk of the market: Δημοσιονομικά, το CVC στη ΔΕΗ και οι επιδόσεις της Mytilineos

Eν μέσω διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα Κίνα και ΗΠΑ φέρονται διατεθειμένες να κάνουν μια νέα απόπειρα για διάλογο γύρω από τα θέματα του εμπορίου, με ζητούμενο αν οι συνομιλητές θα επιμείνουν κυρίως σε αυτά που ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που …χωρίζουν τις δύο υπερδυνάμεις. 

Στην Ευρώπη αναβαθμίζεται η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ προτείνει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και τιμή αναφοράς χρέους γενικής κυβέρνησης στο 100% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 10,15 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 13,011 δισ. ευρώ, με βάση το ΠΔΣ 2022-25 και έναντι ελλείμματος 11,269 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 5,96 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 8,855 δισ. ευρώ και ελλείμματος 7,011 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. 

Θετικά κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές στις πρώτες ώρες συναλλαγώνΘετικό πρόσημο και στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,43% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,67% ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ μαζί με τα πακέτα.

Εντωμεταξύ, αποχωρεί από την ηγεσία της ΕΧΑΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος, Σωκράτης Λαζαρίδης. Μαζί με την πρόθεσή του για αποχώρηση γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει για εύλογο διάστημα μερικών μηνών, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής.

Το CVC θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με επένδυση έως 395 εκατ. ευρώ, εφόσον το τίμημα δεν υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, κατόπιν της έγκρισης από την έκτακτη γενική συνέλευση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου υπέγραψε συμφωνία (Συμφωνία Cornerstone) με τη Selath Holdings S.a r.l. (Cornerstone Επενδυτής), οντότητα που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece S.M.S.A. και/ή οι θυγατρικές της.

Η Μυτιληναίος σήμερα στο επίκεντρο, με αφορμή τις ανακοινώσεις της για τα αποτελέσματα στο εννεάμηνο. Ο όμιλος εμφάνισε αύξηση κερδών ανά μετοχή 62,4% σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση ή 18% σε μη προσαρμοσμένη βάση, με τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 115 εκατ. ευρώΑύξηση 27% σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 1,698 δισ. ευρώ και 23% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 804 εκατ. ευρώ με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,5, σε μια χρονιά κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Συμπληρωματικό μέρισμα δίνει στους μετόχους της η Παπουτσάνης. Από τις 3 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή του και ανέρχεται σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Στο διανεμόμενο μέρισμα θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5% βάσει και έτσι το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,019 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής από την οποία οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος ορίστηκε η 27.10.2021. Ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής ορίστηκε η 3.11.2021.

naftemporiki.gr